To eirinika στο Καστελλόριζο συναντά την Παναγία στα σπάνια πρόσωπα της - Η αγιογράφος Ελένη Αντωνακάκη και η Παναγιά της Νίκης, η Παναγιά 3 ετών, 7σπαθη, Καλομάτα...

Καστελλόριζο, για τα εγκαίνια μίας εκθεσης αγιογραφίας, την παρουσίαση ενός βιβλίου και ενα γάμο. 
 

Σήμερα ξεκινάμε μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο Καστελλόριζο και μία δεύτερη σειρά με αναρτήσεις για τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα της Παναγίας παρουσιάζοντας κάθε μέρα μέχρι τις 15 Αυγούστου μιά διαφορετική εικόνα με την υπογραφή της αγιογράφου και μόνιμου στελέχους του πολεμικού ναυτικού της Κρητικιάς Ελένης Αντωνακάκη.

Οι πρώτες φωτό με την αγιογράφο Ελένη Αντωνακάκη  και τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη δημιουργό της «Αλυσίδας Ελπίδας», ενός σωματείου γιά την στήριξη των ασθενών με καρκίνο και των συγγενών τους, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας.

Οι Παναγιές της Ελένης, η μία πιό πρωτότυπη από την αλλη: Η Παναγιά της Νίκης, με έμπνευση πίνακα του Τσαρούχη, η Παναγιά οι 7σπαθη, η Παναγιά 3 ετών, η Παναγιά Εγκυμονούσα, η Παναγιά η Καλομάτα, η Θαλασσινή, η Εσφαγμένη, η Παναγιά του Χάρου, η Θρηνωδούσα, η Αγία Ζώνη, η Παναγιά του Κρίνου, η Παναγιά η Τριχερούσα.

Η αγιογράφος ανακοίνωσε την προσφορά της στον δήμο Μεγίστης της εικόνας της Παναγίας Παραμυθιάς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος του νησιού Σαμψάκος Γεώργιος και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτιστικών, Επικοινωνίας Μιχαήλ Στρατής Αμύγδαλος , οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βίτσας, Τζένη Αγιανδρίτη, Κασσιανή Καραγκιουλέ, Γιάννης Χατζηγεωργίου, Λευτέρης Τριγκας, οι ιερείς του Καστελλοριζίου , ο αστυνομικός διοικητής και ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Την παρουσίαση της έκθεσης έκανε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην τέχνη της αγιογραφίας και στο έργο της Αλυσίδας Ελπίδας.

 

 

Αύριο η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Βίτσα , «Η Αντιστάρ» μια συγκλονιστική ιστορία της ηθοποιού Κάκιας Κοντοπούλου, των εκδόσεων Υδροπλάνο .

Ο τίτλος της έκθεσης: «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας». 

Η Ελένη χρησιμοποιεί υπέροχα χρώματα και μία μοναδική τεχνική λουστραρίσματος που τις κάνουν άτρωτες στον χρόνο. Ο Μιχάλης που εχασε την γυναίκα του απο καρκίνο πάλεψε πλάι της, σαν λιοντάρι, τον μεγάλο εχθρό αφού του πήρε μακριά του, την μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, με τίμησε ζητώντας μου να παρουσιάσω αυτή την πολιτιστική πρωτοβουλία του σωματείου Αλυσίδα Ελπίδας.

Χτυπημένη και η δική μου οικογένεια απο το θεριό, το πολεμάω με φώς, με χαμόγελο, με αγκαλιές , με Πίστη στην Παναγία .

Μικρές, μεγάλες ιστορίες θα διαβάσετε αυτές τις μέρες, αληθινές δυνατές και ανθρώπινες εδώ από το ακριτικό μας νησί που λούζεται στο φως.

Απόψε παντρεύουμε την Ελένη, την αγιογράφο με τον εκλεκτό της καρδιάς της Αντώνη Ψαρουδάκη , απαντώντας με λουλούδια, χαρές και τον έρωτα αυτού του ζευγαριού απο το Ηράκλειο της Κρήτης σε ότι μας πονάει.

Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά, τον συνδετικό κρίκο, σε αυτή την αλυσίδα αγάπης, τον επιστήθιο φίλο μου, δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Βίτσα

 

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

«Μήτηρ Αγνεύουσα και Παρθένος θηλάζουσα» - Οι ανέγνωρες μορφές της Παναγίας! 

Η Αλυσίδα Ελπίδας, η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για στήριξη ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες , ταξιδεύει στο ακριτικό Καστελλόριζο και μαζί με την Εικαστικό-Αγιογράφο και ενεργό στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού Ελένη Αντωνακάκη μας παρουσιάζουν την έκθεση Αγιογραφίας με τίτλο: «Μήτηρ Αγνεύουσα και Παρθένος θηλάζουσα».

Η Ελένη Αντωνακάκη εμπνεύστηκε και συνδέθηκε με περισσότερα των 1500 προσώπων και ονομάτων της Παναγία τα αποτύπωσε σε ξύλο, δημιουργώντας ένα νέο κεφάλαιο στο μεγαλείο της τέχνης της αγιογραφίας.

Η κάθε μορφή έχει τον δικό της συμβολισμό. Η κάθε Παναγία έγινε ένα με την εικαστικό, αφού την τοποθέτησε στις δύο διαστάσεις και μας δίνει την χαρά να την θαυμάσουμε μέσα από την τέχνη και να δούμε μεγαλείο της Πίστης.

Η Αλυσίδα Ελπίδας ΑΜΚΕ μετά από σχεδόν 6 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς αντιλαμβάνεται ότι το Μέγιστο των δημιουργιών, ο Άνθρωπος, την στιγμή της αδυναμίας του επικαλείται την Πίστη, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή.

Η Αλυσίδα Ελπίδας και ο πρόεδρος της Μιχάλης Δαρδανελιώτης με άνω των 5000 επισκέψεων σε ασθενείς από καρκίνο και ανθρώπους από το περιβάλλον τους, αντιλαμβάνονται την δύναμη της θέλησης, της βοήθειας και της αλληλοβοήθειας.

Μπορείτε να γνωρίσετε τους ανθρώπους και να δείτε την έκθεση αγιογραφίας στον χώρο εκδηλώσεων του δήμου Μεγίστης στο Καστελλόριζο από 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 3 Αύγουστου. Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης είναι ένας ενεργός πολίτης και επιχειρηματίας όπου μετά από το χτύπημα του καρκίνου στην δική του οικογένεια προσπαθεί να βελτιώνεται και να προσφέρει στον συνάνθρωπο του.

Η Ελένη Αντωνακάκη ενεργό στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργεί, αγιογραφεί και εκφράζεται μέσα από την τέχνη της Αγιογραφίας. Γεννήθηκε στην Κρήτη και πλέον ως εικαστικός μπερδεύει τα χρώματα με τις αισθήσεις και μας ταξιδεύει στον δικό της κόσμο συναισθημάτων και εννοιών. 

Με την χάρη της Παναγίας ξεκινάμε το ταξίδι της έκθεσης με αφετηρία το Καστελόριζο» τονίζει η αγιογράφος και εικαστικός, ενώ ο πρόεδρος της Αλυσίδας Ελπίδας ΑΜΚΕ συμπληρώνει: «Νιώθω πολύ υπερήφανος που η Αλυσίδα Ελπίδα θα βρεθεί στο Καστελόριζο μέσα από αυτή την μοναδική έκθεση αγιογραφίας»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ