Στάχτες & αποκαΐδια στα Βίλια: Οδοιπορικό στο όμορφο κάποτε θέρετρο της Αττικής, όπου η φωτιά έκαψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους (φωτό)

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της καταστροφής...

Εικόνες καταστροφής από την φωτιά στα Βίλια, το όμορφο κάποτε θέρετρο της Αττικής, όπου χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει πλέον στάχτη. Οι φωτογραφίες από τα καμμένα είναι ενδεικτικές της ζημιάς που έγινε στην περιοχή.

Σήμερα (20/8)  η κατάσταση στην πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, είναι πολύ καλύτερη με τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων να επικεντρώνονται πλέον στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας και να μην υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για οικισμούς.

Παραμένει ενεργό το μέτωπο στο όρος Πατέρας, και συγκεκριμένα σε μια χαράδρα προς το Καντήλι Μεγάρων, όπου όμως ανακόπηκε η πορεία της κατά την διάρκεια της νύχτας από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Του επιτελείς του Π.Σ. απασχολεί πλέον ο κύριος όγκος του όρους Πατέρα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ενεργές εστίες, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, λόγω του πολύ δύσβατου της περιοχής και η αντιμετώπιση τους γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φοβούνται αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και θεωρούν καθοριστικό την αποτελεσματική φύλαξη των οριοθετημένων, που όμως είναι σε πολύ μεγάλη έκταση γι' αυτό παραμένουν αμείωτες όλες επίγειες δυνάμεις για να επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε εστία που ξεπετάγεται.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Έγιναν στάχτη 75.000 στρέμματα

Παρόλο που η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη σήμερα, η ζημιά έχει ήδη γίνει αφού το μέγεθος της καμένης γης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 ήταν τα 75.000 στρέμματα.

Το θλιβερό θέαμα της φωτιάς στα Βίλια συνέλαβαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  / meteo.gr. Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η "έκρηξη" της δασικής πυρκαγιάς στα Βίλια Αττικής

«Ακραία συμπεριφορά πυρός εμφάνισε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στην περιοχή των Βιλίων, στη δυτική Αττική. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στη μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων», ανέφερε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ειδικότερα», σημειώνει, «η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε (Δευτέρα 16.08 και Τρίτη 17.08) καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά).

Δείτε επίσης: Ο Γιάννης Σουλιώτης γράφει γιατί η πυρκαγιά στα Βίλια δεν σβήνει: Το πυκνό πευκοδάσος χωρίς αντιπυρικές ζώνες…

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη. Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη "αυτοκαθοδηγούμενη" (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία».

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την φωτιά στα Βίλια στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες: EUROKINISSI

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ