Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Όλη η φρίκη για τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν στη συγκλονιστική μαρτυρία μιας 24χρονης - "Πρέπει να κάψω όλα όσα με έκαναν υπερήφανη" (βίντεο)

Ότι κατέκτησε στη ζωή της, δεν έχει πια καμιά αξία. Τη βάζει σε κίνδυνο - Φοβερές αλήθειες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες οι Ταλιμπάν 

Νωρίς το πρωί της Κυριακής πήγαινα στο πανεπιστήμιο για ένα μάθημα όταν είδα  μια  ομάδα γυναικών να φεύγει τρέχοντας  από τον γυναικείο κοιτώνα. Ρώτησα τι είχε συμβεί και μία από αυτές  μου είπε ότι η αστυνομία τους είπε να φύγουν από το χώρο  επειδή οι Ταλιμπάν έφτασαν στην Καμπούλ και θα χτυπήσουν γυναίκες που δεν φοράνε μπούρκα.

Όλες θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι οδηγοί δεν μας άφηναν να μπούμε στα αυτοκίνητά τους γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μεταφορά μιας γυναίκας.

Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τις γυναίκες του πανεπιστημίου,  που έμεναν έξω από την Καμπούλ και ήταν μπερδεμένες και τρομοκρατημένες και δεν ήξεραν που πρέπει να πάνε.

Εν τω μεταξύ, οι άντρες που στέκονταν γύρω κορόιδευαν τα κορίτσια και τις γυναίκες, γελώντας με τον τρόμο μας. «Πήγαινε και φόρεσε το τσαντάρι σου [μπούρκα]», φώναξε ο ένας. «Είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους», είπε ένας άλλος. «Θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα», είπε ένας τρίτος.

Με τα κυβερνητικά γραφεία να κλείνουν, η αδερφή μου έκανε πολλά χιλιόμετρα τρέχοντας  στην πόλη για να γυρίσει σπίτι.

«Έκλεισα τον υπολογιστή που με βοήθησε να υπηρετήσω τους ανθρώπους και την κοινότητά μου για τέσσερα χρόνια με πολύ πόνο», είπε. «Έφυγα από το γραφείο μου με δάκρυα και είπα αντίο στους συναδέλφους μου. Iξερα ότι ήταν η τελευταία μέρα της δουλειάς μου ».

Έχω σχεδόν ολοκληρώσει δύο ταυτόχρονα πτυχία σε δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν.

Έπρεπε να είχα αποφοιτήσει τον Νοέμβριο από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αλλά σήμερα το πρωί όλα πέρασαν  μπροστά στα μάτια μου, σαν λάμψη.

Δούλεψα τόσες μέρες και νύχτες για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα, και σήμερα το πρωί όταν έφτασα στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που κάναμε με τις αδελφές μου ήταν να κρύψουμε τις ταυτότητες, τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά μας. Devταν καταστροφικό. Γιατί να κρύψουμε τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι; Στο Αφγανιστάν τώρα δεν επιτρέπεται να είμαστε γνωστοί ως οι άνθρωποι που είμαστε.

Ως γυναίκα, νιώθω ότι είμαι το θύμα αυτού του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Ένιωσα ότι δεν μπορώ πια να γελάω δυνατά, δεν μπορώ πια να ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ πια να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μας καφενείο, δεν μπορώ πια να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πια να πάω στη δουλειά μου ή να τελειώσω το πτυχίο του πανεπιστημίου που δούλεψα χρόνια για να επιτύχω.

Μου άρεσε να φτιάχνω τα νύχια μου. Σήμερα, καθώς πήγαινα σπίτι, έριξα μια ματιά στο ινστιτούτο  όπου πήγαινα για μανικιούρ. Το μπροστινό μέρος του καταστήματος, το οποίο ήταν διακοσμημένο με όμορφες εικόνες κοριτσιών, είχε ασβεστωθεί  στη διάρκεια της νύχτας.

Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα και τρομοκρατημένα  πρόσωπα των γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία.

Οι πιο φοβεροί  για μένα ήταν εκείνοι  που έδειχναν ευτυχισμένοι και κορόιδευαν τις γυναίκες. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη.

Οι Αφγανές έκαναν πολλές θυσίες για τη μικρή ελευθερία που είχαν.  Ως Αφγανή έπρεπε να πλένω χαλιά για να καταφέρω να πάρω τη μόρφωση που πήρα.

Αντιμετώπισα πολλές οικονομικές προκλήσεις, αλλά είχα πολλά σχέδια για το μέλλον μου. Δεν περίμενα να καταλήξουν όλα έτσι.

Τώρα φαίνεται ότι πρέπει να κάψω όλα όσα πέτυχα σε 24 χρόνια της ζωής μου. Η κατοχή οποιασδήποτε ταυτότητας ή βραβείου από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο είναι επικίνδυνη τώρα. ακόμα και αν τα κρατήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν.

Όταν οι επαρχίες κατέρρευσαν η μία μετά την άλλη, σκεφτόμουν τα όμορφα κοριτσίστικα όνειρά μου. Οι αδελφές μου και εγώ δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε όλη τη νύχτα, θυμόμαστε τις ιστορίες που μας έλεγε η μητέρα μου για την εποχή των Ταλιμπάν και τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις γυναίκες.

 

 

Δεν περίμενα ότι θα στερηθούμε ξανά όλα τα βασικά μας δικαιώματα και θα γυρίσουμε  20 χρόνια πίσω.

Ότι μετά από 20 χρόνια μάχης για τα δικαιώματα και την ελευθερία μας, θα πρέπει να φοράμε μπούρκες και να κρύβουμε την ταυτότητά μας.

 

 

Τους τελευταίους μήνες, καθώς οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο στις επαρχίες, εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ήρθαν στην Καμπούλ για να σώσουν τα κορίτσια και τις γυναίκες τους.

 

 

Ζουν σε πάρκα ή στην ύπαιθρο. Ήμουν  μέλος μιας ομάδας φοιτητών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου που προσπάθησαν να τους βοηθήσουν συλλέγοντας δωρεές μετρητών, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, και διανέμοντάς τους σε αυτούς.

Δεν μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυά μου όταν άκουσα τις ιστορίες ορισμένων οικογενειών. Ο ένας είχε χάσει τον γιο του στον πόλεμο και δεν είχε χρήματα για να πληρώσει το εισιτήριο του ταξί για την Καμπούλ, έτσι έδωσαν την νύφη τους σε αντάλλαγμα για μεταφορά. Πώς μπορεί η αξία μιας γυναίκας να ισούται με το κόστος ενός ταξιδιού;

Στη συνέχεια, σήμερα, όταν άκουσα ότι οι Ταλιμπάν έφτασαν στην Καμπούλ, ένιωσα ότι θα γίνω σκλάβα. Μπορούν να παίξουν με τη ζωή μου όπως θέλουν, λέει η 24χρονη Αφγανή στον Guardian

 

 

Εργάστηκα επίσης ως δάσκαλα σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο αγγλικής γλώσσας. Δεν αντέχω να πιστεύω ότι δεν μπορώ πλέον να σταθώ μπροστά στην τάξη, διδάσκοντάς τους να τραγουδούν τα ABC τους.

 

 

Κάθε φορά που θυμάμαι ότι τα όμορφα κοριτσάκια μου πρέπει να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους και να μείνουν στο σπίτι τους, τα δάκρυά μου τρέχουν στα μαγούλα μου.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ