Η Ζέτα Δούκα για τη νευρική ανορεξία: «Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά, ήμουν 15 χρονών» (βίντεο)

Όσα είπε για την «μάχη» της αλλά και για το ελληνικό metoo

Καλεσμένη στην εκόμπή της Μπέτυς Μαγγίρα βρέθηκε η Ζέτα Δούκα που μίλησε μεταξύ άλλων για το ελληνικό metoo αλλά και για την μάχη της με την νευρική ανορεξία.

«Αντλησα δύναμη από τη Σοφία Μπεκατώρου και αισθάνθηκα ότι η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Αισθάνθηκα μέσα μου πιο έτοιμη και ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και ονομαστικά γιατί μόνο αυτό θα έκανε τη διαφορά όπως και έγινε.

 

 

Πέρασα δύσκολα και πέρασα πάρα πολλά μονοπάτια συναισθηματικά. Εξαντλήθηκα, εξουθενώθηκα συναισθηματικά. Επειδή είμαι άνθρωπος της ευθύνης, δεν φοβάμαι να την παίρνω και δεν φοβάμαι να βγαίνω μπροστά και να μιλήσω για άλλους που δεν έχουν φωνή, αισθάνθηκα το βάρος της απόφασης μου» είπε μεταξύ άλλων η ηθοποιός  και πρόσθεσε ότι:

«Ο καθένας από το μετερίζι του και ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη επηρροή στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας σε σχέση με αυτό».

 

 

 

 

Αναφορικά με την μάχη της με την νευρική ανορεξία και την οργάνωση που έχει δημιουργήσει ανέφερε:

«Έφτιαξα μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την “Ανάσα” η οποία είναι 14 χρόνια πια και είναι για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Το ξεκίνησα γιατί κι εγώ αντιμετώπιζα πρόβλημα στην εφηβεία μου και στα μετεφηβικά χρόνια.

Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά. Ήμουν 15 χρονών. Ήταν μια περίοδος στην οποία νόσησα και εγώ από νευρική ανορεξία. Και όταν μετά από πολλά χρόνια το ξεπέρασα και ερωτήθηκα ως ηθοποιός, αν έπασχα ποτέ από διαταραχές πρόσληψης τροφής, είπα “ναι”. Έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό σου και την πραγματικότητα γενικότερα. Αυτό είναι από τα σοβαρά συμπτώματα.

 

Το σώμα μου, σταμάτησε να έχει περίοδο για 9 μήνες. Το σώμα πάντοτε σε προειδοποιεί και ο οργανισμός σου για οτιδήποτε σου συμβαίνει. Το θέμα είναι πώς θα το αντιληφθείς και που θα πας να ζητήσεις βοήθεια. 

Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε. Σήμερα κλείνω τα 48. Όταν εγώ πριν 33 χρόνια ζήτησα βοήθεια, δε μου δόθηκε όπως θα έπρεπε, ιατρικώς. Πήρα έναν δρόμο που δε με οδήγησε στην ίαση. Παρά μόνο μετά από 12 χρόνια με προσωπική επίμονη και κόπο και επίπονη ψυχοθεραπεία. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε και η “Ανάσα”» κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ