Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Λοβέρδου δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση (βίντεο)

Απομένουν 29 ημέρες

Είκοσι εννέα ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής και η «μάχη» αναμένεται να δοθεί ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους: Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου.

Η δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δίνει μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα. Βασικό συμπέρασμα της πρώτης έρευνας στην προεκλογική αφετηρία για τις κάλπες είναι ότι η μάχη οδηγείται σε δεύτερο γύρο, με άδηλο ωστόσο όχι μόνο τον τελικό νικητή, αλλά ακόμη και για το δίδυμο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Η έρευνα της GPO δείχνει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στην pole position, με ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου και του κ. Ανδρουλάκη, αλλά οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές.

EUROKINISSI

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ειδικότερα, από την πρώτη έρευνα της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» προκύπτει ότι καλύτερη θέση στην προεκλογική αφετηρία έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καταγράφει προβάδισμα τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (στις εθνικές κάλπες του 2019) όσο και μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων που προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες.

Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά με διαφορές που αφήνουν ανοικτό το αποτέλεσμα για κάθε θέση στην αρχική τριάδα.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, που μπορεί ωστόσο να παίξουν τον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα είτε παραμείνουν στην κούρσα έως τις 5 Δεκεμβρίου είτε αποχωρήσουν νωρίτερα.

Στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

EUROKINISSI

Ενδιαφέρον έχουν και οι θετικές – αρνητικές γνώμες για τον καθένα.

Συγκεκριμένα: Ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές (ή μάλλον αρνητικές) γνώμες μεταξύ των υποψηφίων – φτάνει το 51,8% όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν (έναντι 47% θετικών). Στον αντίποδα, ο κ. Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (78,8%) και παράλληλα τις λιγότερες αρνητικές (μόλις 18,5%) —ακόμα καλύτερα είναι τα ποσοστά του μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Λοβέρδος, βουλευτής Βορείου Τομέα του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει 77,3% θετικές γνώμες και 22,4% αρνητικές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 12 Δεκεμβρίου, και αυτό σημαίνει ότι οι τρεις άλλοι υποψήφιοι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο, τασσόμενοι με τον έναν ή τον άλλο φιναλίστ. Εκτός και αν κάποιος από τους Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Χρηστίδη αποχωρήσει πριν τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου που και αυτό μπορεί να γύρει τα ποσοστά υπέρ ή κατά ενός εκ των τριών πρωτοπόρων.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.012 ατόμων που δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είναι δηλαδή όλοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ το 2019.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ταυτότητα της δημοσκόπησης, το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων έγινε σε δύο φάσεις, 23 με 25 Οκτωβρίου και 30 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου. Ένα μέρος της δηλαδή έγινε όσο η Φώφη Γεννηματά ζούσε ακόμη.

Οι δηλώσεις και οι αιχμές των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

«Κάποιοι δεν πιστεύουν στην ανοιχτή κοινωνία, δεν αναγνωρίζουν κυρίαρχο το λαό, αλλά πιστεύουν σε μία κλειστή δημοκρατία, μία ελεγχόμενη από αυτούς Ελλάδα, με τους πολίτες εξαρτημένους, χειραγωγήσιμους, ελεγχόμενους. Και προσπαθούν με διάφορες μεθόδους να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στις κατασκευασμένες εντυπώσεις, μόνο οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους μπορούν και θα δώσουν την απάντηση. Και θα είναι όπως πάντα καταλυτική».

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου, ξεκινώντας την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Αγρίνιο.

EUROKINISSI

Από πλευράς του ο Χάρης Καστανίδης μια μέρα πριν από την δημοσκόπηση είχε γφράψει σε teet του ότι «η ανάδειξη νέας ηγεσίας στη δημοκρατική παράταξη δεν θα κριθεί ούτε από τη σύγκρουση οργανωτικών μηχανισμών ούτε από την πάλη γενεών ούτε από εξωθεσμικά κέντρα ισχύος ούτε από την επιλεκτική ιστορική μνήμη, που ξεχνά ενδιαφέροντα πεπραγμένα. Θα κριθεί από τη μάχη των ιδεών».

EUROKINISSI

 

«Συνεχίζω όπως με ξέρετε. Με δύναμη, σεμνότητα και ενότητα για το κίνημα. Αν με ρωτάτε ποια είναι η στάση των ανθρώπων όπως τους συναντώ στις περιοδείες μου, αναγνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια στις χαρές και τις λύπες της παράταξης ήμουν παρών, είμαι εδώ, δίνω τις μάχες μου, όχι για να πείσω τον πολίτη πόσο καλά ήταν παλιά τα πράγματα, αλλά για να του πω τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί, για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Την ημέρα της εκλογής μου, αν οι πολίτες επιλέξουν εμένα, το βράδυ που θα κάνω το χαιρετισμό από τα γραφεία της παράταξής μας θα μιλήσω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Λοβέρδος στο Mega, το πρωί της Κυριακής.

Απαντώντας τέλος στο πώς βλέπει την υποψηφιότητα Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος, ο ίδιος έστειλε μήνυμα ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δε θα απαντήσω. Την επόμενη ημέρα θα είμαστε μαζί.

Το 2015 με την αείμνηστη Γεννηματά κατεβήκαμε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν ήμουν νικητής. Ήμουν δίπλα της όσο κανένας άλλος. Έχω βιογραφικό ενότητας. Με τους συνυποψηφίους μου έχουμε διαφορές. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε στον ίδιο χώρο, δε μας χωρίζει άβυσσος. Μαζί θα είμαστε και μαζί θα προχωρήσουμε».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ