Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Ο σπουδαίος Σωτήρης Σόρογκας σε μια μεγάλη έκθεση με τα σημαντικότερα έργα του (φωτό)

Σε μια εποχή αμφισβήτησης των παραδοσιακών αξιών, ο Σ. Σόρογκας ήταν και παραμένει ένας λόγιος ζωγράφος

Με ιδιαίτερη χαρά, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα θα φιλοξενήσει από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 3 Απριλίου 2022 έκθεση έργων του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, με τίτλο Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης, μέσα από έργα που ανήκουν στη Συλλογή του.

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ) Άλογο 1974 Ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 150 x 150 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Photo credits © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

Με κύρια χαρακτηριστικά τη διανοητική και καλλιτεχνική του εντιμότητα, καθώς και την ποιότητα της ουμανιστικής παιδείας που τον διακρίνει, ο Σωτήρης Σόρογκας, σεμνός και πράος, έχει χαράξει μια βαθιά προσωπική πορεία ενδοσκόπησης. Με ιδιαίτερη ευαισθησία, στα έργα του επιχειρεί να καταγράψει τη φθορά του χρόνου και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της απουσίας και της απώλειας.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης των παραδοσιακών αξιών, ο Σωτήρης Σόρογκας ήταν και παραμένει ένας λόγιος ζωγράφος, στο έργο του οποίου συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα. Η λιτή χρωματική γκάμα κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο που έχει δημιουργήσει, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ) Πέτρες και παπαρούνα 2010 Ακρυλικό σε καμβά 180 x 180 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Photo credits © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιαστούν 20 περίπου έργα, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα, οι Πέτρες του, που αποτελούν μέρος της δουλειάς του από το 1958, έχουν συμβολική σημασία, με αναφορές στον ανθρώπινο μόχθο.

Εξαιρετικά δημοφιλή, τα Άλογα του Σωτήρη Σόρογκα, τα οποία εμφανίζονται σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αναδυόμενα από ένα κυρίαρχο λευκό και συνήθως με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω, εκφράζουν την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα.

Ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε επιτύμβιες στήλες, τα Πορτραίτα του διακρίνονται από την επιδέξια επαναληπτική πυκνή σχεδιαστική γραφή του, δίνοντας έμφαση στον ψυχισμό των προσώπων που απεικονίζουν.

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ) Μαύρο άνοιγμα σε πέτρες 1980 Ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 130 x 150 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Photo credits © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

Τέλος, τα Ανοίγματά του, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πηγάδια και μαύρες τρύπες, εκφράζουν ενδεχομένως την αγωνία του καλλιτέχνη και τον προβληματισμό του για το μέλλον της ζωγραφικής.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Παντελή Πρεβελάκη και Παύλο Μυλωνά, ενώ το 1972 έλαβε προσωπική χορηγία από το Ίδρυμα Ford, με την οποία ταξίδεψε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ) Σκιάχτρο στην Αγόριανη 1990 Ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 180 x 130 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Photo credits © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

Το 1964 ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), όπου αργότερα έγινε καθηγητής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σπείρα.

Το 2004 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς και το 2010 έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης του Αθηναϊκού Μετρό. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1981) και στα Ευρωπάλια στις Βρυξέλλες (1982).

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ) Παλιό ξύλο με μπάρα στην Αμοργό 1983 Ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 162 x 130 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Photo credits © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

Διάρκεια Έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2021 έως και 3 Απριλίου 2022

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή: 10:00-20:00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35 Τ: 210 7252895 goulandris.gr

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ) Παλιό καΐκι στη Βιστωνίδα 2010-2016 Ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 150 x 200 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Photo credits © Χριστόφορος Δουλγέρης / Chris Doulgeris

* Η πρόσβαση στους χώρους του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και έχει ισχύ 180 ημερών. Τα παιδιά 4 έως 17 ετών δύνανται, εναλλακτικά, να προσκομίσουν αρνητικό self-test.

** Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ