Φτεράαα και πούπουλα… ποιος ήταν ο Ανδρέας Νομικός ή «φτερού» που πέθανε στα 84 του (φωτό & βίντεο)

Πώς απέκτησε το διάσημο παρατσούκλι του;

Σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» από την ζωή ο Ανδρέας Νομικός γνωστός και ως η «φτερού της Αθήνας», μια από τις πιο cult φιγούρες της πρωτεύσουσας.

Ο Νομικός, σύμφωνα με το limnosreport.gr τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική.

Ανάρτηση για τον χαμό του Ανδρέα Νομικού έκανε ο πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων και δημοσιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, ο οποίος μέσα από το post του διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ο Ανδρέας Νομικός ήταν παντρεμένος ή είχε παιδιά:

«Ανδρέας Νομικός (1937-2021): ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

Ο καλός γείτονας, ο νοικοκύρης που αγάπησε τη μάννα του όσο τίποτε άλλο στον κόσμο και τη φρόντισε μέχρι που έκλεισε τα μάτια της, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Υπήρξε περσόνα της πρωτεύουσας, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του. Αφηγείτο ότι κάποτε περπατούσε στο κέντρο και τον είδε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον ρώτησε λοιπόν: ─ Ανδρέα τι λέει ο κόσμος για μένα; ─ Ο,τι και για μένα Κύριε Πρόεδρε, του απάντησε ο ευφυέστατος πωλητής φτερών.

Δημιούργησε τον δικό του μύθο. Γράφονται πολλά και ακούγονται περισσότερα ανυπόστατα ,περί γάμου, περί παιδιών και τα τοιαύτα. Δεν έχει όμως ανάγκη από τέτοια η μνήμη του Ανδρέα. Καταγόταν από την Λήμνο, είχε έναν αδελφό, κατοικούσε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην οδό Ηρακλειδών (Γέφυρα Πουλόπουλου) και μέχρι τέλους τον πρόσεξε μια ανιψιά του.

Με την εργασία του, πουλώντας φτερά από παιδί, από τα τέλη της δεκαετίας 1940, έζησε αξιοπρεπέστατα και ρούφηξε τη ζωή, την απόλαυσε μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Δεινός χιουμορίστας, με συμμετοχή σε 51 ταινίες, πρωϊνό στέκι την οδό Αιόλου και νυκτερινό στέκι την οδό Ερμού. Εκεί, καθημερινά χρόνια ολόκληρα, με το δικτυωτό μπλουζάκι, τους καβγάδες με τη Βασίλω, την αποθήκη στην οδό Ήβης και το μαχαίρωμα του 1985… Μια μονογραφία του την οφείλουμε».

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Νομικός - η «φτερού της Αθήνας»

Γεννημένος το 1937 στη Λήμνο  Ανδρέας Νομικός ήταν υπαίθριος μικροπωλητής της Αθήνας. Πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή “φτερά και πούπουλα”. Αποτελούσε γραφική φυσιογνωμία της πρωτεύουσας για περισσότερα από 50 χρόνια, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα και η έκφραση «φτερά και πούπουλα» έχει μείνει κλασική.

 

Μάλιστα, επειδή χρησιμοποιούσε ψιλή φωνή και καμώματα για να διαφημίσει την πραμάτεια του, πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος. “Φτερούυυυυυ, φτεράααααα, καλέ φτεράαααααα” φώναζε και από εκεί του έμεινε το παρατσούκλι του “Φτερού”.

Σύμφωνα με το greekactor.blogspot.gr, συμμετείχε και σε 30 ταινίες κάνοντας καριέρα και στον κινηματογράφο.

Σύμφωνα με τη Μηχανή τοου Χρόνου το 1973 βλέποντας τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, η «Φτερού» δεν δίστασε να πάει να πουλήσει φτερά στους φαντάρους των τεθωρακισμένων. «Καλέ παιδιά, τι παίζετε εδώ; τον Άγνωστο Πόλεμο;», ήταν το φαρμακερό σχόλιό του.

Αγαπημένη του στάση ήταν πάντα στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου οι ναύτες περίμεναν στην αφετηρία το λεωφορείο για να πάνε στο Σκαραμαγκά.

«Πάρε με ναύτη πάρε με και βάλε με στην πλώρη», τους έλεγε ξεσκονίζοντάς τους ώμους τους με φτερά ή τραγουδώντας με δικά του λόγια το άσμα του Λυκούργου Μαρκέα, «άσπρα ναυτάκια με λευκές κολλαρίνες».

Ο Αδρέας Νομικός έπαιξε και σε περισσότερες από 20 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε μικρούς ρόλους, κυρίως ομοφυλόφιλων. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι: «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ», «Καυτά, ψυχρά κι ανάποδα», «Ένας πρωτάρης στο κολέγιο», και «Ράδιο Αρβύλα».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ