Βίντεο: Η Αφγανή Mahbooba Seraj με σπασμένη φωνή : " Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο Ντροπή σας"

Η ιδρύτρια του Αφγανικού δικτύου γυναικών στη συνέντευξη που έδωσε στον A Martínez του NPR

Από το 1996 έως το 2001, όταν οι Ταλιμπάν είχαν προηγουμένως την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια στερήθηκαν βασικά δικαιώματα, όπως η δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο, να εργάζονται έξω από το σπίτι ή να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχει έντονη ανησυχία ότι με τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία του Αφγανιστάν, οι γυναίκες θα στερηθούν ξανά βασικά δικαιώματα.

Η περιγραφή της 24χρονης Αφγανής φοιτήτριας για την πρώτη μέρα κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν συγκλονίζει:

"Νωρίς το πρωί της Κυριακής πήγαινα στο πανεπιστήμιο για ένα μάθημα όταν είδα  μια  ομάδα γυναικών να φεύγει τρέχοντας  από τον γυναικείο κοιτώνα. Ρώτησα τι είχε συμβεί και μία από αυτές  μου είπε ότι η αστυνομία τους είπε να φύγουν από το χώρο  επειδή οι Ταλιμπάν έφτασαν στην Καμπούλ και θα χτυπήσουν γυναίκες που δεν φοράνε μπούρκα.

Όλες θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι οδηγοί δεν μας άφηναν να μπούμε στα αυτοκίνητά τους γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μεταφορά μιας γυναίκας.

Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τις γυναίκες του πανεπιστημίου,  που έμεναν έξω από την Καμπούλ και ήταν μπερδεμένες και τρομοκρατημένες και δεν ήξεραν που πρέπει να πάνε.

Εν τω μεταξύ, οι άντρες που στέκονταν γύρω κορόιδευαν τα κορίτσια και τις γυναίκες, γελώντας με τον τρόμο μας. «Πήγαινε και φόρεσε το τσαντάρι σου [μπούρκα]», φώναξε ο ένας. «Είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους», είπε ένας άλλος. «Θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα», είπε ένας τρίτος".

Πρέπει να κάψω και να εξαφανίσω όλα αυτά για τα οποία κουράστηκα. Όλα αυτά που κατέκτησα και με κάνουν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Είναι επικύνδινο να έχεις πτυχίο. Δεν θα μπορέσω να εργαστώ ποτέ ξανά.

Η ακτιβίστρια Malala Yousafzai απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατέψει τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ενώ η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, τρομοκρατημένη δηλώνει: Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν

Από την άλλη οι Ταλιμπάν στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν , δηλώνουν ότι "κανείς δεν θα πάθει τίποτα και οι γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία"

Ο A Martínez του NPR μίλησε με την Mahbooba Seraj, ιδρύτρια του Αφγανικού Γυναικείου Δικτύου

Στο βίντεο της συνέντευξης ακούμε την Mahbooba Seraj, να λέει με σπασμένη φωνή:

"Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο: Ντροπή σας Για ότι κάνατε στο Αφγανιστάν.

Τι έπρεπε να κάνετε και τι κάνατε.Δεν μας σκεφτήκατε; Είμαστε απλώς πιόνια στα χέρια σας;

Δεν το καταλαβαίνω. Μας αφήσατε στην τύχη μας. Δεν θέλω καν να σας μιλάώ. Τελείωσε η περίοδος της συζήτησης.

Σας μιλήσαμε ,σας ζητήσαμε βοήθεια, την απαιτήσαμε, Μας αγνοήσατε, μας κατασττρέψατε. Αφήσατε να χάσουμε πράγματα για τα οποία δουλέψαμε πολύ σκληρά.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε αυτή τη χώρα μας πηγαίνει 200 χρόνια πίσω.

Και τι θα γίνει τώρα σε αυτή τη χώρα; Δεν θα την εγκαταλείψω. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Και να χάνω. Και ο κόσμος θα συνεχίσει να παίρνει τις ίδιες χαζές αποφάσεις.

Τα ίδια και τα ίδια. Ξανά και ξανά . Αλλά δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα μου. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη νέα γενιά.

Η Seraj μένει στο Αφγανιστάν, λέει, επειδή θέλει να προστατεύσει τις γυναίκες και τα κορίτσια για τα οποία είναι υπεύθυνη - αλλά και επειδή είναι η χώρα της και "δεν θέλω κανένας να με αναγκάσει αυτή τη φορά να φύγω από αυτήν τη γη".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ