Έκτορας Μποτρίνι: Να πως θα φτιάξεις Bûche de Noël - Ο χριστουγεννιάτικος κορμός που θα κλέψει τις εντυπώσεις

Εναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ, που συχνά σερβίρεται ως επιδόρπιο κοντά στα Χριστούγεννα, ειδικά στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και πολλές πρώην γαλλικές αποικίες.

Το κέικ Bûche de Noël είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Το γλυκό αντιπροσωπεύει το κούτσουρο yule που έκαναν οικογένειες από την παραμονή των Χριστουγέννων. Το κάψιμο του yule log συμβόλιζε το νέο έτος που έρχεται και θα φέρει καλή τύχη στην οικογένεια.

Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς ακριβώς το yule log μετατράπηκε σε κέικ, όλοι θα συμφωνήσουν ότι είναι μια υπέροχη παράδοση που μπορούμε να υιοθετήσουμε.

ΥΛΙKΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

Σπρέι μαγειρικής

6 μεγάλα αυγά, χωρισμένα

1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλ. σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη

3/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη, διαιρεμένη

1/4 κουτ. αλάτι

Ζάχαρη άχνη, για ψεκασμό

Buche de Noe

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

1/4 φλ. ζάχαρη άχνη

2 κουτ. ζελατίνη (προαιρετικά)

1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Λίγο αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1/2 φλ. (1 ραβδί) βούτυρο, μαλακό

1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

5 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη

1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Λίγο αλάτι

Τρίμματα σοκολάτας, για γαρνιτούρα

Βατόμουρα ή φραγκοστάφυλο, για γαρνιτούρα

Μικρά κλαδάκια δεντρολίβανου, για γαρνιτούρα

Buche de No

Ευχαριστούμε θερμά τον Έκτορα Μποτρίνι και το botrini.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190. Ετοιμάζεις ένα ταψί που έχεις λιπάνει με σπρέι μαγειρικής και έχεις καλύψει με φύλλο ψησίματος, που κι αυτό έχεις περάσει με σπρέι μαγειρικής.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις αλεύρι, σκόνη κακάο και αλάτι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς τους κρόκους αυγού μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις αργά τη ζάχαρη και χτυπάς μέχρι να λιώσει εντελώς και στη συνέχεια χτυπάς στο μείγμα αλευριού.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάς τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέτεις το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι ζάχαρη λίγο τη φορά και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να σχηματιστούν άκαμπτες κορυφές. Διπλώστε απαλά τα ασπράδια των αυγών σε στο υπόλοιπο μείγμα αλλά χωρίς να τα ανακατέψεις πολύ για να μη χαλάσει η μαρέγκα.
  • Ρίχνεις το μείγμα στο έτοιμο ταψί και απλώνεις σε ομοιόμορφο στρώμα. Ψήνεις 12 λεπτά.
  • Σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας απλώνεις ζάχαρη άχνη και βάζεις πάνω της το ζεστό κέικ όταν είναι έτοιμο να αναποδογυρίσει και να ξεκολλήσει. Το αφήνεις πρώτα γύρω στα 10 λεπτά να κρυώσει και να αρχίσουν να ξεκολλάνε οι άκρες από το ταψί, με ένα μη κοφτερό μαχαιράκι ή μια σπάτουλα απαλά ξεκολλάς τα σημεία που δεν ξεκόλλησαν μόνα τους.
  • Ξεκινώντας από το κοντό άκρο, χρησιμοποιείς την πετσέτα για να τυλίξεις σφιχτά το κέικ σε ένα ρολό. Το αφήνεις στον πάγκο να κρυώσει εντελώς.
  • Σημείωση: εάν χρησιμοποιήσεις ζελατίνη, βάλε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό σε ένα ρηχό μπολ (που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων) και πασπαλίζεις ζελατίνη σε ένα ομοιόμορφο στρώμα στην κορυφή. Αφήνεις να φουσκώσει για 5 έως 10 λεπτά και έπειτα βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα έως ότου η ζελατίνη υγροποιηθεί – μην υπερθερμάνεις!
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν μεσαίες κορυφές. Εάν χρησιμοποιήσεις τη ζελατίνη, στράγγισέ τη και ρίξε την στην σαντιγί σε αυτό το σημείο ενώ συνεχίζεις να χτυπάς την κρέμα. Βάζεις στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
  • Όταν το κέικ είναι δροσερό, το ξετυλίγεις και απλώνεις τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο κέικ. Χρησιμοποιώντας την πετσέτα ξαναφτιάχνεις ένα σφιχτό ρολό. Το βάζεις στο ψυγείο.
  • Φτιάχνεις την επικάλυψη: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο και χτυπάς μέχρι να μην παραμείνουν κομμάτια και στη συνέχεια προσθέτεις στο μείγμα βανίλια, κρέμα γάλακτος και αλάτι.
  • Βγάζεις τον κορμό από το ψυγείο, βάζεις την επικάλυψη και διακοσμείς με κλαράκια δεντρολίβανου και βατόμουρα για πιο χριστουγεννιάτικο εφέ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ