Η τεχνητή νοημοσύνη ολοκλήρωσε την αριστουργηματική, ημιτελή 10η Συμφωνία του Μπετόβεν - 200 χρόνια μετά τον θάνατο του

Παγκόσμια πρεμιέρα στη Βόννη στις 9 Οκτωβρίου

Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον θάνατο του Μπετόβεν, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε η αριστουργηματική ημιτελής 10η Συμφωνία. Πρόκειται για το έργο “Beethoven X – The AI Project”, μία πρωτοβουλία της Deutsche Telekom, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Για την υλοποίησή του, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), ενώ συνέβαλαν και ειδικοί στην τεχνολογία και τη μουσική.

Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δεδομένα από τις παρτιτούρες της 10ης Συμφωνίας, αλλά και από το σύνολο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Μπετόβεν (Συμφωνίες, νότες, μουσικά σκίτσα, παρτιτούρες) και αναλύθηκαν μέσω μηχανικής εκμάθησης με αλγορίθμους.

Beethoven X : Παρτιτούρα της 10ης Συμφωνίας του Μπετόβεν

Αντίστοιχη ανάλυση έγινε και σε συνθέτες και μουσικούς, από τους οποίους εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε ο Μπετόβεν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Τη σημειογραφία1 μετέτρεψαν σε ζωντανή μουσική ο συνθέτης Walter Werzowa και η Ορχήστρα Beethoven της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του Dirk Kaftan.

 Beethoven X – The AI Project: Η Ορχήστρα Μπετόβεν της Βόννης

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ολοκληρωμένης, πλέον, 10ης Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Telekom Forum στη Βόννη στις 9 Οκτωβρίου, ενώ το μουσικό κομμάτι είναι διαθέσιμο online.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ