Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σεξ και πονοκέφαλος! Αν η ημικρανία μειώνει τη λίμπιντο, το σεξ ανακουφίζει τον πόνο

Βεβαίως η σχέση είναι περίπλοκη και δεν είναι ίδια για όλους

Οι ημικρανίες και άλλοι τύποι πονοκεφάλων μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή και τη σεξουαλική λειτουργία (ειδικά κατά τη διάρκεια των κρίσεων), συνήθως – αλλά όχι πάντα – μειώνοντάς τις. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι το σεξ μπορεί να ανακουφίσει ορισμένες ημικρανίες. Η σχέση είναι περίπλοκη και δεν είναι η ίδια για όλους. Επιπλέον, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μην επηρεάζει πάντα τους πονοκεφάλους σας με τον ίδιο τρόπο.

• Μειωμένη λίμπιντο

Οι πονοκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός επώδυνου επεισοδίου. Συμπτώματα όπως ναυτία, πόνος, ζάλη και κόπωση συνήθως μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, τουλάχιστον προσωρινά έως ότου τελειώσει ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία. Γενικά, οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των επιθέσεων. Αλλά τις ημικρανίες συχνά προηγούνται προδρομικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν φωτοφοβία, ευερεθιστότητα και μυϊκή δυσκαμψία. Εάν έχετε πρόδρομα συμπτώματα, η λίμπιντο μπορεί να μειωθεί λόγω σωματικής δυσφορίας ή ακόμη και λόγω του άγχους ότι πρόκειται να ξεκινήσει ημικρανία και αυτή η προσμονή μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία.

• Ημικρανίες και σεξουαλική λειτουργία

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες συχνά οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν αδυναμία επίτευξης οργασμού, ενώ οι άνδρες μπορεί να μην μπορούν να έχουν στύση. Όπως και με τη λίμπιντο, η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται γενικά κατά τη διάρκεια επώδυνων επιθέσεων, όχι μεταξύ επεισοδίων. Επιπλέον, αρκετά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ημικρανιών μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία και μειωμένη σεξουαλική ορμή τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, και αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια και μεταξύ των επεισοδίων ημικρανίας. Τα φάρμακα για την πρόληψη της ημικρανίας δεν προκαλούν σεξουαλικές παρενέργειες για όλους.

• Ανακούφιση του πόνου με σεξουαλική δραστηριότητα

Μελέτες λένε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από ημικρανία, ειδικά μεταξύ των ανδρών. Ο λόγος ανακούφισης του πόνου με τη σεξουαλική επαφή δεν είναι σαφής. Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού μειώνουν τις αντιδράσεις του πόνου στο σώμα, μειώνοντας τον πόνο και τη δυσφορία μιας ημικρανίας. Η διέγερση του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί επίσης να προσφέρει μια ανακούφιση από τον πόνο, πιθανώς λόγω της ενεργοποίησης των ίδιων οδών του νευρικού συστήματος που εμπλέκονται στον τοκετό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ