Δίαιτα με λίγες θερμίδες ή λίγους υδατάνθρακες; Ποια είναι πιο αποτελεσματική για να ξεφορτωθείς τα περιττά κιλά; (βίντεο)

Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των δύο πιο δημοφιλών προσεγγίσεων στη διατροφή

Παρότι οι γυναίκες βρίσκονται σε μια αέναη έρευνα για μια γρήγορη και εύκολη δίαιτα, συχνά ανακαλύπτουμε πως η απώλεια βάρους δεν λειτουργεί έτσι. Ακόμη χειρότερα, η αυξανόμενη πληθώρα των διατροφικών προγραμμάτων και των διαιτητικών προϊόντων κάνει τη δίαιτα ακόμη πιο περίπλοκη υπόθεση.

Η συγγραφέας και σύμβουλος διατροφής, υγείας και fitness Dr Janet Bond Brill και η Peachy Seiden, ειδική διατροφολόγων του International Culinary School στο Art Institute of Ohio, μοιράζονται την εμπειρία τους για να σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή όταν διαλέγεις το καλύτερο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες

Όσοι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα περιορίζουν ή αποφεύγουν εντελώς τροφές όπως το ψωμί, το ρύζι, τα λαχανικά με πολύ άμυλο (όπως οι πατάτες και τα καρότα) και τα φρούτα. Ως αποτέλεσμα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι συνήθως υψηλές σε πρωτεΐνες και λιπαρά.

Η βάση της δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι ο έλεγχος του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα – η προϋπόθεση είναι πως οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου προξενώντας απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία αναπόφευκτα κάνει πιο δύσκολη τη διάσπαση των λιπών.

Οι υπέρμαχοι της δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες λένε πως η μείωσης της πρόσληψής τους θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιγότερη απελευθέρωση ινσουλίνης και, τελικά, απώλεια βάρους. Επιπλέον, χωρίς τους υδατάνθρακες να παρέχουν ενέργεια, το σώμα σου θα διασπάσει λίπος στη θέση της.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν με τη σύνδεση μεταξύ της απώλειας βάρους από μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και σακχάρου του αίματος ή των επιπέδων της ινσουλίνης.

Η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να μην είναι μία μακροπρόθεσμη λύση

Ο λόγος που οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες είναι δημοφιλής είναι η ικανότητάς τους να δίνουν γρήγορα αποτελέσματα. Όταν αλλάζουμε δραστικά τη διατροφή μας -εγκαταλείποντας συχνά τροφές που αγαπάμε- θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες απαιτούν λιγότερη υπομονή. Ανάλογα από το πόσο βάρος χρειάζεται να χάσεις, είναι πιθανό να χάσεις 4-8 κιλά στις πρώτες δύο εβδομάδες.

Το μειονέκτημα: η γρήγορη απώλεια βάρους είναι για λίγο

Σύμφωνα με τη Seiden ο αποκλεισμός των υδατανθράκων σε κάνεις να χάσεις μεγάλη ποσότητα υγρών τις πρώτες δύο εβδομάδες προτού αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός της απώλειας βάρους.

Επειδή η αρχική απώλεια προέρχεται από απώλεια υγρών, είναι επίσης εύκολο να πάρεις ξανά τα κιλά. Επιπλέον, δεν είναι βιώσιμη για πολύ μία δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες και για τους περισσότερους ανθρώπους εκείνες οι δίαιτες γενικά δεν διαρκούν για πολλούς μήνες ή έναν χρόνο.

“Το να κόψεις τους υδατάνθρακες σημαίνει πως κόβεις επίσης τις φυτικές ίνες και χάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τον οργανισμό σου κατά των ασθενειών και τα οποία περιλαμβάνονται στις τροφές με πολλούς υδατάνθρακες που δεν καταναλώνεις”, προειδοποιεί η Dr. Bill.

“Χαμηλοί υδατάνθρακες μεταφράζεται επίσης σε υψηλές πρωτεΐνες και λιπαρά – μία χορταστική και νόστιμη επιλογή για πολλούς, αλλά όχι μια καλή στρατηγική για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους και την καλή υγεία”.

Η τάση όσων κάνουν αυτού του είδους δίαιτα να καταναλώνουν λιπαρό κρέας και τυριά όχι μόνο οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, αλλά η συνεπακόλουθη υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να έχει το κόστος της για τον οργανισμό. “Αν υποθέσουμε ότι καταναλώνεις πολλές πρωτεΐνες, επιβαρύνεις τα νεφρά με το μεταβολισμό όλης της επιπλέον πρωτεΐνης”, εξηγεί η Seiden. “Η πολλή πρωτεΐνη αυξάνει επίσης την απώλεια ασβεστίου από τα οστά και οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια οστικής μάζας”.

Η μέτρηση θερμίδων και οι ποσότητες

Η απάντηση έρχεται με μια ισορροπία μεταξύ του μετρήματος θερμίδων και της σωστής κατανάλωσης υδατανθράκων. Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν πως το μέτρημα των θερμίδων είναι η πιο αξιόπιστη, ξεκάθαρη μέθοδος για να χάσει κανείς βάρος αλλά και η μέτρηση των υδατανθράκων είναι εξίσου σημαντική.

“Όταν έχει να κάνει με τον έλεγχο του βάρους, όλα σχετίζονται με τα μαθηματικά των θερμίδων”, λέει η Dr Brill. “

Κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες και κάψε περισσότερες μέσα από την καθημερινή σου άσκηση και θα έχεις το μυστικό για τον έλεγχο του βάρους για όλη σου τη ζωή”, συμβουλεύει η Dr Brill.

Έχε υπόψη σου πως το μυστικό για την επιτυχημένη απώλεια βάρους όταν μειώνεις τις θερμίδες είναι να ακολουθείς μία λογική προσέγγιση και να μην καταναλώνεις πάρα πολύ λίγες. Ο σημαντικός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να σε οδηγήσει σε κρίσης υπερφαγίας, μειώνει το ρυθμό του μεταβολισμού σου και μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Αν επιλέξεις να μετράς θερμίδες, μπορεί και πάλι να μάθεις κάτι από τις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες. Παρότι και οι δύο ειδικοί συμφωνούν πως η ολοκληρωτική κατάργηση των υδατανθράκων δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, επισημαίνουν ωπς υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους “καλούς” και τους “κακούς” υδατάνθρακες.

“Οι υδατανθράκων δεν θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, αλλά θα πρέπιε να διαλέγεις το καλό είδος υδατανθράκων: σύνθετους υδατάνθρακες με μέτριο προς χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και όσπρια”, λέει η Seiden.

Βάλε στόχο ένα ρεαλιστικό βάρος και έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν πως ανεξάρτητα από το διαιτητικό πρόγραμμα που θα επιλέξεις, ο τελικός σου στόχος θα πρέπει να είναι να προσαρμόσεις τη δίαιτά σου σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει να υιοθετήσεις έναν πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα μπορείς να ακολουθείς για καιρό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ