Μήνυμα του 112: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν - Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική

Ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά τις επόμενες 24 ώρες....

Μήνυμα που προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη μέσω του 112 στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει τη χώρα. Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Διακοπή της κυκλοφορίας σε σημεία της Πειραιώς λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού

Διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 22 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Live η πορεία της κακοκαιρίας Μπάλλος

 

 

Η πρόγνωση του Meteo

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος» με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. 

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στον Χάρτη 1 που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 καθώς και οι περιοχές των κατά τόπους ισχυρών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Χάρτης 1. Αθροιστικός υετός έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 και περιοχές ισχυρών κατά τόπους φαινομένων

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ». Στον Χάρτη 2 φαίνονται ενδεικτικά οι συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης 14/10.

Χάρτης 2. Καιρικές συνθήκες οδικού δικτύου το απόγευμα της Πέμπτης 14/10

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ (στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης). Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται από το βράδυ της Τετάρτης 13/10, ενώ χιονοπτώσεις καταγράφονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται επεξεργασμένη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat -11 το πρωί της Πέμπτης 14/10. Με μωβ και κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται τα υψηλότερα νέφη τα οποία αντιστοιχούν στις περιοχές εντονότερων βροχοπτώσεων. Στο ίδιο σχήμα φαίνονται και οι κεραυνοί, όπως αυτοί καταγράφονται από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ένθετος ο πίνακας των 8 σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Πέμπτης 14/10.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ