Διεθνής ανασκόπηση: Τα 50 σημαντικότερα γεγονότα του 2013 - Τρόμος στο Μαραθώνιο της Βοστόνης & η δίχρονη που νίκησε τον ιο HIV!

επόμενο ▼

Ο Ντεπαρντιέ έγινε "Ρώσος"

 

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ αυτοεξορίστηκε από τη Γαλλία, για φορολογικούς λόγους βρίσκοντας το καταφύγιό του στη Ρωσία όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την παροχή ρωσικής υπηκοότητας. Η απόφαση Ντεπαρντιέ ήταν "σφαλιάρα" στη απόφαση της σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να φορολογήσει με 75% τους Γάλλους πλούσιους

επόμενο ▼

Πύρινος όλεθρος στην Τασμανία

 

Την αγωνιώδη προσπάθεια μιας  Αυστραλέζας, που προσπαθεί να σώσει τα πέντε της εγγόνια, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του συζύγου της στην Τασμανία . Η Tommy Holmes και τα πέντε της εγγόνια, προκειμένου να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα έπεσαν στα νερά και βρήκαν καταφύγιο κάτω από έναν προβλήτα.Οι φωτιές έκαψαν εκατοντάδες σπίτια και αποτέφρωσαν τεράστιες δασικές εκτάσεις.

 

επόμενο ▼

Yes we can...again

 

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια με σύνθημα την "ελπίδα" και την "αλλαγή", έπεισε τους συμπατριώτες του ότι είναι ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα για ακόμη τέσσερα χρόνια, παρά τις μέτριες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.  Λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανακήρυξαν τον Ομπάμα νικητή έπειτα από μία εκλογική βραδιά που κράτησε την Αμερική και τον κόσμο όλο με κομμένη την ανάσα εξαιτίας της οριακής μάχης που δόθηκε σε πολιτείες-κλειδιά.

επόμενο ▼

Η Ν.Κορέα στο διάστημα

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο στο διάστημα  κ αταφέρνοντας  να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο.Ο πύραυλος KSLV-1 εκτοξεύθηκε από τη βάση Νάρο. Η Νότια Κόρεα έγινε το 13ο κράτος στον κόσμο που έστειλε έναν πύραυλο στο διάστημα από το έδαφός του.Οι 10 δορυφόροι της χώρας που βρίσκονται σε λειτουργία έχουν εκτοξευθεί από το εξωτερικό, με πυραύλους άλλων κρατών.

επόμενο ▼

Ο θάνατος του κομαντάτε Ούγκο Τσάβες

 

Η είδηση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από όλη τη διεθνή κοινότητα.Ο Τσάβες είχε επανεκλεγεί  στο προεδρικό αξίωμα τον Οκτώβριο και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που τον λάτρευαν για τη χαρισματική προσωπικότητά του, την αντιαμερικανική ρητορική του και την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που συνέβαλε στο να αλλάξει  προς το καλύτερο η ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών του.  Πολλοί όμως τον χαρακτήριζαν δικτάτορα που εκμεταλλεύεται την ισχύ που του δίνει το πετρέλαιο. 

επόμενο ▼

Η Liberty Global αποκτά τη Virgin Media

 

Στο "αντίπαλο δέος" της συνδρομητικής τηλεόρασης BSkyB του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ οδηγεί η εξαγορά της βρετανικής Virgin Media από τη Liberty Global, έναντι του κολοσσιαίου τιμήματος των 11,06 δισ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές.Ο όμιλος Liberty Global ανήκει στο δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζον Μαλόουν, και η εξαγορά της Virgin Media του Ρίτσαρντ Μπράνσον σηματοδοτεί τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης συνδρομητικής τηλεόρασης στη Βρετανία.Η Liberty Global δραστηριοποιείται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και το Βέλγιο.

επόμενο ▼

And the Grammys goes to...

 

Η 55η τελετή απονομής των αμερικανικών μουσικών βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013 στο Staples Center, στο Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη τον Αμερικανό ράπερ και ηθοποιό LL Cool J.Πολλοί ήταν και οι αστέρες που έφυγαν από τη μουσική γιορτή με ένα χρυσό γραμμόφωνο αφού φέτος διαγωνίστηκαν σε 81 κατηγορίες. Η Adele απέσπασε το Grammy καλύτερης ποπ ερμηνείας για το τραγούδι "Set fire to the rain", οι Βρετανοί Mumford & Sons κέρδισαν το βραβείο για το άλμπουμ της χρονιάς με το δίσκο "Babel" και οι fun. κέρδισαν το βραβείο για το τραγούδι της χρονιάς με το We are young.

επόμενο ▼

Ο δρομέας που έβαψε τα χέρια του με αίμα

 

Ο Όσκαρ Πιστόριους συνελήφθη για το φόνο της συντρόφου τουΡίβα Στέενκαμπ. Υποστήριξε ότι την πέρασε  για διαρρήκτη, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του στο Σίλβερ Λέικ. Στη δίκη που αποκολούθησε, ο Πιστόριους κατηγορήθηκε για φόνο εκ προμελέτης, ενώ η γραμμή υπεράσπισής του υποστηρίζει ότι πρόκειται για ατύχημα. Τις 22 Φεβρουαρίου 2013 αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατομμύριο ραντ (85.470 ευρώ), ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει η δίκη.

επόμενο ▼

Η Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση

 

Την αβεβαιότητα σχετικά με την προσδοκώμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εντείνουν τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των 17 κρατών – μελών της ένωσης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το 2012 είναι η πρώτη χρονιά χωρίς ανάπτυξη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, για πρώτη φορά από το 1995. Οι οικονομικοί αναλυτές αναφέραν ότι οι πρώτες ενδείξεις του 2013 εδείχναν ότι θα υπήρχε οριακή ανάκαμψη.

επόμενο ▼

Και εγένετο PS4

 

Το σύστημα PS4 είναι γεγονός. Άνοιξε τις πύλες του και σας παρασύρει σε ένα απίστευτο ταξίδι σε νέους καθηλωτικούς κόσμους και μια κοινότητα απόλυτα συνδεδεμένου παιχνιδιού. Το PS4 υποδέχεται τους παίκτες με μια φανταστική σειρά τίτλων που συνοδεύουν την κυκλοφορία του και περισσότερα από 180 παιχνίδια στο στάδιο της ανάπτυξης. Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του PS 4 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, οι πωλήσεις της νέα γενιάς της δημοφιλούς κονσόλας ξεπέρασαν τις 1 εκατομμύριο.Οι πωλήσεις του PS4 έχουν ξεπεράσει τις 2.1 εκατομμύρια, αφού έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες χώρες. Ο αριθμός αυτός αφορά σε συνδυασμένες πωλήσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη καθώς και σε κάποιες Ασιατικές αγορές.

 

επόμενο ▼

Tα Όσκαρ του Argo, του Daniel Day-Lewis και της Jennifer Lawrence

 

Μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων αναδείχθηκε το ''Argo'' του Μπεν Άφλεκ κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ η ''Ζωή του Πι'' συγκέντρωσε τα περισσότερα αγαλματίδια (4 συνολικά). Η Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός Αισιοδοξίας) βραβεύτηκε για την ερμηνεία της. Ο καταπληκτικός Ντάνιελ Ντέι Λούις (Λίνκολν) έγραψε ιστορία κερδίζοντας το τρίτο Όσκαρ της καριέρας του.Αν Χάθαγουεϊ (Άθλιοι) και Κρίστοφ Βάλτς (Django, ο τιμωρός) στους δεύτερους ρόλους, το ''Amour'' του Μίκαελ Χάνεκε ξεχώρισε στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ το ''Argo'' και η ''Ζωή του Πι'' ''σάρωσαν'' τα βραβεία στις τεχνικές κατηγορίες.

επόμενο ▼

H δίχρονη που νίκησε τον ιο HIV

 

Είναι η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα περίπτωση "λειτουργικής" θεραπείας βρέφους που μολύνθηκε από την οροθετική μητέρα του.Το κοριτσάκι έλαβε αντιρετροϊκή αγωγή σε διάστημα λιγότερο των 30 ωρών από την γέννησή του, πολύ νωρίτερα σε σχέση με την τακτική που ακολουθούν οι γιατροί στα νεογνά, για τα οποία ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι υψηλός.Τουλάχιστον 260.000 παιδιά μολύνονται από την μητέρα τους κάθε χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τη σημαντική πρόοδο που εμποδίζει την μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων, με τη χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής κατά την κύηση.

επόμενο ▼

Ματιά στα αρχαία ύδατα του Άρη

 

Το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter της NASA εξασφαλίζει φωτογραφίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες για πρώτη φορά μια τρισδιάστατη ανασυγκρότηση τηων αρχαίων υδάτινων οδών κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.Τα υδάτινα αυτά μονοπάτια εμφανίζονται ανάμεσα σε βραχώδεις πλαγιές και κυλούν επί εκατοντάδες μέτρα στο Νότιο Ημισφαίριο του Αρη. Βρίσκονται σε σημεία που ζεσταίνονται από τον καλοκαιρινό ήλιο, χωρίζονται ή συναντιούνται, ωστόσο όταν ο χειμώνας φθάνει, χάνονται.

 

 

επόμενο ▼

O Βενέδικτος παραδίδει την "Αγία Έδρα" στον Φραγκίσκο

 

Όταν εμφανίσθηκε στον εξώστη του Αγίου Πέτρου, στις 13 Μαρτίου, η έκπληξη ήταν τεράστια, αλλά και το σοκ επίσης. Ένας αργεντινός πάπας, ο Χόρχε Μπεργκόλιο, είχε μόλις εκλεγεί. Ένας πάπας πολύ διαφορετικός από τους προκατόχους του. Πιο οικείος, πιο προσιτός, αλλά επίσης πολύ ικανός στην επικοινωνία, μοιάζει έτοιμος να θίξει δύσκολα θέματα που οι προκάτοχοί του θα προτιμούσαν να αποφύγουν, και να είναι σε θέση να αποκαταστήσει την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μεταξύ των ρωμαιοκαθολικών και των άλλων.

επόμενο ▼

Το μεγάλο "Όχι" της Κύπρου στην Τρόικα

 

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2012, υπήρξε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η Κυπρος. Κύρια αιτία υπήρξε η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, που κουρεύτηκαν. Μετά από την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, στις 13 Μαρτίου 2012 η Κύπρος αιτήθηκε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αντιπροσωπεία της τρόικας κατέφθασε στην Κύπρο και διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση τους όρους του δανείου. Αρχικά η Βουλή ψήφισε κατά των νομοσχεδίων. Μετά από διαπραγματεύσεις αποφασιστικέ  κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 47,5%

επόμενο ▼

Θάνατος της "Σιδηράς Κυρίας"

 

Η 87χρονη Θάτσερ ήταν η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας.Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Γκράνταμ, κόρη ενός παντοπώλη και ιερέα εκκλησίας Μεθοδιστών. Στις 11 Φεβρουαρίου 1975 εξελέγη πρόεδρος των Τόρις. Ήταν γνωστή με το προσωνύμιο «Σιδηρά Κυρία», παρατσούκλι που της είχε αποδώσει η σοβιετική εφημερίδα «Ερυθρός Αστέρας», όργανο του Υπουργείου Άμυνας της ΕΣΣΔ.Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένη σε μια αριστοκρατική έπαυλη στο Λονδίνο και παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

επόμενο ▼

Τρόμος στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

 

Boston Marathon Explosion από stefanelonikitelo

Δείτε την  συνέχεια στο news247.gr
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ