Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Δοκιμή - ορόσημο για τον καρκίνο: Συνδυασμός φαρμάκων εξαφάνισε όγκους από το κεφάλι & τον λαιμό - η νέα θεραπεία γεννά ελπίδες

Τι λένε οι επιστήμονες;

Μια νέα θεραπεία μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο σε κεφάλι και λαιμό και που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian.

Σε μια δοκιμή - ορόσημο που έκαναν ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου και του Royal Marsden NHS Foundation Trust, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε «μια θετική τάση επιβίωσης».

Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, μίλησε στον Guardian για την «εκπληκτική» στιγμή που οι νοσοκόμες του τηλεφώνησαν εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να του πουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί εντελώς». Ο 77χρονος είναι πλέον απαλλαγμένος από τον καρκίνο και την περασμένη εβδομάδα πήγε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.

«Πρόκειται για ελπιδοφόρα αποτελέσματα», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος του ICR. «Οι ανοσοθεραπείες είναι πιο ήπιες, πιο έξυπνες θεραπείες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς».

Όταν ο Barry Ambrose, 77 ετών, από το Bury St Edmunds, διαγνώστηκε με καρκίνο στο λαιμό το 2017, του είπαν ότι είχε ήδη εξαπλωθεί στους πνεύμονές του - και ότι η φροντίδα του νοσοκομείου ήταν η μόνη επιλογή του. Ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία στον Ambrose να συμμετάσχει στη νέα μελέτη. «Όταν μου είπαν για τημ δοκιμή ... δεν δίστασα να συμμετάσχω - τι είχα να χάσω; Αποδείχθηκε ότι ήταν σωτήρια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, σε τελικό στάδιο. Σε ορισμένους, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να μένουν έκπληκτοι που δεν βρήκαν κανένα ανιχνεύσιμο σημάδι της ασθένειας.

Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου, πιστεύουν οι ειδικοί. Τα αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι έκτός από την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων πιθανοτήτων επιβίωσης των ασθενών, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η συνήθης θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ετοιμοθάνατοι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ήταν πρώιμα και όχι σημαντικά στατιστικά , αλλά εξακολουθούσαν να έχουν «κλινικό νόημα», δήλωσε το ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερες παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας απολάμβανε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε μια ομάδα ασθενών των οποίων οι όγκοι είχαν υψηλά επίπεδα ανοσολογικού δείκτη που ονομάζεται PD-L1.

Οι ασθενείς έζησαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες περισσότερο από εκείνους που έκαναν χημειοθεραπεία. Η μέση συνολική επιβίωση για αυτούς τους ασθενείς ήταν 17,6 μήνες, ο υψηλότερος μέσος όρος που έχει αναφερθεί ποτέ σε αυτήν την ομάδα ασθενών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι τα μελλοντικά ευρήματα από τη δοκιμή CheckMate 651, που χρηματοδοτήθηκε από τον Bristol Myers Squibb, θα δείξουν περαιτέρω οφέλη από τη θεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ