Κορωνοϊός - Σαχίν της BioNTech: Μετά την άνοιξη του 2022 η επιστροφή στην κανονικότητα - Τιμήθηκε με το βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ"

Ο κ. Σαχίν υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια, ωστόσο εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022.

Την άποψη ότι την άνοιξη του 2022 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, εξέφρασε ο Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος μαζί με την  Εζλέμ Τουρετσί, είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύθηκαν χθες με το πανευρωπαϊκό βραβείο “ Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, σε ειδική τελετή στη Ροτόντα, στη Θεσσαλονίκη και σήμερα συμμετείχαν στη στρογγυλή τράπεζα του διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεοφανώ, στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα “ Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης”

“ Ο ιός είναι μαζί μας και ήρθε για να παραμείνει τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι σαν τον ιό της γρίπης που έρχεται και φεύγει, είναι ένας πολύ σταθερός ιός”, τόνισε ο κ. Σαχίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σωστό ερώτημα είναι “ πότε θα νοιώσουμε ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε πανδημία.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι  “ μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ίσως του χρόνου, μετά την άνοιξη του 2022, οπότε και οι περισσότεροι θα έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη και θα έχουμε αναπτύξει ανοσία στη λοίμωξη”.

“ Πιστεύουμε ότι κανείς τότε πλέον δεν θα έχει κάτι να φοβάται, δεν θα έχουμε το φόβο που έχουμε σήμερα, γιατί για τα πιο σοβαρά περιστατικά θα υπάρχει πρόληψη από τον εμβολιασμό”, ανέφερε. Ωστόσο, ο κ. Σαχίν είπε ότι “ ο ιός θα παραμείνει μαζί μας και είναι πιθανόν να χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις εμβολιασμού προκειμένου να διατηρήσουμε την ανοσία”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν απογοητευμένος που δεν είναι πρόθυμοι όλοι να εμβολιαστούν. 

“ Ο εμβολιασμός είπε ο Ουγκούρ Σαχίν είναι σε εξέλιξη. Ξέρουμε ότι είναι μια διαδικασία, όπου όλοι θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν.

Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν είναι ακόμη σίγουροι, είναι απλά διστακτικοί, επιφυλακτικοί και νομίζω ότι είναι το κοινωνικό μας καθήκον να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πάντες ότι ο εμβολιασμός είναι καλύτερος από το να κολλήσει κάποιος και να νοσήσει από κορονοϊό”, υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της, η κ. Τουρετσί επισήμανε ότι η άρση της πατέντας για το εμβόλιο δεν είναι ο σωστός τρόπος για να διασφαλιστεί ισότητα στην πρόσβαση, αντίθετα, μπορεί να κάνει  περισσότερο κακό.

“ Αυτό που κάνουμε και αυτό που νοιώθουμε εμείς ότι είναι ο σωστός τρόπος προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισότητα διανομής και την ισότητα στην πρόσβαση- γιατί και εμείς θέλουμε όλοι να έχουν πρόσβαση- είναι από τη μία πλευρά να παράγουμε ποσότητες και εμβόλια για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό και δεύτερον να οικοδομήσουμε σε αυτές τις περιοχές, σε αυτές τις χώρες, καταστάσεις και υποδομές παρασκευής και κατασκευής, να τους εκπαιδεύσουμε και με κάποιον τρόπο να αναλάβουν από μόνοι τους την κατασκευή των εμβολίων”, τόνισε.

Σύμφωνα με την επιστήμονα,  “ το να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι, βάση μιας συνταγής που είναι γραμμένη σε χαρτί θα οδηγήσει απλά σε εμβόλιο χαμηλής ποιότητας που μπορούν να κάνει μεγαλύτερο κακό απ' ότι καλό”.

Ουγκούρ Σαχίν:  η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τη σημασία της επιστήμης

Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τη σημασία της επιστήμης, διατύπωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος μαζί με την Εζλέμ Τουρετσί, είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Στους δύο επιστήμονες απονεμήθηκε χθες το πανευρωπαϊκό βραβείο “ Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” σε ειδική τελετή, στη Θεσσαλονίκη. 

“ Mε την κρίση του κορονοϊού και τις λύσεις που δόθηκαν καταλάβαμε ότι η επιστήμη είναι πολύ σημαντική και από περιθώριο της κοινωνίας και ξαφνικά βρέθηκε στο κέντρο”, επισήμανε ο κ. Σαχίν, μιλώντας στην στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεοφανώ, στο Μέγαρο Μουσικής, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “ Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης”. 

Τόνισε, δε, ότι έγινε κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην επιστήμη και επισήμανε ότι πρέπει στην Ευρώπη να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα.

Αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, σε αντίθεση με την έρευνα του ίδιου και της κ. Τουρετσί για την τεχνολογία mRNA και τον καρκίνο για να επισημάνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο κ. Σαχίν εξήρε τη συνεργασία της εταιρείας τους BiοNTech, με την Pfizer, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξαν παιχνίδια εξουσίας και ότι στηρίχθηκε στην εμπιστοσύνη.

Ακόμη, έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας του και υπογράμμισε ότι τα άτομα που την απαρτίζουν έκαναν τη διαφορά για την επιτυχία του πρότζεκτ.

Όπως είπε, παρόλο που δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο, όλοι δήλωσαν ότι ήταν η καλύτερη στιγμή στη ζωή τους να συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό.

Ο κ. Σαχίν υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια, ωστόσο εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022.

Η παγκόσμια πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε με έναν καινούργιο τρόπο για την επιστήμη και το κοινό καλό, σημείωσε η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης  Μαίρη Μακ Άλις. 

Ο κορονοϊός, πρόσθεσε, πέταξε ακόμα και τις πιο προηγμένες χώρες “ στο λάκκο του τρόμου” και η οικουμενικότητα του προβλήματος, ανέδειξε το γεγονός ότι όπου και αν ζούμε έχουμε το κοινό καλό που υπηρετείται από την επιστήμη.

Την πεποίθηση ότι η επένδυση στην καινοτομία και επιστήμη “ είναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης” εξέφρασε η πρώην υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας  Μαρία Λουίζα Πονσέλα.

Αναφέρθηκε στην καινοτομία που παρήγαγαν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην ψηφιοποίηση την παροχή υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, ενώ τόνισε ότι κάποιες καινοτομίες θα ξεπεραστούν, ενώ άλλες όπως οι επικράτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα παραμείνουν. 

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου  Paris-Sorbonne, Γιώργος  Πρεβελάκης επισήμανε ότι συγκριτικά με άλλες ηπείρους, η Ευρώπη διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ενότητα ανάμεσα στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό και αυτό της έδωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα για να απαντήσει στο πρόβλημα που δημιουργεί η ύβρις στη χρήση της τεχνολογίας.

Η Κιάρα Σαρακένο,  επίτιμος μέλος Collegio Alberto, στο πανεπιστήμιο του Τορίνο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αντιεμβολιαστές δεν είναι απαραίτητα εναντίον της επιστήμης και η απάντηση σε αυτούς πρέπει να χρησιμοποιήσει την επικοινωνία και την εκπαίδευση.

Την συζήτηση συντόνισε το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, καθηγητής Στέφαν Σίπερς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ