Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού: Η Ζέτα Δούκα περήφανη για την ΑΝΑΣΑ - «14 χρόνια προσφέρει κοινωνικό έργο» (φωτό)

Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής

Μια ανάρτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού έκανε η Ζέτα Δούκα, η οποία ανέβασε στο Instagram της ορισμένες φωτογραφίες από τις δράσεις της οργάνωσης «ΑΝΑΣΑ», την οποία και έχει ιδρύσει.

«Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού η σημερινή κι εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για την ΑΝΑΣΑ, που σταθερά εδώ και 14 χρόνια, προσφέρει κοινωνικό έργο υποστηρίζοντας και θεραπεύοντας τους πάσχοντες από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής( www.anasa.com.gr , 2109212345)

Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής που πρέπει να διδάσκεται από τη μέρα που γεννιόμαστε» έγραψε η ηθοποιός και συγγραφέας στην ανάρτηση που έκανε στο Instagram.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες πατώντας το βελάκι στα δεξιά

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeta Douka (@zetadouka)

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει να γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού». Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατομμύρια εθελοντές σε όλον τον κόσμο να γιορτάσουν την άτυπη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Λίγα λόγια για την ΑΝΑΣΑ

Η ΑΝΑΣΑ είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία  των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Ιδρύθηκε τον Μάιο 2007, από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, με πρωτοβουλία της ηθοποιού Γεωργίας-Ζέτας Δούκα -που έχει βιώσει την ασθένεια και θέλησε να αξιοποιήσει την προσωπική της εμπειρία προς όφελος των πασχόντων και υπέρ της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Οι Καταστατικοί Στόχοι της ΑΝΑΣΑ

  • Η ενημέρωση και αφύπνιση του ευρέως κοινού για την ύπαρξη και τις διαστάσεις του προβλήματος των διατροφικών διαταραχών.
  • Ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενημέρωσης,  κατεύθυνσης και στήριξης των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.
  • Προγράμματα πρόληψης στο ευρύ κοινό.
  • Υπηρεσίες ενημέρωσης / υποστήριξης προς τις οικογένειες, εκπαιδευτικούς, φιλικό περιβάλλον των ασθενών.
  • Δωρεάν διάγνωση και θεραπεία ασθενών από το 2008, μέσα από τη δημιουργία του 1ου Κέντρου Ημέρας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Η Ζέτα Δούκα για την δημιουργία της «ΑΝΑΣΑ» και την «μάχη» της με την διατροφική διαταραχή

«Έφτιαξα μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την “Ανάσα” η οποία είναι 14 χρόνια πια και είναι για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Το ξεκίνησα γιατί κι εγώ αντιμετώπιζα πρόβλημα στην εφηβεία μου και στα μετεφηβικά χρόνια. Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά. Ήμουν 15 χρονών.

Ήταν μια περίοδος στην οποία νόσησα και εγώ από νευρική ανορεξία. Και όταν μετά από πολλά χρόνια το ξεπέρασα και ερωτήθηκα ως ηθοποιός, αν έπασχα ποτέ από διαταραχές πρόσληψης τροφής, είπα “ναι”. Έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό σου και την πραγματικότητα γενικότερα. Αυτό είναι από τα σοβαρά συμπτώματα» είχε πριν πριν από λίγες ημέρες στο Open η Ζέτα Δούκα, μιλώντας για το πρόβλημα  που αντιμετώπισε αλλά και για το πως δημιουργήθηκε η «Ανάσα».

Μιλώντας χθες, επίσης στο Open και την εκπομπή «Απλές κουβέντες» η ηθοποιός ανέφερε τα εξής: «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15 μέχρι τα 26 μου. Ο σωστός όρος είναι διαταραχές πρόσληψης τροφής και είναι καλό να το λέμε σωστά. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ανορεξικός δεν πεινάει και δεν θέλει να φάει, κάτι που είναι λάθος.

Ο άνθρωπος που έχει ανορεξία και πεινάει και θέλει να φάει. Χρησιμοποιεί την τροφή ως μέσο άσκησης, εξουσίας και τελειομανίας στο κεφάλι του. Ως μέσο ελέγχο στον εαυτό του. Όταν προσπαθείς να ελέγξεις κάτι σημαίνει ότι έχεις ένα μεγάλο κενό με την ίδια σου την πηγή της ύπαρξης.

Ο διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχικές αρρώστιες που ανήκουν στην κατηγορία των εθισμών, όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. H ψυχανάλυση είναι το μοναδικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και να πιάσει τόπο».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ