Διαβάζω βιβλία, άρα υπάρχω: Η ανάγνωση ως μέσο διερεύνησης της ψυχής – Η περίπτωση του “Sex & the City”

«Ο αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει. Αυτός που δεν διαβάζει, ζει μόνο μία»

Όταν η οικονομία ζορίζεται, όλα τα έξοδα μπαίνουν σε μικροσκόπιο, συχνά λόγω μειωμένων εσόδων ή λόγω ψυχολογίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όσα έξοδα κι αν χρειαστεί να μειώσουμε στον προϋπολογισμό μας, τι κι αν κόβουμε, εγώ προτείνω, με κανένα τρόπο οικονομίες από την αγορά βιβλίων. Ξέρω ότι για πολλούς «βιβλία» είναι η μαθητική ύλη. Ευτυχώς για τους περισσότερους, και κυρίως για τις γυναίκες, το βιβλίο είναι οι πιο συναρπαστικές ιστορίες, είναι ένας φίλος, είναι καταφύγιο, είναι μάθηση, είναι διεύρυνση της ψυχής μας, είναι παρεάκι στις διακοπές, στο καράβι, στο αεροπλάνο, είναι μια ωρίτσα με τον εαυτό μας. Ησυχία και η φαντασία μας τρέφεται.

Μπορεί να αγοράζουμε βιβλία από χαρτί ή ηλεκτρονικά σε Kindle, Nook ή ipad, όμως, ας δώσουμε την στήριξή μας σε όσους προχωρούν το ανθρώπινο πνεύμα ένα σκαλί παραπάνω. Να πω για φιλοσόφους, στοχαστές, ποιητές, λογοτέχνες; Γιατί φοβόμαστε από το βάρος των ονομάτων, όπως Όμηρος, Θουκυδίδης, Σέξπιρ, Ντοστογιέφσκι, Ιούλιος Βερν, Αλέξανδρος Δουμάς, Κάρολος Ντίκενς, Έμιλι Μπροντέ, Όσκαρ Ουάιλντ, Μπέρναρντ Σο, Τένεσι Ουΐλιαμς, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης;

Εδώ στηρίζουμε την πανίδα της γης, τις αρκούδες, τις φώκιες, αρκούδες, λύκους, τη φύση που μας περιβάλλει, θα αποστασιοποιηθούμε από την έκφραση της ανθρώπινης ευφυΐας και διανόησης; Υπάρχει περίπτωση το πνευματικό έργο του ανθρώπινου γένους να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσω τηλεοπτικών εκπομπών lifestyle; Όχι! Με τα βιβλία, όμως, σίγουρα. Από συναρπαστικές ιστορίες βιβλίων ξεκίνησε ο «Χάρι Πότερ», «Το Νησί», το «Sex and the City», το «Όσα παίρνει ο άνεμος» (για να αναφέρω μερικά) και μεταφέρθηκαν σε τηλεόραση και κινηματογράφο.

Ξέρω ότι για να φτάσεις στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου θέλει αυτοσυγκέντρωση και χρόνο. Έχω περάσει περιόδους που από το πολύ άγχος, μόνο περιοδικά μπορούσα να ξεφυλλίσω. Το να θυμάμαι τις δέκα χθεσινές σελίδες και να έχω υπομονή ως τις υπόλοιπες εκατόν εβδομήντα ήταν άθλος. Το ότι το βιβλίο δεν έχει εικόνες που εύκολα περνούν το μήνυμα, δεν το κάνει λιγότερο συναρπαστικό. Ξέρω ότι πολλές γυναίκες αγοράζουμε δύο-τρία βιβλία, τα βάζουμε δίπλα μας στο κομοδίνο και δεν αξιωνόμαστε να τα διαβάσουμε για μέρες ή για μήνες ενδεχομένως (λέω γυναίκες, γιατί κυρίως οι γυναίκες διαβάζουμε βιβλία).

Ξέρω ότι, ενώ θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο που έχεις αγοράσει, συχνά καταλήγεις να κάνεις zapping ή άλλες δουλειές στο σπίτι, ή να χαζεύεις στο Διαδίκτυο, για να πληροφορηθείς πολλά απ’ αυτά που θα βρεις και στην τηλεόραση. Υπάρχει πληθώρα κειμένων στο Διαδίκτυο. Ποσότητες. Εκατομμύρια blogs με ημερολόγια, σχόλια, εξυπνάδες. Μερικά από αυτά είναι σκουπίδια ή άχρηστες πληροφορίες. Κι ενώ διαβάζουμε καθημερινά τέτοια κείμενα με το κιλό, μας κουράζουν βιβλία που είναι προσεγμένα λέξη-λέξη.

Συμβαίνει συχνά από το άγχος να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε ένα ολόκληρο βιβλίο. Όμως αυτή την εποχή θα περάσει. Κάθε βιβλίο θέλει την ώρα του. Θα έρθει η στιγμή που θα το διαβάσεις. Όχι με το ζόρι. Παρ’ όλα αυτά, κλέψε και μισή ώρα κάθε μέρα για τον εαυτό σου. Φύγε από την καθημερινότητα ταξιδεύοντας μ’ ένα βιβλίο. Ανοίγει η ψυχή σου.

Όπως αναφέρει και η Κατερίνα Τσεμπερλίδου στο άρθρο της για το tsemperlidou.gr, δεν υπάρχει ωραιότερη βόλτα από αυτή μέσα στα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς. Εκεί που μοσχοβολάει χαρτί και που οι παλάμες σου μπορούν να χαϊδέψουν μία-μία τις σελίδες των βιβλίων, καθώς ψάχνεις τα κεφάλαιά τους και τα περιεχόμενα.

Διάβασα κάπου στο Facebook το σχόλιο του Τζωρτζ Μάρτιν: «Ο αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει. Αυτός που δεν διαβάζει, ζει μόνο μία». Ας ζήσει λοιπόν ο καθένας μας όσες παραπάνω ζωές και εμπειρίες μπορεί.

Και όταν θέλεις να διαλέξεις κάποιο δώρο  – που να μην είναι ακριβό – προτίμησε ένα βιβλίο, διάδωσε την ιδέα του. Γίνε εσύ το μέσον. Για να ενισχύουμε τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους, ώστε να έχουν το περιθώριο να δίνουν την ευκαιρία σε νέες φωνές να ακουστούν στον κόσμο. Διάλεξε την ιστορία ή τις αξίες που σε εκπροσωπούν και διάδωσέ τες.

Αφού δεν γράφεις τις δικές σου ιδέες, διάδωσε αυτές που αγαπάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ