Βρετανία: Η πρώτη χώρα που ενέκρινε το αντιιικό χάπι της Merck για τη θεραπεία του κορωνοϊού - Τι συμβαίνει μετά την χορήγησή του

Τα αντιιικά, όπως η μολνουπιραβίρη, δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου.

 

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εγκρίνει ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι κατά της covid-19», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σαζίντ Τζαβίντ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους, που θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν μια επαναστατική θεραπεία», πρόσθεσε.

 

 

Η μολνοπιραβίρη εγκρίθηκε από την MHRA για να χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα covid-19, οι οποίοι πάσχουν από τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα).

Τα αντιιικά, όπως η μολνουπιραβίρη, δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου.

Το όφελός τους είναι διπλό: προστατεύουν όσους έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια ώστε να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά παράλληλα και όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με αυτούς να μην ασθενήσουν.

Όταν το χάπι της Merck χορηγείται τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά από ένα θετικό τεστ κορωνοϊού, μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος νοσηλείας των ασθενών, σύμφωνα με κλινική έρευνα που πραγματοποίησε η φαρμακοβιομηχανία αναφέρει το ΑΠΕ.

 

 

Η βρετανική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι έχει παραγγείλει 480.000 θεραπείες μολνουπιραβίρης.

Επίσης έχει υπογράψει συμβόλαιο για την απόκτηση 250.000 θεραπειών με ριτοναβίρη, ένα άλλο αντιιικό φάρμακο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer το οποίο ήδη χρησιμοποιείται κατά του HIV και για το οποίο διεξάγονται κλινικές δοκιμές.

Η θεραπεία με το χάπι της Merck απευθύνεται στους πιο υψηλού κινδύνου ασθενείς, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, με περισσότερους από 140.000 νεκρούς, η Βρετανία βλέπει την πίεση στα νοσοκομεία της να αυξάνεται με σχεδόν 9.000 ασθενείς με covid-19 να νοσηλεύονται αυτή την περίοδο. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα κύματα της επιδημίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ