DW: Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου τον Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις - η οργισμένη απάντηση της Άγκυρας (βίντεο)

Η απόφαση του Τούρκου υπουργού έκανε την λίρα να υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό

Με παραίτηση φέρεται να απείλησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να απελάσει 10 δυτικούς πρέσβεις, μια κίνηση που έκανε την τουρκική λίρα να υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle η απόφαση του Ερντογάν, για την απέλαση, προκάλεσε την αντίδραση Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε την επίμαχη δήλωση. Ο Τσαβούσογλου φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα να ζήτησε από τον Ερντογάν να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

 

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο» φέρεται να είπε στον Ερντογάν, με εκείνον να του απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να επιδιώκει να βρει μια βαλβίδα εκτόνωσης στην στην διπλωματική κρίση που προκάλεσε η απόφασή του, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών, την απέλαση των οποίων είχε ζητήσει το Σαββατοκύριακο, έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Νωρίτερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών είχαν εκδώσει ανακοινώσεις στις οποίες διαβεβαίωναν ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας που τους φιλοξενεί.

 

 

Το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

 

 

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

 

 

 

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ακόμα ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Οργή από την Άγκυρα

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχτερίν Αλτούν, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσε ότι τέθηκε θέμα παραίτησής του και καταλόγισε στη DW ότι «επιμένει σε αυτό το ψέμα».

 

 

«Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στο μέσο ότι «δηλητηριάζει» τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ