Γιώργος Χατζηγιαννάκης: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο πατριάρχης της ''κουζίνας του Αιγαίου'' - Ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη της Σαντορίνης (βίντεο)

Ο δημιουργός της "Σελήνης"....

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας γαστρονόμος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης σε ηλικία 75 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία. 

Γεννήθηκε στη Νίκαια από μικρασιάτες γονείς το 1946 και τις τελευταίες τρεισήμισι δεκαετίες διηύθυνε το ξακουστό εστιατόριο, δηλώνοντας πως ούτε σεφ ήταν, ούτε επαγγελματίας μάγειρας. 

Το 1986, μαζί με τη σύζυγό του, Έβελυν Χατζηγιαννάκη δημιούργησαν τη Selene στην Καλντέρα, με ένα μενού που περιστρεφόταν γύρω από τα τοπικά προϊόντα. 

selene.gr

 

 

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, με τη δράση του συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάδειξη του νησιού ως υψηλού επιπέδου γαστρονομικό προορισμό, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπογράμμισε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και “F & B” ήταν ο παππούς με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων», έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017.

 

 

«Τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τους κεφτέδες της γιαγιάς δεν τα έχω ξαναφάει μέχρι τώρα. Μεγαλώνοντας τελείωσα τη βιομηχανική, ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός δεν είχε σχέση με τη μαγειρική, αλλά η απόλαυση του φαγητού και του κρασιού ήταν η διασκέδασή μου».

Με τη γαστρονομία ασχολούνταν η οικογένειά του

"Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και F&B ήταν ο παππούς με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων" έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017.

"Τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τους κεφτέδες της γιαγιάς δεν τα έχω ξαναφάει μέχρι τώρα. Μεγαλώνοντας τελείωσα τη βιομηχανική, ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός δεν είχε σχέση με τη μαγειρική, αλλά η απόλαυση του φαγητού και του κρασιού ήταν η διασκέδασή μου"

"Το ‘μοντέλο της Σαντορίνης’ δεν είναι κάποια θεωρητική ανάπτυξη’ είναι εμπειρίες 30 και βάλε χρόνων, πώς ένας τουριστικός προορισμός μπορεί να εξελιχθεί και σε γαστρονομικό προορισμό" είχε αναφέρει σε συνέντευξή του σε διεθνή τουριστικό οδηγό ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

"Γύρω από την Σαντορίνη δημιουργήθηκε ένας μύθος τη δεκαετία του ‘80, όπως και με το κρασί, που το στήριξε πολύ όλο αυτό", είχε πει κάποτε σε συνέντευξη του σε τοπικό μέσο, αναφέροντας πως γι΄ αυτόν στοίχημα ήταν να πάρουν οι τουρίστες αυτή τη γεύση της Σαντορίνης. "Γιατί ψυχή δεν είναι να βλέπεις μόνο ένα θέαμα, είναι και να το γεύεσαι", έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ