Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια - Προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών - Σοκάρουν οι εικόνες της χειρότερης πυρκαγιάς του αιώνα (φώτο-βίντεο)

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Επιστρέφει και πάλι η φωτιά από τη θάλασσα στο χωριό Στροφυλιά στη Βόρεια Εύβοια.

Νοτιότερα, στο χωριό Κήρινθος βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

Eurokinissi

Εκατοντάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι, ενώ η μοναδική διέξοδος πλέον είναι προς το Πευκί και την Ιστιαία αφού από τη Αγία 'Αννα έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και πεσμένοι κορμοί δέντρων τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Eurokinissi

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Έχουμε βγάλει έξω όλους τους αγρότες με τα τρακτέρ και οργώνουν τις περιοχές για να αποτρέψουμε τα χειρότερα» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Λουκάς Λιάσκος και συγχρόνως επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για βοήθεια από εναέρια μέσα.

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι.

Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα...».

Eurokinissi

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού κ. 'Αγγελο Μισιρλή που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες.

Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα....».

Eurokinissi

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Β. Εύβοια αυτή την στιγμή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ στην περιοχή άρχισε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ertnews.gr

Η καταστροφή στη Λίμνη Ευβοίας και στις Ροβιές όπως την κατέγραψαν οι κάτοικοι

Οι φωτογραφίες είναι από την Λίμνη Ευβοίας και τις Ροβιές, δύο περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά που εξακολουθεί να καίει.

ertnews.gr

ertnews.gr

Αναγνώστες του ertnews.gr  στέλνουν φωτογραφίες από τα μέρη από τα οποία πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

ertnews.gr

ertnews.gr

ertnews.gr

ertnews.gr

ertnews.gr

Στις φωτογραφίες αποτυπώνουν τις πληγές που αφήνει στα άλλοτε κατάφυτα μέρη τους η πυρκαγιά.

ertnews.gr

ertnews.gr

Έχουν καταστραφεί περιουσίες, έχει χαθεί σημαντικό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας, κάηκαν παρθένα πευκοδάση, καταστράφηκε η ρυτινοπαραγωγή και η μελισσοκομία της περιοχής.

ertnews.gr

ertnews.gr

ertnews.gr

Και όπως καταγγέλλουν, υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν και παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, εναέριων και μη, η φωτιά που έκαψε ανεξέλεγκτη για τρεις ημέρες παρθένο πευκοδάσος, συνεχίζει…

Εκκενώθηκαν χωριά και στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού - Προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών στη Σκεπαστή

Επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο για την φωτιά στην Βόρεια Εύβοια.

Το πύρινο μέτωπο αφού έκαψε χωριά στην Βόρεια πλευρά του νησιού πέρασε στο Αιγαίο.

Eurokinissi

Φλέγονται περιοχές στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, όπου εκκενώνονται χωριά.

Η φωτιά το βράδυ έφτασε  στην παραλία της  Αγίας Άννας, όπου ο κόσμος έφυγε με πλωτά μέσα.

Κύριο μέλημα είναι τώρα η φωτιά να μην φτάσει από Στροφυλιά στο Μαντούδι.

Οι κάτοικοι έμειναν σε ξενοδοχεία, στον ξενώνα Αγίου Ιωάννη Ρώσου και άλλοι σε συγγενικά τους πρόσωπα, αναφέρει το Star Κεντρικής Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς με απόφασή του, το βράδυ εκκενώθηκαν χωριά:

Eurokinissi

“Ανέλαβα την ευθύνη της εκκένωσης της Κοκκινομηλιάς, του Κρυονερίτη, των Μηλεών, των Ελληνικών, του Αγριοβοτάνου, των Αγδινών, των Βασιλικών και της Τσαπουρνιάς.
Η κατάσταση είναι δύσκολη. Συνιστούμε ψυχραιμία και αλληλεγγύη.”

Σε απόγνωση ο δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας Γιάννης Τσαπουρνιώτης λέει πως είναι εγκαταλλελειμένοι στο έλεος του θεού.

Έχουν καεί πάνω από 200 χιλιάδες στρέμματα επισημαίνει σε απόγνωση.

Φωνάζουμε για εναέριες δυνάμεις και μάθαμε πως δεν θα μας στείλουν ούτε σήμερα, τόνισε ο δήμαρχος.

Eurokinissi

Από τα Ψαχνά επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων μόνο προς Μαντούδι, ενώ δεν αποκλείεται να διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού.

Σκεπαστή : Ψάχνουν τους εγκλωβισμένους

Άνδρες της Πυροσβεστικής και ντόπιοι ψάχνουν για τους εγκλωβισμένους στην Σκεπαστή.

Μέχρι στιγμής  βρέθηκαν πέντε και είναι καλά, αναφέρει το Star Κεντρικής Ελλάδας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δ.Ε. Νηλέως και Κηρέως της Βόρειας Εύβοιας

Με την υπ. αρ. ΓΓ13374/05-08-2021 Απόφαση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως και της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  

Δήμαρχος Ιστιαίας: Η χειρότερη πυρκαγιά του αιώνα – Ζητούμε εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη – Στάχτη 100.000 στρέμματα

«’Είναι ότι πιο δύσκολο έχω αντιμετωπίσει στα δεκαπέντε χρόνια της αυτοδιοικητικής διαδρομής. Είναι μια δασική πυρκαγιά η οποία θα μείνει στην ιστορία ίσως ως η χειρότερη του αιώνα και θα είναι εμβληματική για τα δεδομένα της χώρας μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για 100.000 καμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο κ. Κοντζιάς μετέφερε τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια. «Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πέρασε τα σύνορα του δήμου μας η πυρκαγιά παρά τις προσπάθειες που κάναμε να διανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες. Είχαμε ανέμους νότιους, με πολύ μεγάλη ένταση, η οποία έστειλε τη φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα της Κοκκινομηλιάς. Πέρασε η φωτιά μέσα από το χωριό. Εκκενώθηκε το χωριό έγκαιρα. Έφυγα τελευταίος από το χωρίο μαζί με τους ηλικιωμένους που δύσκολα εγκατέλειψαν την εστία τους. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Πρέπει να κάποιος να σβήσει αυτή τη φωτιά. Ζητούμε εναέρια μέσα».

Eurokinissi

Τρία τα μέτωπα της φωτιάς
Ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού περιγράφοντας στην ΕΡΤ  πώς κινείται η φωτιά στην περιοχή είπε ότι υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα: από τη μονή του Οσίου Δαυίδ προς την Κοκκινομηλιά,  από τη μονή του Οσίου Δαυίδ προς την Κερασιά και τον Κρυονερίτη και το τρίτο μέτωπο, αυτό που ήρθε στην Ιστιαία από την Αγία Άννα με κατεύθυνση προς Ψαροπούλι και Βασιλικά.

«Όλα τα νότια σύνορά μας με τον όμορο δήμο είναι ένα μεγάλο μέτωπο. Νομίζω ότι θα καταλήξει απέναντι από το Πήλιο. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για εναέρια μέσα. Υπάρχουν εθελοντές που δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Έμειναν για να σώσουν τα χωριά τους. Δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα να σώσουν τα σπίτια τους. Όπως λένε οι ίδιοι, “αν χάσω το σπίτι μου δεν μπορώ να το ξαναφτιάξω”. Είναι άνθρωποι που ζούνε από το δάσος. Ζητούν βοήθεια για εναέρια μέσα».

Εξηγώντας τη διαδικασία της εκκένωσης που ακολούθησαν στα χωριά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι από τις 12.30, τη νύχτα και με απόσταση μισής ώρας για να μην υπάρξει συνωστισμός στους δρόμους. Πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή. Κινδυνεύουν περιουσίες. Έχουν καεί σπίτια στην Κοκκινομηλιά, στον Κρυονερίτη. Δίνουμε μάχη στις Μηλιές. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη».

Τεράστια η έκταση της καταστροφής
«Είναι δεκάδες στα στρέμματα που έχουν καεί, για να μη πω ότι είναι 100.000 στρέμματα που έχουν καεί από αυτή τη δασική πυρκαγιά. Η φωτιά του 1977 έκαψε τη Βόρεια Εύβοια από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο. Αυτό επαναλαμβάνεται σήμερα, μετά από τόσα χρόνια. Οφείλαμε ως Πολιτεία να είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε πολύ περισσότερα μέσα πυρόσβεσης σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές καλύτερα. Πρέπει να βρεθεί λύσει. Να έρθούν εναέρια μέσα. Αυτό έχουμε ανάγκη αυτή την στιγμή. Τα δασικά οχήματα δύσκολα μπορούν να πλησιάσουν, απλώς περιφρουρούν τα χωριά. Μόλις ξεκίνησε ο αέρας η πυρκαγιά έγινε ένα τέρας που άρχισε να καταπίνει τα χωριά μας. Αυτή τη συνθήκη δεν έχουμε ισχυρούς ανέμους. Είναι ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Eurokinissi

Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας: Εκατό χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη σε μία νύχτα – Η περίμετρος της φωτιάς είναι 100 χλμ. 

«Καταστρεφόμαστε. Εκατό χιλιάδες στρέμματα δάσους, κατοικίες, χωράφια γίνανε στάχτη σε μία νύχτα. Καταστράφηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου. Φωνάζαμε τρεις ημέρες γιατί ήταν επιτακτική ανάγκη να σωθεί ο τόπος μας. Ήταν επιτακτική ανάγκη να σωθεί ο τόπος μας. Καταστράφηκε η Βόρεια Εύβοια. Καταστρέφεται ο νομός», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Και όπως κατήγγειλε στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» οι περιουσίες του κόσμου πήγαν στράφι. «Εκατοντάδες σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός και μπροστά μας συνεχίζονται να καίγονται καταστήματα, σπίτια και να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς. Έλεος».

Είναι ολοκαύτωμα – Δεν μπορεί να αντιδράσει κανείς

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, ο κόσμος έχει αγανακτήσει. «Ευτυχώς χθες εκκενώσαμε τις κατασκηνώσεις, την παραλία της Αγίας Άννας, τα ξενοδοχεία και φύγανε πάνω από 4.000 – 5.000 κόσμος, πριν φτάσει το μέτωπο, αλλιώς θα είχαμε εκατόμβη νεκρών.

Αυτή την στιγμή καίγονται σπίτια σε όλο τον δήμο: στην Κερασιά, το Αχλάδι, στις Παπάδες, στην παραλία της Αγίας Άννας. Ένα ολοκαύτωμα. Δεν μπορεί να αντιδράσει κανείς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ελάχιστες, για να καταλάβετε ότι υπάρχουν χωριά που δεν υπάρχει πυροσβεστικό. Πολεμούν οι άνθρωποι με νύχια και με δόντια για να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν. Άνθρωποι κινδυνεύουν για να σώζουν τα σπίτια τους . Οι περιουσίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και δεν ξέρω τι ακόμα θα βρούμε μπροστά μας».

Είναι τέτοια η μανία της πύρινης λαίλαπας που η περίμετρός της εκτείνεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, πάνω από 100 χλμ. Ουσιαστικά καίγεται όλη η Βόρεια Εύβοια».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ