Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Άκης Πετρετζίκης: Ένα γρήγορο πιάτο από τον Master Chef - Γλυκόξινο χοιρινό με λαχανικά

Εναλλακτικά, εάν θέλουμε, μπορούμε εκτός από ρύζι να σερβίρουμε το χοιρινό με νουντλς. 

Συστατικά

Για το χοιρινό

  • 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένο
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.γ. κρασί λευκό, γλυκό
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 500 γρ. μπριζόλες χοιρινές, χωρίς το κόκαλο, κομμένες σε λεπτές φέτες πάχους 5 χιλ.
  • 1-1,5 λίτρο νερό

Για τα λαχανικά

  • 4 κ.σ. χυμό ανανά
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο, ή ρυζόξιδο
  • 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1/2 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • 1/2 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • 1/2 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 0,5 εκ. 
  • 4 φέτες ανανά, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ρύζι μπασμάτι, βρασμένο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ασπράδι αβγού, το κορν φλάουρ, το κρασί, το 1 κ.γ. ελαιόλαδο, το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά. 
  • Προσθέτουμε μέσα το κρέας και ανακατεύουμε, ώστε να πάει παντού το μείγμα με το αβγό. 
  • Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. 
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το νερό.
  • Μόλις πάρει μια βράση το νερό, αδειάζουμε προσεκτικά το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30-40 δευτερόλεπτα. 
  • Στραγγίζουμε το κρέας και το αφήνουμε στο πλάι, μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ανανά, τον πελτέ, το μηλόξιδο (ή το ρυζόξιδο), τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το κορν φλάουρ, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. 
  • Βάζουμε το γουόκ να κάψει σε δυνατή φωτιά. 
  • Ρίχνουμε μέσα τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Μεταφέρουμε το κρέας και τα λαχανικά περιμετρικά στο γουόκ, ρίχνουμε τη σάλτσα στο κέντρο του, ανακατεύουμε, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πήξει λίγο. 
  • Ανακατεύουμε το κρέας και τα λαχανικά με τη σάλτσα και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια του ανανά και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με ρύζι

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ