Η θλιβερή μοίρα 9χρονης Αφγανής: Οι γονείς την πούλησαν για νύφη σε 55χρονο - «μην την χτυπάς» (βίντεο)

Δεν είχαν άλλη επιλογή...

Η Parwana Malik, ένα 9χρονο κορίτσι με σκούρα μάτια και ροδαλά μάγουλα, γελάει με τις φίλες της καθώς παίζουν σχοινάκι σε ένα σκονισμένο ξέφωτο, ωστόσο το γέλιο της εξαφανίζεται καθώς επιστρέφει στο σπίτι, μια μικρή καλύβα με χωμάτινους τοίχους, που της θυμίζει τη μοίρα της: την πουλούν σε έναν άγνωστο ως νύφη.

Ο άντρας που θέλει να αγοράσει την Parwana ισχυρίζεται πως είναι 55 ετών, αλλά για εκείνη είναι «ένας γέρος» με λευκά φρύδια και πυκνή λευκή γενειάδα, όπως είπε το κοριτσάκι στο CNN στις 22 Οκτωβρίου. Ανησυχεί ότι θα την χτυπάει και θα την αναγκάσει να δουλέψει στο σπίτι του.

Οι γονείς της όμως λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Εδώ και τέσσερα χρόνια η οικογένειά της ζει σε έναν αφγανικό καταυλισμό εκτοπισμένων στη βορειοδυτική επαρχία Μπαντγκίς, επιζώντας με ανθρωπιστική βοήθεια και εργασία με άθλιες συνθήκες, από την οποία κερδίζουν μόλις λίγα δολάρια την ημέρα.

Αλλά η ζωή τους έγινε ακόμα πιο δύσκολη από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου.

Καθώς η διεθνής βοήθεια στερεύει και η οικονομία της χώρας καταρρέει, δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ούτε τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα. Ο πατέρας της πούλησε ήδη την 12χρονη αδερφή της πριν από αρκετούς μήνες.

Η 9χρονη είναι ένα από τα πολλά νεαρά κορίτσια από το Αφγανιστάν που έχουν πουληθεί για γάμο καθώς βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και η πείνα αναγκάζει οικογένειες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, ειδικά όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Οι γονείς της Parwana έδωσαν στο CNN την άδεια να μιλήσει στα παιδιά και να δείξει τα πρόσωπά τους, επειδή όπως λένε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι ίδιοι αυτή την πρακτική.

«Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των οικογενειών που πωλούν τα παιδιά τους αυξάνεται», είπε ο Μοχάμαντ Ναϊέμ Ναζέμ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπαντγκίς. «Έλλειψη φαγητού, έλλειψη εργασίας, οι οικογένειες αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν».

Ο Abdul Malik, ο πατέρας της Parwana, δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα. Πριν πουλήσει την κόρη του, είπε στο CNN ότι έχει καταρρεύσει από ενοχές, ντροπή και ανησυχία. Μάλιστα προσπάθησε να αποφύγει να πουλήσει την 9χρονη ταξιδεύοντας στην  πρωτεύουσα της επαρχίας Κάλα-ε-Ναου για να ψάξει ανεπιτυχώς για δουλειά.

Παράλληλα δανείστηκε «πολλά χρήματα» από συγγενείς, και η σύζυγός του κατέφυγε ακόμα και στο να εκλιπαρήσει άλλους κατοίκους του καταυλισμού για φαγητό. Όμως ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να ταΐσει την οικογένειά του.

«Είμαστε οκτώ μέλη στην οικογένεια», είπε στο CNN. «Πρέπει να την πουλήσω για να κρατήσω ζωντανά άλλα μέλη της οικογένειας».

Τα χρήματα από την πώληση της Parwana θα συντηρήσουν την οικογένεια μόνο για μερικούς μήνες, προτού ο Malik χρειαστεί να βρει άλλη λύση, είπε.

Η Parwana από πλευράς της είπε ότι ήλπιζε να αλλάξει γνώμη στους γονείς της - είχε όνειρα να γίνει δασκάλα και δεν ήθελε να εγκαταλείψει την εκπαίδευσή της. Αλλά τα παρακάλια της ήταν μάταια.

Στις 24 Οκτωβρίου, ο Qorban, ο αγοραστής, που έχει μόνο ένα όνομα, έφτασε στο σπίτι της και παρέδωσε 200.000 (περίπου 2.200 $) σε πρόβατα, γη και μετρητά στον πατέρα της Parwana.

Ο Qorban δεν περιέγραψε την πώληση ως γάμο, λέγοντας ότι είχε ήδη μια σύζυγο που θα φρόντιζε την Parwana σαν να ήταν ένα από τα παιδιά τους. «(Η Parwana) ήταν φτηνή και ο πατέρας της ήταν πολύ φτωχός και χρειάζεται χρήματα», είπε. «Θα δουλεύει στο σπίτι μου. Δεν θα τη χτυπάω. Θα της φερθώ σαν μέλος της οικογένειας. Θα είμαι ευγενικός».

Η 9χρονη, ντυμένη με μαύρο μαντήλι στο κεφάλι και με μια πολύχρωμη λουλουδάτη γιρλάντα γύρω από το λαιμό της, έκρυψε το πρόσωπό της και κλαψούρισε καθώς ο πατέρας της που έκλαιγε είπε στον Qorban: «Αυτή είναι η νύφη σου, μην τη χτυπάς».

Εκείνος συμφώνησε, μετά έπιασε το μπράτσο της και την οδήγησε έξω από το σπίτι. Καθώς έφευγαν, ο πατέρας της παρακολουθούσε από την πόρτα, η Parwana προσπάθησε να απομακρυνθεί - αλλά δεν ωφέλησε. Την έσυραν στο αυτοκίνητο που τους περίμενε και απομακρύνθηκαν αργά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ