Αλλάζει ο καιρός: Υποχώρηση του καύσωνα, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι - εξαιρετικά επικίνδυνη ημέρα για πυρκαγιές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Αλλάζει ο καιρός από σήμερα με τον καύσωνα να υποχωρεί και ισχυρές βροχές να αναμένονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα η ημέρα είναι επικίνδυνη για πυρκαγιές αφού θα επικρατούν ενισχυμένοι ανέμοι.

Ειδικότερα σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται μεταβολή του καιρού με λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές, επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο σύμφωνα με το οποίο: 

Μεταβολή του καιρού αναμένεται αύριο Παρασκευή (06-08-2021), με κύρια χαρακτηριστικά: τη λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές, την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο αναλυτικά:

1. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.

2. Ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τόσο σταπελάγη και τα νησιά όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές. Από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα, με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου που είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού, οι άνεμοι θαείναι βόρειοι βορειοδυτικοί και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς.

3. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονίακαι τη Θράκη.

Το Σαββατοκύριακο (07,08-08-2021) η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά έως τους 40 με 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα Παρασκευή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από νωρίς το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά ισχυρές και πιθανώς να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαια από τα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στη Θεσσαλία, όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μικρής διάρκειας καταιγίδες. Νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Στην Εύβοια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 37 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων έως 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 και στα νότια τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού για 6 περιφέρειες της Ελλάδας

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για σήμερα για πολλές περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου) 

Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) 

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ