ΕΛΠΕ: Επαναφορά κερδοφορίας σε προ κρίσης επίπεδα - Με Καθαρά Κέρδη €258 εκατ. έκλεισε το Εννεάμηνο

Βελτιώθηκαν οι λειτουργικές επιδόσεις σε όλους τους κλάδους και η εξέλιξη του στρατηγικού προγράμματος του Ομίλου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου 2021, με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA €125 εκατ., αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και 58% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, και τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη στα €39 εκατ.. Αντίστοιχα, τα δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε €258 εκατ., σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι άνω των €600 εκατ..

Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, μετά από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά. Αντίστοιχα, θετική επίπτωση είχαν οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στα διυλιστήρια και στις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγράμματα στρατηγικού μετασχηματισμού. Σημαντικό μέρος της λειτουργικής βελτίωσης αντισταθμίστηκε από την εκτίναξη στο κόστος ενέργειας και δικαιωμάτων CO2, που αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ενίσχυσε σημαντικά τη συνεισφορά του, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 τριμήνων, κυρίως λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας των μονάδων και της βελτίωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Επιπλέον, η ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται, με τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά να αντιστοιχούν σε 50% των συνολικών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα μετριάστηκαν από τη σημαντική επιβάρυνση του μεταβλητού κόστους λειτουργίας, λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, σε πολυετή υψηλά, που συμπαρέσυρε τις τιμές τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και των δικαιωμάτων ρύπων. 

Ιδιαίτερα υψηλά αποτελέσματα εξακολουθεί να παρουσιάζει ο κλάδος των πετροχημικών, καθώς η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων υπερκαλύπτει τη τρέχουσα προσφορά. Ενισχυμένη κερδοφορία και αύξηση μεριδίων αγοράς κατέγραψαν οι θυγατρικές του Ομίλου στη Λιανική Εμπορία τόσο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό όπου τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιείται ένα σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισης στα δίκτυα πρατηρίων.

Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου είχαν ένα ακόμα τρίμηνο βελτιωμένων επιδόσεων, κυρίως λόγω υψηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΑ Αποτελέσματα, ισχυροποιήθηκαν περαιτέρω, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών αργού και προϊόντων, διαμορφώνοντας τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA για το Εννεάμηνο στα €531 εκατ. και τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη στα €258 εκατ..

Στρατηγική και κύριες εξελίξεις

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής του Ομίλου συνεχίζεται, με το Δ.Σ. της Εταιρείας να εγκρίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 το Σχέδιο Διάσπασης, για εισφορά όλων των λειτουργικών δραστηριοτήτων Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας πετρελαιοειδών και πετροχημικών στη νέα εταιρεία. Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων το Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022. Η νέα εταιρική δομή θα έχει πολλαπλά οφέλη σε θέματα ευελιξίας για την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων και τη χρηματοδότησή τους, τη διαχείριση κίνδυνου, καθώς και την ανάδειξη της αξίας των διαφορετικών χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων του Ομίλου. 

Το Φ/Β πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών, με τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- να έχουν ήδη περατωθεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του Α’ Τριμήνου 2022.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ), στην οποία ο Όμιλος συμμετείχε ως από κοινού πωλητής με το ΤΑΙΠΕΔ, η Italgas ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με προσφορά ύψους €733 εκατ., που αντιστοιχεί σε €256 εκατ. για τη συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τη λήψη της έγκρισής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εκτιμάται ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο Α’ Εξάμηνο 2022, μετά από τις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου, οι χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος», για τις οποίες ο Όμιλος κατείχε άδεια έρευνας υδρογονανθράκων, επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης στον Δ. Πατραϊκό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: 

«Η ανάκαμψη της οικονομίας επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου, κυρίως λόγω ισχυρού τουρισμού, αλλά και αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα και τον δικό μας κλάδο. Τα αποτελέσματα του Ομίλου είναι βελτιωμένα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά σαν αποτέλεσμα του καλύτερου περιβάλλοντος, αλλά ακόμα πιο ελπιδοφόρα παράμετρος είναι οι συνεχείς και σταθερές βελτιώσεις σε τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε σαν εταιρεία, όπως η διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων, οι εμπορικές μας επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η διαχείριση κόστους.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο θετικά τα νέα, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται, με σημαντικότατη αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και αντίστοιχη άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και του κόστους δικαιωμάτων ρύπων, επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο, αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Τα πιο πάνω, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία τη διαδικασία στρατηγικού μετασχηματισμού του Ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής μας “VISION 2025”. Η διαμόρφωση της νέας εταιρικής δομής, η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και οι ουσιαστικές αλλαγές στην ανακατανομή των πόρων και των επενδύσεων, θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη στη νέα αγορά ενέργειας και την εξίσου σημαντική απανθρακοποίηση των βασικών μας δραστηριοτήτων».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ