Τι συνέβη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο: Η εμφάνιση στο πλάι του Ερντογάν, οι αντιδράσεις & η αυριανή συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, τα οποία έγιναν παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο τελευταίος συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.

Η παρουσία του ιεράρχη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα πιστών, κυρίως στην Κύπρο, αλλά και ομογενείς, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Η τουρκική πλευρά μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία όπου διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους αξιωματούχους κατά το κόψιμο της κορδέλας στο Μανχάταν.

Ωστόσο για απαράδεκτες επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου κάνει λόγο η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είναι από τους πρώτους Ιεράρχες που χωρίς φόβο και πάθος έχει υπερασπιστεί τα δίκαια του ευρύτερου Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου παντού και κυρίως ενώπιον των αρχών της Τουρκίας.

Το έχει κάνει αυτό όχι εκ του ασφαλούς, όπως κάνουν πολλοί δυστυχώς για εντυπωσιασμό και προσωπικό όφελος. Οι ίδιοι που επιτίθενται κατά του Αρχιεπισκόπου, με αφορμή την παρουσία του σε τελετή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, είναι αυτοί που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τα πάνδεινα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης αλλά και άλλες ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες.

Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον και αδιαφορούν σήμερα πλήρως για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των δεινών που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης.

Κατανοούμε για ποιο λόγο ο Σεβασμιώτατος γίνεται στόχος, αφού στον ελάχιστο χρόνο της διακονίας του διορθώθηκαν και τακτοποιήθηκαν πάρα πολλά θέματα τα οποία αν θα συνεχίζονταν θα εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Οι υπαίτιοι που δημιούργησαν τους κινδύνους αυτούς υποδαυλίζουν αυτές τις επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το «Ground Zero», το σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του.

Πάντως, η συνάντηση έρχεται και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου από τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Όπως έγραφε σήμερα η στήλη «Θεωρείο» της «Κ», «οι αντιδράσεις εστιάστηκαν στο γεγονός ότι στη φωτογραφία που βγήκε εμφανίζεται μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ. Πολλοί ομογενείς δεν έκρυβαν την έντονη δυσφορία τους. Ο αντίλογος λέει πως ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να ασκεί διπλωματία έναντι της Αγκυρας προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ