Τι είναι η διατροφή Okinawa; Χαρίζει μακροζωία και ευεξία – Είναι η καλύτερη δίαιτα που μπορείς να ακολουθήσεις

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και πλούσια οφέλη 

Αν ταξιδέψετε σε ένα ιαπωνικό αρχιπέλαγος στο Νότιο Ειρηνικό, θα βρείτε μια κοινότητα κατοίκων νησιών που ζουν σταθερά για πάνω από 100 χρόνια. Η εκπληκτική μακροζωία των Okinawans οδήγησε σε εκτεταμένη επιστημονική μελέτη για τις συγκεκριμένες συνήθειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε τόσο μακρά, υγιή ζωή. Αντί να βρουν μια πηγή νεότητας, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η ιδιαίτερη δίαιτα της Οκινάουα και τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα βοήθησαν αυτούς τους ανθρώπους να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Ακόμα κι αν ζείτε σε κάποια άλλη πλευρά του πλανήτη, ακολουθώντας έναν παρόμοιο τρόπο διατροφής μπορείτε να βοηθήσετε στην προώθηση της καλής υγείας σας. Να τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή της Οκινάουα!

Η παραδοσιακή διατροφή της Οκινάουα για μακροζωία είναι πολύ πλούσια σε προϊόντα, καθιστώντας την άφθονη σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που είναι ο πιθανός λόγος για τα σχετικά οφέλη για την υγεία και τις αντιγηραντικές της ιδιότητες”, λέει ο Stefani Sassos, MS, συμβεβλημένος διατροφολόγος του Good Housekeeping Institute. “Η διατροφή της Οκινάουα περιορίζει το κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα κορεσμένα λιπαρά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, τα οποία τείνουν να έχουν περισσότερες φλεγμονώδεις ιδιότητες.Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και το National Geographic έχουν προσδιορίσει τη διατροφή της Οκινάουα ως δίαιτα Blue Zone, που σημαίνει ότι σχετίζεται ειδικά με τη μακροζωία. “Αν και δεν είναι αποκλειστικά vegan, η εστίαση στην plant based διατροφή είναι ένα κοινό μυστικό μεταξύ των διατροφών Blue Zone”, λέει ο Sassos.

Η συντριπτική πλειονότητα της διατροφής της Οκινάουα αποτελείται από πράσινα και κίτρινα λαχανικά, ρίζες, τρόφιμα με βάση τη σόγια και μανιτάρια. Οι Okinawans τρώνε ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά, όπως είναι το ρύζι σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Μερικά παραδείγματα τροφίμων που είναι κοινά στη διατροφή της Οκινάουα περιλαμβάνουν:

  • Λαχανικά: γλυκοπατάτα, φύκια, μπαμπού, ραπανάκι, πικρό πεπόνι, λάχανο, καρότα, κολοκύθα, παπάγια και μανιτάρια
  • Τρόφιμα με βάση τη σόγια: tofu, miso, natto (ζυμωμένη σόγια) και edamame
  • Σπόροι: κεχρί, σιτάρι, ρύζι και ζυμαρικά
  • Κρέας και θαλασσινά: ψάρι, θαλασσινά και λίγο χοιρινό

Η διατροφή συνήθως δεν περιλαμβάνει βόειο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, αυγά, τυρί, γάλα και μεταποιημένους υδατάνθρακες, όπως γλυκά και σνακ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ