Έτσι θα φτιάξουμε κοτόπουλο Cacciatore: Η συνταγή και τα tips της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το λαχταριστό ιταλικό πιάτο

Το κοτόπουλο cacciatore ή polo alla cacciatora, είναι μια ιταλική comfort συνταγή που συνήθως μαγειρεύεται με κυνήγι. Από εκεί παίρνει και το όνομα του το φαγητό. Cacciatore σημαίνει του κυνηγού

Το κοτόπουλο cacciatore έχει υλικά απλά και καθημερινά όπως ντομάτες και σκόρδο αλλά και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, δαφνόφυλλο και κρασί. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, το κοτόπουλο μαγειρεύεται συνήθως σε σάλτσα ντομάτας άλλες φορές όμως μπορεί να έχει μανιτάρια στην σάλτσα κι άλλες φορές πιπεριά, όπως συνηθίζεται στην νότια Ιταλία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κομμάτι κοτόπουλου θέλετε, αλλά σίγουρα μαγειρεύεται με κοτόπουλο που έχει πέτσα και κόκκαλο, για πιο πλούσια ρουστίκ γεύση. Λίγα αποξηραμένα μανιτάρια porcine απογειώνουν γευστικά το κοτόπουλο cacciatore. Σερβίρεται με ζεστό ψωμί ή με πολέντα.

Υλικά Συνταγής

Για το κοτόπουλο cacciatore

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο η κομμάτια κοτόπουλου με δέρμα και κόκκαλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 μικρό κομμάτι σέλερι
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανού
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 400 γραμ. αποφλοιωμένες ολόκληρες ντομάτες
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Πολέντα
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο cacciatore,

Αυτήν την ιταλική συνταγή κοτόπουλο cacciatore, ιδανικά χρησιμοποιούμε ντομάτες αποφλοιωμένες μακρόστενες πομοντόρια φρέσκα η εμπορίου.

Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30’ σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες.
  • Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
  • Ψιλοκόβουμε το καρότο και το σέλερι.
  • Σπάμε το σκόρδο.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια ή τις ζουλάμε με τα χέρια.
  • Τις αλατίζουμε ελαφρά.
  • Αφήνουμε στην άκρη όλα τα λαχανικά.

Πώς φτιάχνουμε το κοτόπουλο cacciatore

  • Ζεσταίνουμε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα να ακουμπάει στην καυτή κατσαρόλα.
  • Δεν βάζουμε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου μαζί στην κατσαρόλα. Θωρακίζουμε λίγα – λίγα τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, να κάνει ρόδινη κρούστα το κοτόπουλο και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
  • Συνεχίζουμε το ρόδισμα για 2-3′  από την άλλη πλευρά.
  • Βγάζουμε το ζεστό κοτόπουλο σε πιατέλα και το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.
  • Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’.
  • Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 2’.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το δαφνόφυλλο, σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Ξαναβάζουμε το ροδισμένο κοτόπουλο στην σάλτσα cacciatore και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό η ζωμό κοτόπουλου μέχρι να μισοσκεπαστεί το κοτόπουλο.
  • Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο cacciatore, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και σιγοβράζουμε για 45’ να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  • Μετά από 45’ προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’ επιπλέον.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και πυκνώνουμε την σάλτσα με δυνατό βρασμό για 1-2´ μέχρι να δέσει και να μελώσει.
  • Αφαιρούμε δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και με πρες πουρέ πιέζουμε τυχόν κομμάτια λαχανικών, που έχουν μείνει στη σάλτσα ώστε να λιώσουν τελείως.
  • Περιχύνουμε την πιατέλα με το κοτόπουλο με την σάλτσα του, και σερβίρουμε με πολέντα .

Το μυστικο : Αφού βράσετε το κοτόπουλο και σβήσετε την φωτιά αφήστε το κοτόπουλο σκεπασμένο στην κατσαρόλα να ολοκληρωθεί η ισορροπία των γεύσεων.

Tips για το κοτόπουλο cacciatore

  • Το κοτόπουλο cacciatore όταν μαγειρευτεί σωστά όπως σας εξηγώ παραπάνω είναι ένα ονειρεμένο φαγητό.
  • Μαλακό τρυφερό κοτόπουλο σε πλούσια αρωματική και δεμένη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών που πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
  • Είναι ένα κοκκινιστό με αρώματα λαχανικών και βοτάνων που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις ειδικά όταν έχεις καλεσμένους και θέλεις να εντυπωσιάσεις με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
  • Να το σερβίρεις με την ιταλική πολέντα και να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου.
  • Κάθε υλικό που μπαίνει στο κοτόπουλο cacciatore έχει λόγο άλλο για γλύκα άλλο για ένταση κι άλλο για να ενώσει όλες αυτά τα υπέροχα υλικά. Απολαύστε ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ιταλών και μαγειρέψετε το σαν Ιταλός chef με σίγουρη επιτυχία.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ