Αίγυπτος: Φαντασμαγορικό θέαμα με αρματοδρομίες & πυροτεχνήματα στα εγκαίνια της Λεωφόρου των Σφιγγών (φωτό & βίντεο)

Η αρχαία οδός είχε ονομασθεί ο «δρόμος των θεών»

Σε μια φαντασμαγορική τελετή εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου η ηλικίας 3.400 ετών Λεωφόρος των Σφιγγών στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Τα εγκαίνια τα είχαν όλα! Από αρματοδρομίες με φαραωνικά άρματα και περφόρμερ με ενδύματα της εποχής των Φαραώ, έως χορευτές, τυμπανιστές, εντυπωσιακούς φωτισμούς και πυροτεχνήματα που «στόλισαν» τον νυχτερινό ουρανό.

Φωτογραφίες: Twitter

Η Λεωφόρος των Σφιγγών, η τελετουργική οδός μήκους τριών χιλιομέτρων στην αρχαία πόλη του Λούξορ στην Ανω Αίγυπτο,άνοιξε ύστερα από δεκαετίες ανασκαφών. Η αρχαία οδός,είχε ονομασθεί ο «δρόμος των θεών» καθώς συνέδεε τον ναό του Λούξορ με αυτόν του Καρνάκ στις όχθες του Νείλου.

Φωτογραφίες: Twitter

Στη τελετή η οδός των Σφιγγών φωταγωγήθηκε, προσφέροντας μοναδική θέα των 600 αγαλμάτων-μορφών με κεφάλι κριαριού. Αλλα αγάλματα της οδού απεικονίζουν σφίγγες, λέοντες και άλλες μυθικές μορφές.

Στα εγκαίνια συμμετείχαν εκατοντάδες κομπάρσοι, ντυμένοι με στολές που παρέπεμπαν στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς και συμφωνική ορχήστρα, φωτιστική εγκατάσταση, χορευτές, πλοιάρια στον Νείλο και ιππήλατες άμαξες.

Η τελετή, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Αλ - Σίσι, περιελάμβανε μεταξύ άλλων αναπαράσταση του αρχαίου Φεστιβάλ Opet, το οποίο πιστεύεται ότι κατά την εποχή του Νέου Βασιλείου ήταν η μεγάλη ετήσια γιορτή της γονιμότητας και της πλημμύρας του Νείλου -με πομπή αγαλμάτων θεοτήτων που παρήλαυναν στη Λεωφόρο των Σφιγγών, όπως και μουσική εμπνευσμένη από ιστορίες που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά στους τοίχους των ναών.

«Η γιορτή του Οπέτ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όπως γινόταν και στα χρόνια των φαραώ. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε μήνυμα στον κόσμο για την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων», είπε ο Αλί Αμπού Ντασίς, αρχαιολόγος και μέλος της ομάδας ανασκαφών του Λούξορ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ