Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν ο πρόεδρος Γκανί - "Οι ταλιμπάν νίκησαν έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία" - Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (φώτο-βίντεο)

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε  ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν "νίκησαν", καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε εχθές το βράδυ ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έφυγαν από τη χώρα για την Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν. Το Al Jazeera επικαλείται προσωπικό φρουρό του προέδρου.

 

 

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε  ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν "νίκησαν", καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook -- κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

 

 

"Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα", έγραψε ο Γάνι στο Facebook.

"Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία".

"Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους", πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook.

 

 

"Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα", συνέχισε.

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται τώρα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στους οποίους ανατέθηκε η φρούρηση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα το πρωί για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την είδηση για τους πυροβολισμούς,  επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί πεζοναύτες  «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος».

 

 

Πυροβολισμοί  χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ακούστηκαν και χθες το βράδυ με το Στέιτ Ντιπάρτμεν να εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Υπάρχουν αναφορές οτι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά.

 

 

Επομένως, δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να προστατευτούν. Μην καλέσετε την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ για λεπτομέρειες ή ενημερώσεις σχετικά με την πτήση».

 

 

Πάντως σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στο Αφγανιστάν τα πυρά προέρχονται από Αμερικανούς στρατιώτες που προσπαθούν να αποτρέψουν τους Αφγανούς πολίτες να μπουν στα αεροπλάνα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ