Βιντεοπαιχνίδια: Νέα μελέτη καταρρίπτει την πεποίθηση ότι τα video games οδηγούν σε πραγματική βία

Πολλοί γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι τα αγόρια θα γίνουν βίαια όταν παίζουν παιχνίδια τέτοιου είδους

Θα γίνουν βίαια στην πραγματική ζωή τα αγόρια που προσηλώνονται σε βιντεοπαιχνίδια γεμάτα από εγκληματικές πράξεις; Πολλοί γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι αυτό συμβαίνει. Ωστόσο, μια νέα και καθησυχαστική έρευνα διαπιστώνει ότι τα βίαια βιντεοπαιχνίδια δεν προκαλούν πραγματική βία στα παιδιά. Η μελέτη περιελάμβανε αγόρια ηλικίας 8 έως 18 ετών, καθώς αυτή είναι η ομάδα που είναι πιο πιθανό να παίζει βίαια βιντεοπαιχνίδια. Επιπλέον εξέτασε δύο είδη βίας: επιθετικότητα εναντίον άλλων ανθρώπων και καταστροφή πραγμάτων/περιουσίας. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η βία των αγοριών εναντίον άλλων ανθρώπων αυξήθηκε μετά από ένα βίαιο βιντεοπαιχνίδι.

Ωστόσο, οι γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους ήταν πιο πιθανό να σπάσουν πράγματα μετά από βίαια βιντεοπαιχνίδια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Economic Behavior & Organization. “Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορεί να ταράξουν τα παιδιά, αλλά αυτή η διέγερση δεν μεταφράζεται σε βία εναντίον άλλων ανθρώπων – που είναι το είδος βίας που μας ενδιαφέρει περισσότερο”. Αυτό δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Agne Suziedelyte. Είναι ανώτερη λέκτορας στο City, στο τμήμα οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματά μας είναι ότι το παιχνίδι βιντεοπαιχνιδιών λαμβάνει χώρα συνήθως στο σπίτι, όπου οι ευκαιρίες για εμπλοκή σε βία είναι μικρότερες”, δήλωσε η Suziedelyte σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Αυτό το φαινόμενο «ανικανότητας» είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αγόρια επιρρεπή στη βία που μπορεί να ελκύονται ιδιαίτερα από τα βίαια βιντεοπαιχνίδια”. Η Suziedelyte σημείωσε ότι υπάρχουν εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την πρόσβαση σε βίαια βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι “οι πολιτικές που θέτουν περιορισμούς στις πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών σε ανηλίκους είναι απίθανο να μειώσουν τη βία”, είπε η Suziedelyte.

Η ανησυχία παραμένει

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ελάχιστα στοιχεία για τη σύνδεση μεταξύ βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και βίας στην πραγματική ζωή. Η πιθανή σύνδεση αναφέρεται συχνά μετά από μαζικούς πυροβολισμούς όπου οι δράστες είχαν ενδιαφέρον για βίαια βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι άλλοι παράγοντες, όπως η ψυχική ασθένεια και/ή η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, είναι πιο πιθανές εξηγήσεις για μαζικούς πυροβολισμούς. Το 2013, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε περισσότερη κρατική χρηματοδότηση για έρευνα σχετικά με βιντεοπαιχνίδια και βία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ