Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Κλαίρη Τσαλουχίδη - Χατζημηνά στην Ινδία: 4 Έλληνες ζωγράφοι με τα έργα τους για το 1821 στο Νέο Δελχί (φωτό & βίντεο)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Εκθεσηστην Πινακοθήκη του PKK  στην Ινδία για το 1821! 4 Έλληνες εικαστικοί προσκεκλημένοι στην όμορφη χώρα με τον σπουδαίο πολιτισμό .

Ειδικότερα στο πλαίσιο των εορτασμών για τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η Ελληνοϊνδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) σε συνεργασία με το Indian Council for Cultural Relations (ICCR) και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί διοργάνωσαν έκθεση ζωγραφικής και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ινδία για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων που πολέμησαν στον απελευθερωτικό αγώνα από το 1821 μέχρι και το 1829 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, η Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά, η Φρόσω Βυζοβίτου, ο Λάζαρος Πάντος και ο Παύλος Σάμιος παρουσιάζουν για πρώτη φορά τα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έργα τους.

Την πρώτη μέρα του διήμερου εργαστηρίου οι καλλιτέχνες επέδειξαν τις ζωγραφικές τους ικανότητες στους μικρούς μαθητές της πόλης, ενώ την δεύτερη αλληλεπίδρασαν με φοιτητές και λάτρεις της τέχνης και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Πρέσβη της Ελλάδας κ. Διονύσιο Κυβετό και τον Γενικό Διευθυντή του ICCR Shri Dinesh Kumar Patnaik την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, ώρα 4.00 μμ στο BIKANER HOUSE, μεταξύ Pandara και Shahjahan road, India Gate, Νέο Δελχί. Την Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης αντιπροσώπευσε η κα. Υβόννη Αλεξανδρίδου, πρώην Επίτιμη Πρόξενος της Ινδίας στη Θεσσαλονίκη και κύρια εμπνεύστρια της όλης δράσης.

Μαζί με την έκθεση παρακολουθήσαμε και το οδοιπορικό της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά στην Ινδία, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.

Μαζί της η αγαπημένη της φίλη Μαρία Ξανθάκου, σύζυγος του αείμνηστου εικαστικού Παύλου Σάμιου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ζωγραφικής, παράλληλα εργαστήρια και αλληλεπίδραση με φοιτητές Τέχνης πραγματοποιήθηκαν στο Lalit Kala Academy, Νέο Δελχί (22 Νοεμβρίου), στο Delhi College of Arts and Amity University, Noida (23 Νοεμβρίου ) και στο Pracheen Kala Kendra Complex, Chandigarh (25 και 26 Νοεμβρίου) με τη συμμετοχή της Κλαίρης Τσαλουχίδη Χατζημηνά, της συζύγου του εικαστικού Παύλου Σάμιου, Μαρίας Ξανθάκου, η οποία εκπροσώπησε τον αείμνηστο σύζυγό της, ενώ η ιστορικός Ζαφειρούλα Καγκαλίδου έδωσε ομιλίες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Λίγα λόγια για τους 4 Έλληνες εικαστικούς

ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΜΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1979-1982). Για πέντε χρόνια έζησε και εργάστηκε στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Sotheby. Με την επιστροφή της στην γενέτειρά της Αθήνα, επικεντρώθηκε στην Τέχνη της.

Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, «Νεαρός με κόκκινο φέσι» Inc και παστέλ σε χαρτί, 21×30 εκ.

Δουλευοντας διπλα σε σημαντικους καλλιτεχνες επι σειρα ετων, επελεξε σαν αγαπημενο μεσο εκφρασης το παστελ και το καρβουνο. Παρουσίασε τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Από το 2009 εκθέτει στη Γκαλερί Αργώ στο κέντρο της Αθήνας και σε σημαντικούς Δημόσιους Χώρους και Μουσεία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΦΡΟΣΩ ΒΥΖΟΒΙΤΟΥ

Η Φρόσω Βυζοβίτου είναι εικαστικός με έδρα την Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό από το 1998 με πληθώρα από ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και  τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α. Π. Θ. Δουλεύει κυρίως με ακρυλικά και η τελευταία της δουλειά είναι η Grammatopia.

Φρόσω Βυζοβίτου, «1821» μικτή τεχνική σε καμβά, 40×40 εκ

Ως ενεργό μέλος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης, σπούδασε Χίντι και Ινδική φιλοσοφία και μετέφρασε ινδική ποίηση στα ελληνικά. Οι πίνακές της έχουν εκτεθεί επίσης στην γκαλερί Triveni Kala Sangam και στη Lalit Kala Akademi στο Νέο Δελχί.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΝΤΟΣ

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1976 – 1979) και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (1979 – 1981) στο Λονδίνο. Σπούδασε επίσης δίπλα στον διάσημο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη (1985 – 1986) από τον οποίο έχει επηρεαστεί στη δουλειά του.

Λάζαρος Πάντος, «Έλληνας αγωνιστής 1821-2021» μικτή τεχνική σε καμβά, 30×40 εκ

 

Από την αρχή της καριέρας του ο Λάζαρος Πάντος αντλούσε πρότυπα από αρχαιοελληνικές αξίες. Το έντονο ενδιαφέρον του για την αρχαιολογία, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την αισθητική ικανοποιούταν προσωρινά με το έργο του για τη διατήρηση έργων τέχνης της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, αλλά στράφηκε πιο έντονα στον Φαγιούμ μέσω της δουλειάς του στο Μουσείο του Καΐρου, όπου έγραψε επίσης ένα διδακτορικό για την ιστορία τους.

Δίδαξε ζωγραφική στη Χριστιανική Κοινότητα Νέων Θεσσαλονίκης και συνεχίζει να εργάζεται στον χώρο των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ

Γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Το ταλέντο του φάνηκε όταν άρχισε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει σε πολύ νεαρή ηλικία, μοντέλα παπουτσιών για τον πατέρα του που ήταν κατασκευαστής υποδημάτων. Η θρησκευτική και παραδοσιακή ζωγραφική τον συνεπήρε και εισήχθη με υψηλό βαθμό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Οι δάσκαλοι και οι συναναστρφές του ήταν μεγάλοι καλλιτέχνες στην έντεχνη μουσική ποίηση και φιλοσοφία από την οποία επηρεάστηκε πολύ.

Παύλος Σάμιος, «Ο νεαρός πολεμιστής» μεταξοτυπία / ακρυλικό, 80×80 εκ

Από το 1978 έως το 1991 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι της Γαλλίας. Εκλέχθηκε καθηγητής και δάσκαλος από το 2000 έως το 2015. Το έργο του περιλαμβάνει παραδοσιακή ζωγραφική, βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα,  τοιχογραφίες, εγκαυστική ζωγραφική κ.λπ. Ζωγράφισε πολλά παρεκκλήσια χρησιμοποιώντας την τεχνική της νωπογραφίας.

Εξέθεσε ατομικά έργα του σε 79 εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πολλά Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την έκθεση και το οδοιπορικό της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά στην Ινδία στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ