Story of the day: Αμερικανός αγόρασε ένα σκίτσο 27 ευρώ και έγινε πολυεκατομμυριούχος - ήταν αυθεντικό & κοστίζει 45 εκ (βίντεο)

«Ήταν είτε η μεγαλύτερη πλαστογραφία που έχω δει ποτέ, είτε ένα αριστούργημα»

Ένας Αμερικάνος είχε τύχη βουνό αφού αγόρασε ένα σκίτσο για 27 περίπου ευρώ, ωστόσο τελικά κόστιζει εκατομμύρια!

Ειδικότερα το σκίτσο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πρωτότυπο σχέδιο του Γερμανού ζωγράφου της Αναγέννησης Albrecht Dürer και η αξία του υπολογίζεται πλέον στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Το γραμμικό σχέδιο με τίτλο The Virgin and Child with a Flower on a Grassy Bank ανήκε στον Αμερικανό αρχιτέκτονα Jean-Paul Carlhian, ο οποίος πέθανε το 2012. Η σύζυγός του πέθανε επίσης το 2015 και οι κληρονόμοι αποφάσισαν να πουλήσουν μερικά πράγματα από το σπίτι τους.

Η αγορά έγινε πριν πέντε χρόνια και σύμφωνα με το theartnewspaper.com το σχέδιο είχε τιμή πώλησης λίγο λιγότερα από 27 ευρώ (30 δολάρια). Αν και το έργο έφερε τα αρχικά «A.D» (ένα από τα διασημότερα μονογράμματα στην ιστορία της τέχνης) οι κόρες των Carlhian δεν πίστευαν ότι ήταν αυθεντικό. Μάλιστα τότε κάποιος είπε αστειευόμενος στον αγοραστή: «Α, θέλεις το Dürer».

Οι κόρες του αρχιτέκτονα πίστευαν ότι  ίσως να ήταν η αντιγραφή κάποιου σχεδίου του Dürer, είτε αντιγραφή μιας εκτύπωσης (βέβαια να σημειωθεί ότι οι πρωτότυπες εκτυπώσεις του καλλιτέχνη είναι συλλεκτικές και συχνά πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια).

©Agnews, London Nuremberg 1471-1528 - The Virgin and the Christ Child with a Flower on a grassy Bench

Το έργο παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στην Agnews Gallery στο Λονδίνο και ο Clifford Schorer, βασικός μέτοχος της Agnews και το άτομο που έκανε την ανακάλυψη, πιστεύει ότι το σχέδιο «θα μπορούσε να πιάσει τιμή ρεκόρ».

Το έργο φέρεται να ήταν στην ιδιοκτησία της εταιρείας Maison Carlhian το 1919 και στη συνέχεια πέρασε στην οικογένεια του Αμερικανού αρχιτέκτονα. Πλέον φαίνεται εκπληκτικό ότι ο Jean-Paul και οι κόρες του δεν θεώρησαν ότι το έργο μπορεί να είναι αυθεντικό, κυρίως λόγω του υπόβαθρου της οικογένειας.

Βλέπετε ο Jean-Paul σπούδασε στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι και ήταν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με μια τεράστια προσωπική βιβλιοθήκη. Ως αρχιτέκτονας εργάστηκε σε πολλά κτίρια μουσείων, συμπεριλαμβανομένων δύο για το Ίδρυμα Smithsonian. 

Παράλληλα οι πρόγονοί του είχαν διευθύνει την επιτυχημένη γκαλερί επίπλων αντίκες και διακοσμητικής τέχνης Maison Carlhian στο Παρίσι, για ένα διάστημα, σε συνεργασία με τον εξαιρετικά επιτυχημένο έμπορο Joseph Duveen.

«Ήταν είτε η μεγαλύτερη πλαστογραφία που έχω δει ποτέ - είτε ένα αριστούργημα» σημείωσε ακόμα ο Clifford Schorer, ο οποίος το 2019 βρισκόταν στη Βοστώνη όταν κατά τύχη άκουσε για το σχέδιο από έναν βιβλιοπώλη, τον Brainerd Phillipson, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον αγοραστή.

Ο αγοραστής που είχε δώσει μόλις 27 ευρώ για το σχέδιο έβγαζε τα προς το ζην αγοράζοντας αντικείμενα σε χαμηλότερη τιμή και τα μεταπουλούσε, βγάζοντας έτσι κέρδος. Ο ίδιος δεν είχε δώσει σημασία στο έργο και το είχε αποθηκεύσει κάπου στο σπίτι του.

«Ήταν μια απίστευτη στιγμή όταν είδα τον Dürer», είπε ο Schorer στην The Art Newspaper. Το έργο προσφέρθηκε στον Schorer για $500, αλλά εκείνος είπε στον ιδιοκτήτη ότι θα έπρεπε και οι δύο να κινηθούν προσεκτικά.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα, η σπουδαία ανακάλυψη ήρθε αφότου η Jane McAusland, μια συντηρήτρια, διαπίστωσε ότι το σχέδιο είχε γίνει σε χαρτί με υδατογράφημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον Dürer σε περισσότερα από 200 σωζόμενα έργα του. Ανακάλυψαν ακόμα ότι το «A.D» είχε γραφτεί με το ίδιο μελάνι.

Ο Christof Metzger, επιμελητής στο Μουσείο Albertina της Βιέννης και διοργανωτής της έκθεσης Dürer 2019-2020, εξέτασε με την σειρά του το σχέδιο και είπε πως είναι γνήσιο.

Ποια είναι λοιπόν η προέλευση του σχεδίου; Αν και η πρώιμη ιστορία του παραμένει αβέβαιη, το έργο του Dürer μπορεί κάλλιστα να ήταν ένα από τα κομμάτια που απέκτησε ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφος Β' το 1588. Το σχέδιο πιθανότατα κατέληξε στη Γαλλία τον 19ο αιώνα, στη συλλογή του Κόμη Hubert de Pourtalès, ο οποίος είναι γνωστό ότι πούλησε τέσσερα άλλα έργα του Dürer στο Maison Carlhian το 1919.

Όσο για τον Αμερικάνο που το αγόρασε για 27 σχεδόν ευρώ και ο οποίος ήθελα να παραμείνει ανώνυμος, μάλλον ζει πλέον μια πιο άνετη ζωή αφού ήδη έχει λάβει προκαταβολή 100.000 $ και θα λάβει ένα επιπλέον ποσό - που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα -  όταν ολοκληρωθεί η πώληση στην Agnews.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ