Το lockdown μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις! Η καθαρή ατμόσφαιρα δημιούργησε ένα απροσδόκητο όφελος για την καρδιά

Ο αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώθηκε κατά 6% για κάθε μείωση της ρύπανσης των λεπτών σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο

Ο αστικός αέρας έγινε πιο καθαρός κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας COVID-19, καθώς λιγότεροι επιβάτες βγαίνουν καθημερινά στο δρόμο. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα ένα απροσδόκητο όφελος για την υγεία της καρδιάς για τους Αμερικανούς, όπως προτείνει μια νέα μελέτη. Αυτές οι μειώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται να συνδέονται με την αντίστοιχη μείωση των καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια των διακοπών λειτουργίας. Όλα αυτά σύμφωνα με έρευνα που αναμένεται να παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στην ηλεκτρονική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Ο αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώθηκε κατά 6% για κάθε μείωση της ρύπανσης των λεπτών σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. «Το κύριο μήνυμα από την έρευνά μας είναι ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος μπορούν να αποτρέψουν την πιο σοβαρή μορφή καρδιακών προσβολών». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sidney Aung, τεταρτοετής φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση για αυξημένες προσπάθειες δημόσιας υγείας με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει μείωση της ρύπανσης των λεπτών σωματιδίων ενώ οι άνθρωποι έμεναν σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown, είπε ο Aung. Υπήρξε περίπου 4,5% μείωση της ρύπανσης από λεπτά σωματίδια κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών. Αυτή η ρύπανση μειώθηκε κατά περισσότερο από 11% όταν κοιτάξουμε τις κομητείες σε πολιτείες που καθιέρωσαν το πρόωρο κλείσιμο μη βασικών επιχειρήσεων. Για να δει πώς ο καθαρότερος αέρας μπορεί να έχει βελτιώσει την υγεία, η ομάδα του Aung χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά δεδομένα για να συγκρίνει τη συχνότητα των καρδιακών προσβολών με την ποιότητα του αέρα σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αποδείχθηκε ότι υπήρχε άμεση συσχέτιση. Σχεδόν 61.000 καρδιακές προσβολές σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 και στη συνέχεια ο αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώθηκε καθώς ο αέρας έγινε πιο καθαρός σε συγκεκριμένα μέρη του έθνους. Τα μικροσκοπικά σωματίδια που συνθέτουν τη ρύπανση των λεπτών σωματιδίων είναι πραγματικά μικροσκοπικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Τα μεμονωμένα σωματίδια είναι 2,5 μικρόμετρα ή μικρότερα. Συγκριτικά, μια τρίχα από το κεφάλι σας έχει διάμετρο 70 μικρόμετρα ή 30 φορές μεγαλύτερη από το μεγαλύτερο λεπτό σωματίδιο.

Μελέτες έχουν συνδέσει την αναπνοή σε αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια με αυξημένη φλεγμονή, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και παχύτερο αίμα. «Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν τρόπους με τους οποίους ο κακός αέρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα καρδιακά επεισόδια, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερα εμφράγματα», είπε η Aung. Ο Aung σημείωσε ότι το μέσο επίπεδο ρύπανσης του Λος Άντζελες το 2018 ήταν 12,7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Οφέλη για τη δημόσια υγεία

«Ωστόσο, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι ακόμη και μια μικρότερη μείωση στη συγκέντρωση σωματιδίων και στη συνέχεια οποιαδήποτε μείωση των καρδιακών προσβολών θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τη δημόσια υγεία», είπε η Aung. «Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιμείνουν, ενισχύονται τα οφέλη της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας», δήλωσε ο Κάουφμαν, καθηγητής περιβαλλοντικών και επαγγελματικών επιστημών υγείας, επιδημιολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. «Σημαίνει επίσης ότι η μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων μπορεί να σημαίνει τεράστια οφέλη για την υγεία τώρα, ακόμα κι αν τα οφέλη για το κλίμα χρειάζονται μερικά χρόνια για να προκύψουν».

Η ποιότητα του αέρα είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να μετακινούνται ξανά. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό η ποιότητα του αέρα να επανέλθει στα συνηθισμένα υψηλότερα επίπεδα καθώς οι άνθρωποι στρέφονται προς την επανέναρξη των κανονικών δραστηριοτήτων τους πριν από την πανδημία», είπε ο Aung. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα έχει επιπτώσεις στη μεγαλύτερη υποστήριξη των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας για τη μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Ως ανάλυση παρατήρησης, η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα. Αποδεικνύει μόνο ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποιότητας του αέρα και της καρδιακής προσβολής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ