Αθεράπευτα ρομαντικός ο Γκουστάβος Άιφελ: Έμπνευσή του για τον πύργο στο Παρίσι, ένας μεγάλος έρωτας (βίντεο)

Μία γυναίκα η αιτία για τη δημιουργία του πιο εμβληματικού αξιοθέατου της Γαλλίας;

Η ταινία «Άιφελ», η οποία αντιμετωπίστηκε με τεράστιο ενθουσιασμό από τους κριτικούς, αφηγείται την ιστορία του μηχανικού Γκουστάβ Άιφελ και τη διαδρομή του που διήνυσε  για την κατασκευή ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του κόσμου.



Η παραγωγός της ταινίας, Βανέσα βαν Ζούλεν έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την ταινία με τον «Γαλλικό Τιτανικό», καθώς πρόκειται για ένα μείγμα μιας γενικά ιστορικά ακριβούς βιογραφικής ταινίας και μιας φανταστικής ιστορίας αγάπης.



Όπως και στην πραγματική ζωή, η ταινία απεικονίζει τον Άιφελ ως απρόθυμο αρχικά να κατασκευάσει τον πύργο 324 μέτρων, που προοριζόταν ως προσωρινή κατασκευή για την είσοδο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1889. Ωστόσο, σε μια απόφαση που μπερδεύει τους ιστορικούς, τελικά συμφώνησε.



Η εξήγηση της ταινίας για αυτήν την αλλαγή στάσης είναι μια γυναίκα που ονομάζεται Αντριέν Μπουρζ, την οποία ο Άιφελ αγαπούσε ως νεαρός άνδρας, αλλά του αρνήθηκαν την άδεια να παντρευτεί.



Σύμφωνα με την πλοκή, μια τυχαία συνάντηση μεταξύ του ζεύγους αργότερα στη ζωή ενέπνευσε τον Άιφελ να δημιουργήσει τον πύργο, αντλώντας έμπνευση ακόμη και από το αρχικό της Αντριέν για το πλαίσιο «Α».



Ο Γκουστάβ Άιφελ πραγματικά γνώρισε την Μπουρζ. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην πόλη της Μπορντό, όταν ήταν 17 και εκείνος 27 και στην αρχή της καριέρας του. Είχε έρθει στην πόλη για να χτίσει μια σιδερένια γέφυρα στον ποταμό Γκαρόν.



Μεταξύ τους δεν άργησε να αναπτυχθεί ειδύλλιο και το ζευγάρι ήλπιζε να παντρευτεί, αλλά το αίτημα του Άιφελ να της κάνει πρόταση απορρίφθηκε από τον πατέρα της Μπουρζ, ο οποίος δεν πίστευε ότι ήταν αρκετά καλός για την κόρη του.



«Του ράγισε την καρδιά αλλά και ένιωσε πολύ ταπεινωμένος», είπε η σεναριογράφος Καρολίν Μπονγκράντ στην AirMail.



Όλα όσα συνέβησαν στη συνέχεια απορρέουν από αυτό. Δεν ήταν τόσο πολύ ότι ήθελε εκδίκηση αλλά ήθελε να αποδείξει στον κόσμο τι μπορούσε να κάνει.



Μετά από αυτό, έγραψε στη μητέρα του και είπε: "Ως εδώ. Απλώς βρες μου ένα ωραίο κορίτσι με καλό χαρακτήρα, το οποίο έχει καλή συμπεριφορά και είναι απλό. Δεν χρειάζεται να την ερωτευτώ. Απλά θέλω να παντρευτώ”».



Αυτό το «καλό κορίτσι» ήταν η οικογενειακή φίλη Μαργκερίτ Γκοντλέτ από τη γενέτειρά του, την Ντιζόν. Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά πριν από το θάνατό της το 1877, σε ηλικία 32 ετών.



Ο Άιφελ, 42 ετών, πλούσιος και επιτυχημένος όταν έχασε τη γυναίκα του, δεν ξαναπαντρεύτηκε. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας λαμβάνει χώρα η φανταστική συνάντηση με την Μπουρζ.



Ο Άιφελ συναντά τη Μπουρτζ, η οποία είναι παντρεμένη με έναν από τους φίλους του, και την ερωτεύεται ξανά. Στην αφήγηση της Μπονγκράντ για τα γεγονότα, χτίζει τον πύργο σε μια προσπάθεια να την εντυπωσιάσει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ