Μιχαήλ: Γιατί τελικά κατεβαίνει υποψήφιος ο Παπανδρέου; - Μη φανταζόμαστε ότι θα ξανακάνει το ΚΙΝΑΛ το κόμμα του 35%-40%, όπως το ΠΑΣΟK

Πού το πάει; Ποιο πολιτικό σχέδιο έχει στο μυαλό του; Θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με επιμονή προειδοποιούν οι επικριτές του, για την περιβόητη «προοδευτική διακυβέρνηση»; Αναζητεί τη ρεβάνς για τον τρόπο που απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία το 2011; Εχει ξεχάσει τα «Ολαντρέου» του Τσίπρα; 

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις και σειρά ερωτημάτων και εκτιμήσεων για το τι τελικά επιδιώκει ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην Πρωθυπουργός.

Πού το πάει; Ποιο πολιτικό σχέδιο έχει στο μυαλό του;

Θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με επιμονή προειδοποιούν οι επικριτές του, για την περιβόητη «προοδευτική διακυβέρνηση»;

Αναζητεί τη ρεβάνς για τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία το 2011, επειδή, σύμφωνα με υποστηρικτές του, «τον έριξε» ο Βενιζέλος;

Είναι τόσο υπεράνω που θέλει να ικανοποιήσει το εγώ του; Και αρκετά άλλα… 

Τις απαντήσεις θα τις δούμε το επόμενο διάστημα, εάν και εφόσον η εσωκομματική κάλπη τον αναδείξει νικητή, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν μέχρι τότε δεχτούμε όσα λένε και υποστηρίζουν συνεργάτες και υποστηρικτές του, φαίνεται ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.

Ωστόσο, η δυσπιστία για τις προθέσεις και τα σχέδια του κ. Παπανδρέου είναι υπαρκτή και είτε θα την επιβεβαιώσει είτε θα την διαψεύσει, με όσα θα κάνει, αν εκλεγεί. Αν.

Οπως και να έχει, όμως, και μόνο το ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εσωκομματικές εκλογές έφερε ξαφνικά το Κίνημα Αλλαγής στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης: όσα συμβαίνουν εκεί απασχολούν όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς δημιουργούν νέα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο. 

Ηταν εξάλλου κοινό μυστικό εντός κι εκτός του ΚΙΝΑΛ ότι όσο ήταν στην κούρσα της διεκδίκησης η Φώφη Γεννηματά, ο κ. Παπανδρέου την υποστήριζε, μολονότι δεν το είχε δηλώσει δημοσίως.

Το βασικό αφήγημα της κυρίας Γεννηματά –αυτονομία του ΚΙΝΑΛ, διμέτωπος με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητική συνεργασία μόνο αν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο– τον έβρισκε σύμφωνο, καθώς είχε διαμορφώσει μια πλειοψηφική σύμπραξη πολλών τάσεων εντός του κόμματος και επέτρεπε στη Φώφη Γεννηματά να έχει τον πρώτο λόγο για την επανεκλογή της.

Ομως η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και η συνακόλουθη απόσυρσή της διαμόρφωσε νέα δεδομένα, αναφέρει ο Μιχάλης Μιχαήλ στο άρθρο του στο Protagon.gr

Ο πρώην Πρωθυπουργός, με την παρώθηση αρκετών μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκτίμησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν διαμορφώνουν δυναμική ενίσχυσης του ΚΙΝΑΛ.

Σχημάτισε την εντύπωση ότι τόσο η ανανέωση που προβάλλει ο 42χρονος κ. Ανδρουλάκης όσο και η επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του που προβάλλει ο 65ετής κ. Λοβέρδος στερούνται πολιτικού περιεχομένου που να απαντά στην ανάγκη να συγκροτηθεί η προοδευτική παράταξη, ενώ δεν περιλαμβάνουν τα μεγάλα ζητήματα της εποχής (κλιματική κρίση, ανισότητες, νέες γεωπολιτικές ισορροπίες).

Ετσι, λένε, αποφάσισε να κατέβει. Με τι στόχο όμως; Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από τις συζητήσεις με συνομιλητές του, οι καιροί έχουν πια αλλάξει και τίποτα από το παρελθόν δεν ισχύει σήμερα.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ο κ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της παράταξης και να την βάλει ξανά στο παιχνίδι ως «παίκτη» με προοπτική εξουσίας.

Βλέπει το εγχείρημα ως μια τελευταία δική του συνδρομή, στα 69 του, στην ανασύσταση της παράταξης, με ηγετική ομάδα μάλιστα στην οποία η ανανέωση θα είναι, λένε, ουσιαστική και σταθερή, θεωρώντας ότι τα περισσότερα από τα νέα στελέχη πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.

Εχει σχέδιο; Το πολιτικό σχέδιό του στοχεύει στο να επαναπατρίσει σημαντική μερίδα από τον κόσμο που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη και αντιθέτως δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης και όχι μάχη προοπτικής.

«Μη φανταζόμαστε όμως ότι θα ξανακάνει το ΚΙΝΑΛ ένα κόμμα του 35%-40%, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ», λένε συνομιλητές του.

Η εκτίμηση είναι ότι ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς θα στεγάσει δύο κόμματα σχεδόν ισοδύναμα.

Αλλωστε και στην Ευρώπη τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει παρέλθει η εποχή των μεγάλων κομμάτων-παρατάξεων.

Η ενδεχόμενη εκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη επίτευξη της αυτοδυναμίας την οποία ο Πρωθυπουργός επιδιώκει με τη στρατηγική των διπλών εκλογών.

«Μπετονάρει», λένε οι συνομιλητές του, τον χώρο του ΚΙΝΑΛ και αποδυναμώνει τον κ. Τσίπρα, γεγονός που επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να ασχοληθεί με όσα γίνονται στη βαθιά ΝΔ με τις διεργασίες περί Νέας Δεξιάς.

Σοβαρές αναταράξεις αναμένονται και στο ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη, καθώς θα στερηθεί πολιτικού χώρου για να κινείται.

Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου διαψεύδουν τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχει ξεχάσει τα περί “Πινοσέτ” και τα “Ολαντρέου” του Τσίπρα», λένε, ενώ προσθέτουν ότι με τα πρώην «παπανδρεϊκά» στελέχη (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνο Μωραΐτη κ.ά.) που έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκόψει κάθε σχέση, επειδή όχι μόνο δεν τον στήριξαν στις ανοίκειες επιθέσεις που δεχόταν, αλλά επιπλέον προσχώρησαν με ενθουσιασμό σε εκείνους που τον καθύβριζαν.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο δεν αφήνει πολλούς αδιάφορους.

Και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι επόμενες κάλπες, εσωκομματικές και εθνικές θα δείξουν ποιες και σε τι βαθμό. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ