Δημήτρης Σκαρμούτσος: Φακές με σάλτσα από μέντα και σταφύλια - μια πεντανόστιμη σαλάτα

Μπορείτε να την απολαύσετε και ως κυρίως πιάτο

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα φακές

2 κούπες νερό

½ κούπα αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους

1/3 κούπα ντοματάκια, ψιλοκομμένα

3 κ.σ. τυρί φέτα

1 κ.σ. αποξηραμένα φύλα μέντας, Μπαχαρικά Ήλιος

Για τη σάλτσα:

1/3 κούπας χυμό σταφυλιού

1/3 κούπας ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

½ κ.γ. μουστάρδα

1-2 κ.γ. αποξηραμένα φύλλα μέντας, Μπαχαρικά Ήλιος

Αλάτι

Πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Πλένουμε και ξεπλένουμε τις φακές. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν.

2 Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράσουν για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τις φακές πολύ καλά και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη.

3 Σε μια μικρή λεκάνη προσθέτουμε το χυμό σταφυλιού, το ξίδι και τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά με έναν αυγογδάρτη. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι μέχρι η σάλτσα να πήξει. Τέλος προσθέτουμε τη μέντα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

4 Σε μια μεγάλη λεκάνη σερβιρίσματος τοποθετούμε τις φακές, τη ντομάτα, τη φέτα και το αγγούρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

5 Περιχύστε αρχικά 1/4 της κούπας από την σάλτσα πάνω από την σαλάτα και σταδιακά προσθέτουμε όση από την υπόλοιπη σάλτσα θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε την λεκάνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.

To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.

To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ