80χρονος πέθανε από λύσσα - Τον δάγκωσε νυχτερίδα καθώς κοιμόταν - Το πρώτο περιστατικό μετά από 70 χρόνια

Αρνήθηκε να υποβληθεί σε θεραπεία

Ένας άνδρας στο βορειοανατολικό Ιλλινόις πέθανε από λύσσα περίπου ένα μήνα αφότου μολύνθηκε από νυχτερίδα που βρέθηκε στο δωμάτιό του, σηματοδοτώντας το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιού στην πολιτεία από το 1954, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας την Τρίτη.

Ο 80χρονος άνδρας,  ξύπνησε τον περασμένο μήνα και βρήκε μια νυχτερίδα στο λαιμό του στο σπίτι του ,στο Lake County,  του Illinois

Παρότι  η νυχτερίδα βρέθηκε να είναι θετική στη λύσσα,  ο 80χρονος αρνήθηκε να λάβει θεραπεία μετά την έκθεσή του σε αυτή, ανέφερε σε δελτίο τύπου, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις (IDPH).

Περίπου ένα μήνα μετά την έκθεσή του στον ιό, ο άνδρας άρχισε να υποφέρει από πόνο στον αυχένα, πονοκέφαλο, μούδιασμα στα δάχτυλά του, δυσκολία στον έλεγχο των χεριών του και δυσκολία στην ομιλία, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσε την διάγνωση του άνδρα μετά από δοκιμές στο εργαστήριό του.

Οι ειδικοί της άγριας ζωής βρήκαν μια αποικία νυχτερίδων στο σπίτι του άνδρα, δήλωσε ο IDPH.

λύσσα έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια", δήλωσε στο Δελτίο Τύπου ο διευθυντής της IDPH, Δρ. Ngozi Ezike.

«Ωστόσο, υπάρχει σωτήρια θεραπεία για άτομα που αναζητούν γρήγορα φροντίδα μετά από έκθεση σε ζώο με λύσσα».

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με το μολυσμένο ζώο και επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας ασθένεια στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν υπάρξει θεραπεία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα περιστατικά λοιμώξεων από λύσσα στον άνθρωπο είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, περίπου 60.000 Αμερικανοί λαμβάνουν κάθε χρόνο μια σειρά εμβολίων, μετά από επαφή με νυχτερίδες.

Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας του Ιλινόις προειδοποιούν ότι παρόλο που οι άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν πότε τους έχει δαγκώσει μια νυχτερίδα,  οι νυχτερίδες έχουν «πολύ μικρά δόντια και το σημάδι του δαγκώματος μπορεί να μην είναι εύκολο να φανεί».

Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει, οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με νυχτερίδες, θα πρέπει να κρατούν τη νυχτερίδα και να μην την αφήσουν έως ότου ελεγχθεί για λύσσα.

Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με υγειονομικό υπάλληλο, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί και ποια θεραπεία χρειάζονται.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από λύσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από νυχτερίδες, λέει το CDC

Τα περισσότερα κρούσματα λύσσας στις ΗΠΑ προέρχονται από νυχτερίδες, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μια έκθεση του, από το 2019, διαπίστωσε ότι οι νυχτερίδες είναι η αιτία των 7 από τα 10 κρούσματα λύσσας.

Ερευνητές μελέτησαν το αρχείο των περιπτώσεων λύσσας από το 1938 έως και το 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αριθμός των θανάτων από λύσσα στις ΗΠΑ, κυμαινόταν από 30 έως 50 ετησίως, στη δεκαετία του 1940, αλλά πλέον έχει μειωθεί σε έναν έως τρεις θανάτους ετησίως, χάρη στους τακτικούς εμβολιασμούς κατοικίδιων ζώων και στη διαθέσιμη θεραπεία μετά την έκθεση, αναφέρει το CNN.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι περισσότερες μολύνσεις προήλθαν από δαγκώματα σκύλων έως και το 1960.

Τον Ιούνιο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέστειλε την εισαγωγή σκύλων από περισσότερες από 100 χώρες που θεωρεί ότι έχουν υψηλό κίνδυνο λύσσας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ