Φιλότεχνος ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης: Επισκέφθηκε την έκθεση το αγαπημένου του ζωγράφου, Γιάννη Αδαμάκου (φωτό)

Τριάντα πέντε πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη, σχέδια φιλοτεχνημένα αποκλειστικά με γραφίτη πάνω σε χαρτί, παρουσιάζονται στην έκθεση «Insight» στην γκαλερί Citronne της Αθήνας.

Η γκαλερί CITRONNE - ΑΘΗΝΑ ξεκίνησε την φθινοπωρινή σεζόν με την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου “INSIGHT”, δηλαδή ενόραση.

Την έκθεση επισκέφθηκε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μάλιστα σε ανάρτησή του στα social media o ίδιος έγραψε: ''Ένας πίνακας που με συντροφεύει τα τελευταία δύο χρόνια στο γραφείο μου είναι του Γιάννη Αδαμάκου από τη σειρά «Γραφές Τόπων».

Την Πέμπτη είχα τη χαρά να ξεναγηθώ από τον ίδιο στα εγκαίνια της έκθεσης του με τίτλο «INSIGHT» («Ενόραση») στη γκαλερί Citronne.

 

 

Εκεί μου παρουσίασε τη φιλοσοφία της ζωγραφικής ενότητας στην οποία ανήκει ο συγκεκριμένος πίνακας, μιας ενότητας αφιερωμένης στα τοπία και στη «μνήμη που αποβάλλει τα επουσιώδη και κρατά τα ουσιώδη''.

Στα έργα του Γιάννη Αδαμάκου στην Γκαλερί CITRONNE κυριαρχεί ο γραφίτης σε χαρτί και χαρακτηρίζονται από αυστηρή λιτότητα, δωρικό ύφος και άχρονη στατικότητα. Η εντύπωση αυτή προκαλείται από μια ευφυή, ενδελεχή και δεξιοτεχνική χρήση του γραφίτη με τον οποίο ο καλλιτέχνης πειραματίζεται συνεχώς.

Ο γραφίτης καθώς γράφει, δηλαδή “χαράζει" επάνω στο χαρτί, προσδίδει στα έργα τονικότητα και υφές. Το φως και το σκοτάδι, ως αντιπαραβαλλόμενες εντυπώσεις, επιθέτουν όγκο, ορίζοντα, βάθος και γλυπτικότητα.

Οι επιφάνειες αυξομειώνονται, ανεβοκατεβαίνουν, όπως η αναπνοή. Τα έργα του Αδαμάκου, σχεδόν στο σύνολό τους, αφορμώνται από ένα τοπίο. Όμως, το τοπίο αυτό ούτε τοποθετείται ούτε οροθετείται.

Ο Γιάννης Αδαμάκος είναι ένας βαθύτατα στοχαστικός και δι-ορατικός καλλιτέχνης. Παρατηρεί, αλλά ταυτοχρόνως αφαιρεί. Ονειρεύεται, αλλά ταυτοχρόνως γεωμετρεί. Καταγράφει, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπει.

Σε αυτήν την μοναχική διαδικασία ενσωματώνονται βιωματικές εικόνες, αλλά και το απορρέον συναίσθημα.

Ο ζωγράφος φιλτράρει, επεξεργάζεται και, τελικά, μεταλλάσσει την πραγματικότητα, σύμφωνα με προσωπικούς εσωτερικούς, “ένδον” κώδικες.

Η προκύπτουσα σύνθεση, προϊόν θέσης και αντι-θέσης, αντανακλά με θαυμαστή ισορροπία το αισθητό και το αισθαντικό αποτύπωμα από τον έξω κόσμο. Έτσι ορίζει ο Γιάννης Αδαμάκος την ενόραση- ένα τολμηρό insight, αποκύημα εμπειρίας και φαντασίας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ