Άκης Πετρετζίκης: Ψωμί με φαγόπυρο και σπόρους τσία - Το πιο healthy πρωινό

Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά. 

Συστατικά

  • 50 γρ. σπόρους τσία

  • 250 γρ. νερό
  • 200 γρ. φαγόπυρο
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορο
  • 50 γρ. ηλιόσπορο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • αβοκαντέζα
  • 2 ραπανάκια
  • 10 ντοματίνια, κίτρινα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. ταχίνι
  • 50 γρ. μέλι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι τους σπόρους τσία με το νερό και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
  • Χτυπάμε στο μούλτι ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τον φαγόπυρο σε 2 δόσεις μέχρι να γίνει σκόνη.
  • Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη σκόνη φαγόπυρου.
  • Στο ίδιο μούλτι χτυπάμε τον λιναρόσπορο και τον ηλιόσπορο μέχρι να γίνουν σκόνη. Αδειάζουμε στο μπολ με τον φαγόπυρο.
  • Προσθέτουμε το νερό με τους σπόρους τσία που έχουν πήξει, το ελαιόλαδο, το σιρόπι σφενδάμου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν παχύρευστο χυλό.  
  • Τσαλακώνουμε με τα χέρια μας μία λαδόκολλα. Τη βρέχουμε ελαφρά και τινάζουμε να φύγει το περιττό νερό. Καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μίας φόρμας 10x22 εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα για 20 λεπτά.
  • Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για 40-50 λεπτά.

Τρόπος σερβιρίσματος 1

  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και αλείφουμε με την αβοκαντέζα.
  • Κόβουμε τα ραπανάκια σε λεπτές φέτες και τα ντοματίνια στη μέση.
  • Μοιράζουμε τα ραπανάκια πάνω από τις μισές φέτες και τα τοματίνια πάνω από τις άλλες μισές.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Τρόπος σερβιρίσματος 2

  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και αλείφουμε με ταχίνι.
  • Με ένα κουτάλι απλώνουμε μέλι πάνω από το ταχίνι και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ