Τα 10 καλύτερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που βοηθούν στο αδυνάτισμα - Χάστε κιλά ανώδυνα

Οι περισσότεροι, αποφασίζοντας να ξεκινήσουν διατροφή αφαιρούν αμέσως τους υδατάνθρακες.

 

Τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα προϊόντα τα οποία είναι παρασκευασμένα από εξευγενισμένο λευκό αλεύρι μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια σας για να χάσετε βάρος.

Όμως όλοι οι υδατάνθρακες δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι υδατάνθρακες δεν σας παχαίνουν!

Αν αφαιρέσετε εντελώς τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας, σίγουρα θα έχετε εξαλείψει πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όμως ταυτόχρονα θα έχετε εξαλείψει τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως από την διατροφή σας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη επιθυμία για τροφή η οποία θα οδηγήσει με την σειρά της σε υπερφαγία και σταδιακά σε αύξηση βάρους.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν καταναλώσετε τα παρακάτω 10 τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, θα σας βοηθήσουν να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με ενέργεια, να χάσετε βάρος αλλά και να νιώθετε χορτάτοι όλες τις ώρες της ημέρας χωρίς να τσιμπολογάτε άσκοπα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Aποτελούν χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμα.

Η ενεργειακή πυκνότητα ενός τροφίμου, αναφέρεται στην ποσότητα των θερμίδων που εμπεριέχονται σε μια συγκεκριμένη μερίδα. Έτσι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, που σημαίνει ότι περιέχουν μια μικρή ποσότητα θερμίδων σε μια μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν αυτά στη διατροφή σας, επιτρέπετε στον εαυτό σας να τρώει περισσότερο φαγητό – μειώνοντας την πιθανότητα της αίσθησης της πείνας και της στέρησης – διατηρώντας παράλληλα την πρόσληψη θερμίδων, σε ένα επίπεδο που μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους. Επιπλέον, ο Ian Barron MD, χειρουργός βαριατρικής και ειδικός στην απώλεια βάρους, υποστηρίζει ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, απορροφούν περισσότερο νερό, καθώς διαπερνούν τον πεπτικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.

Τέλος, μελέτες συνδέουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως με την καταπολέμηση του σπλαχνικού/κοιλιακού λίπους.

Πλιγούρι

Το πλιγούρι είναι ένα προϊόν του οποίου η προετοιμασία είναι χρονοβόρα καθώς θα πρέπει να το μουλιάσετε σε ζεστό νερό πριν το βράσετε.

Παρόλα αυτά, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς μισό φλιτζάνι μόνο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να σας κρατάει χορτάτους για μεγάλο διάστημα και να συμβάλλει στη μείωση του διατροφικού λίπους.

Φασόλια

Bοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητα, γεγονός που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Επιπλέον τα φασόλια δεν είναι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης περιέχουν πολύτιμες ποσότητες πρωτεΐνης και σιδήρου, που είναι απαραίτητα για να αντεπεξέλθετε στη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που ενισχύει τις καύσεις του οργανισμού.

Σπόροι Ζέας (δίκοκκο σιτάρι)

Οι μικροί αυτοί σπόροι είναι γνωστοί από τους χορτοφάγους και τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής διότι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία βοηθούν την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια καθώς ενισχύουν και τον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία καίτε θερμίδες.

Κινόα

Η κινόα δεν χαρακτηρίζεται άσκοπα ως «σούπερ τροφή», καθώς είναι μια σούπερ πρωτεΐνη.

Αυτό σημαίνει πως περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας και για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Έτσι, επιπρόσθετα από το να καταναλώνετε σιτηρά τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη μειώνετε και την πρόσληψη βλαβερών λιπαρών που περιέχονται στο κρέας, το οποίο θα καταναλώνατε για να λάβετε την απαραίτητη πρωτεΐνη.

Λαχανικά

Πιθανώς να μην γνωρίζετε πως τα λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων.

Ωστόσο, οι πολύχρωμοι αυτοί υδατάνθρακες περιέχουν τις βασικές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Επειδή είστε σε δίαιτα δεν σημαίνει πως δεν θα μπορέσετε να καταναλώσετε ποτέ ξανά ζυμαρικά.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τα λευκά ζυμαρικά με χορταστικά πιάτα ζυμαρικών ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και έτσι δεν θα χρειάζεται να τρώτε μεγάλη ποσότητα ώστε να αισθανθείτε και να παραμείνετε χορτάτοι για ώρες μετά το γεύμα σας.

Καστανό ρύζι

Αν θέλετε να μην πεινάτε και ταυτόχρονα να καίτε λίπος, τότε επιλέξτε καστανό ρύζι αντί για λευκό διότι το ακατέργαστο καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες καθώς και σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απουσιάζουν από το λευκό ρύζι αναφέρει το logodiatorfis.

Κριθάρι

Μήπως έχετε απογευματινές λιγούρες;

Τι προτιμάτε να φάτε για να τις αντιμετωπίσετε ένα βούτημα ή μια ωραία σαλάτα με κριθάρι;

Μελέτες αναφέρουν πως το να επιλέξετε να καταναλώσετε ένα τρόφιμο πλούσιο σε σύνθετο υδατάνθρακα, όπως το κριθαρένιο παξιμάδι, θα ικανοποιήσει όχι μόνο την λιγούρα σας αλλά θα αποτρέψετε και μελλοντικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα οι οποίες προκαλούν ακατάσχετη κατανάλωση τροφής και αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη, trans-κακά λιπαρά.

Φρούτα

Όπως και τα λαχανικά έτσι και τα φρούτα ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων. Τα φρούτα αποτελούν ένα φυσικό γλυκό, όντας πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, καθώς και σε πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Έτσι τα φρούτα είναι υγιή και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για ζάχαρη καθώς επίσης μας χορταίνουν, χωρίς να μας δίνουν πολλές θερμίδες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ