Αφγανιστάν - δημοσίευμα Guardian: Οι ΗΠΑ φέρνουν πρόσφυγες σε Αλβανία, Κόσοβο & Βόρεια Μακεδονία το Σαββατοκύριακο

Πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν «αποδράσει» από την Καμπούλ

Σε Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να μεταφερθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν σύμφωνα με άρθρο του Guardian με τίτλο «Αφγανοί πρόσφυγες: Πόσοι έχουν αποδράσει και που θα πάνε».

 

Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.

Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν «αποδράσει» από την Καμπούλ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή, με την πλειοψηφία να είναι δυτικοί κυβερνητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια, αλλά και Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με κυβερνήσεις ή υπηρεσίες της Δύσης, ή θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της φύσης της εργασίας τους, όπως για παράδειγμα δημοσιογράφοι, μεταφραστές ή ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πλειοψηφία (περίπου 7.000) μεταφέρθηκαν από την Καμπούλ με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι είχε βγάλει περίπου 1.200 άτομα από τη χώρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι είχε μεταφέρει περίπου 1.700 άτομα σε ασφαλείς προορισμούς.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία του έχει απομακρύνει αεροπορικώς 550 άτομα από το Αφγανιστάν μέχρι στιγμής, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αναφέρει ότι έχουν απομακρύνει περίπου 500 άτομα η κάθε μία.

Βάσει του Guardian ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη βόρεια Μακεδονία, ενώ η αμερικανική βίζα τους βρίσκεται υπό εξέταση. Οι τρεις βαλκανικές χώρες, οι οποίες πρόκειται να λάβουν συμφωνημένο αριθμό Αφγανών από αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες πουσυμφώνησαν να φιλοξενήσουν σε Κέντρα Προσωρινής Παραμονής χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να υποδεχτούν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία θα υποδεχτεί 3.000 στο πλαίσιο υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίστασαν να δεσμευτούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών προσφύγων, εκτός από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δικές τους υπηρεσίες, εν μέσω ανησυχιών για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ