Κορωνοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος) από τη Γενεύη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529.

Εκτάκτως συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

 

 

Γαλλία-Covid-19: Αναστέλλονται πτήσεις από τη νότια Αφρική λόγω της νέας παραλλαγής

Η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αντιδρώντας στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Ο Βεράν δήλωσε πως η νέα παραλλαγή δεν έχει ακόμη "διαγνωστεί" στην Ευρώπη και προσέθεσε πως όλοι όσοι επέστρεψαν πρόσφατα από τη νότια περιοχή θα υποβληθούν σε τεστ και θα παρακολουθούνται στενά.

Εξάλλου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα διεξαχθούν συζητήσεις "τις επόμενες ώρες" με άλλους ηγέτες της ΕΕ για την απόκριση σε αυτή τη νέα παραλλαγή.

Σύμφωνα με το AFP, oι υπηρεσίες του Γάλλου πρωθυπουργού δήλωσαν πως η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι.

Βουτιά στα χρηματιστήρια και στην τιμή του πετρελαίου λόγω της νέας μετάλλαξης - Πτώση του γενικού δείκτη 3,72% και στην Ελλάδα

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.

 

 

Πτώση του γενικού δείκτη 3,72% και στην Ελλάδα

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία ακολουθεί τη μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς τους επενδυτές ανησυχεί η νέα μετάλλαξη της covid-19 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής, η οποία δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 865,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,72%.

Ενδοσυνεδριακά κατλεγραψε κατώτερη τιμή στις 864,68 μονάδες (-3,81%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 47,96 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,11%.

Απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Alpha Bank (-5,50%), Viohalco (-5,25%), της Aegean Airlines (-5,18%), της Elvalhalcor (-5,16%) και της Πειραιώς(-5,15%)..

Πτωτικά κιμούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-4,31%) και των Τραπεζών (-4,02%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 7.404.976 και 5.052.266 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 7,437 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 4,682 εκατ. ευρώ αναφέρει το ΑΠΕ.

Ανοδικά κινούνται 7 μετοχές, 112 πτωτικά και 4 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Κτήμα Λαζαρίδη +17,53% και Αττικές Εκδόσεις +9,57%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -19,28% και Attica Bank -14,63%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ