Γενέθλια Yves Saint Laurent: Ο μάγος της γαλλικής μόδας μέσα από τις μούσες του & την Vogue – Claudia, Carla, Catherine

Ο Yves Saint Laurent είναι ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα στην ιστορία της μόδας

Ο Yves Saint Laurent γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1936 στο Oran της Αλγερίας. Ήταν Γάλλος σχεδιαστής, ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα στην ιστορία της μόδας.

Το 1953, ο Saint Laurent υπέβαλε τρία σκίτσα του σε έναν διαγωνισμό για νέους σχεδιαστές που διοργάνωσε η International Wool Secretariat, όπου κέρδισε την πρώτη θέση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η λαμπρή καριέρα του, μετά τη γνωριμία του με τον τότε αρχισυντάκτη της Vogue, ο οποίος τον σύστησε και στον Dior.

 

 

Παρόλο που ο Dior αναγνώρισε το ταλέντο του αμέσως, ο Saint Laurent πέρασε τον πρώτο του χρόνο στο House of Dior με καθημερινές εργασίες, όπως η διακόσμηση του στούντιο και ο σχεδιασμός αξεσουάρ. Τελικά, του επιτράπηκε να υποβάλει σκίτσα για τη συλλογή ραπτικής.

Κάθε σεζόν που περνούσε, περισσότερα από τα σκίτσα του γινόταν αποδεκτά από τον Dior.

Τον Αύγουστο του 1957, ο Dior συναντήθηκε με τη μητέρα του Saint Laurent για να της πει ότι τον επέλεξε για να τον διαδεχθεί ως σχεδιαστής.

 

 

Η μητέρα του είπε αργότερα ότι είχε μπερδευτεί, καθώς ο Dior ήταν μόλις 52 ετών τότε.

Τόσο εκείνη όσο και ο γιος της ξαφνιάστηκαν όταν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Dior πέθανε σε ιαματικό κέντρο στη βόρεια Ιταλία από μαζική καρδιακή προσβολή.

 

 

Έτσι το 1957, ο Saint Laurent βρέθηκε σε ηλικία 21 ετών ο επικεφαλής σχεδιαστής του House of Dior. Η ανοιξιάτικη συλλογή του το 1958 σίγουρα έσωσε την επιχείρηση από οικονομική καταστροφή.

Το 1985, η Caroline Rennolds Milbank έγραφε γι’ αυτόν: «O πιο διάσημος και σημαντικός σχεδιαστής τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ο Yves Saint Laurent, ήταν ο κινητήριος μοχλός για την άνοδο της υψηλής ραπτικής από τις στάχτες της δεκαετίας του εξήντα».

 

 

O Yves Saint Laurent δημιούργησε πρώτος το σμόκιν για γυναίκες και ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που χρησιμοποίησε μοντέλα από άλλες χώρες στις επιδείξεις του.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ