Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Γκουτέρες: «Ο πλανήτης έγινε ένα περίεργο παζλ με Κίνα & ΗΠΑ - ας αποφύγουμε τον Ψυχρό Πόλεμο» (βίντεο)

«Σήμερα, όλα είναι πιο ρευστά και ακόμη και η εμπειρία που υπήρχε στο παρελθόν για τη διαχείριση της κρίσης δεν υπάρχει πλέον»

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ΗΠΑ και την Κίνα να φτιάξουν την «πλήρως δυσλειτουργική» σχέση τους.

«Δυστυχώς, σήμερα έχουμε μόνο αντιπαράθεση (...) Πρέπει να αποκαταστήσουμε μια λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων (...) Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του εμβολιασμού, τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και πολλές άλλες παγκόσμιες προκλήσεις που δεν μπορούν να λυθούν χωρίς εποικοδομητικές σχέσεις κυρίως μεταξύ των υπερδυνάμεων ανέφερε μεταξύ άλλων στο AP.

Ο γ.γ του ΟΗΕ επανέλαβε επίσης την προειδοποίησή που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια, όταν έκρουε τον κώδωνα στους παγκόσμιους ηγέτες για τον κίνδυνο να χωριστεί ο κόσμος στα δύο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να δημιουργούν ανταγωνιστικές δυνάμεις, σε εμπόριο, χρηματοπιστωτικούς κανόνες «και τις δικές τους γεωπολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές μηδενικού αθροίσματος».

Οι ηγέτες στη Σύνοδο των G7 στην Κορονουάλη, φωτό: ΑΠΕ

Τώρα λοιπόν εξέφρασε την άποψη ότι δύο αντίπαλες γεωπολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές θα δημιουργούσαν «κινδύνους» και θα διχάσουν τον κόσμο. Έτσι, είπε, η ιδρυτική σχέση πρέπει να επιδιορθωθεί σύντομα.

«Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία έναν Ψυχρό Πόλεμο που θα ήταν διαφορετικός από τον προηγούμενο και πιθανότατα πιο επικίνδυνος και πιο δύσκολος στη διαχείριση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα, όλα είναι πιο ρευστά και ακόμη και η εμπειρία που υπήρχε στο παρελθόν για τη διαχείριση της κρίσης δεν υπάρχει πλέον».

Όσον αφορά την συμφωνία AUKUS τόνισε πως «είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός πιο περίπλοκου παζλ σε αυτή την εντελώς δυσλειτουργική σχέση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε «φαντασίωση» να πιστεύει κάποιος ότι η συμμετοχή του ΟΗΕ «θα μπορέσει ξαφνικά να δημιουργήσει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, να εγγυηθεί ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν ποτέ τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, ότι η διακίνηση ναρκωτικών θα σταματήσει».

Δείτε επίσης: Telegraph: Η συμφωνία AUKUS κλείστηκε στην G7 στην Κορνουάλη - κράτησαν στο σκοτάδι τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

«Υπάρχει σαφώς ένας αγώνας για εξουσία μέσα σε διαφορετικές ομάδες στην ηγεσία των Ταλιμπάν. Η κατάσταση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί», είπε ακόμα.

Το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών του βορρά και αναπτυσσόμενων χωρών του νότου «είναι πολύ επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια» πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ