«Όταν ο βιασμός είναι αναπόφευκτος ξαπλώστε & απολαύστε τον» - ποιος ανεγκέφαλος βουλευτής το είπε; (φωτό & βίντεο)

Αντιδράσεις μετά το απαράδεκτο σχόλιο

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην πολιτεία Καρνατάκα της νότιας Ινδίας ζήτησε συγγνώμη μετά από απαράδεκτο σχόλιο που έκανε σχετικά με τον βιασμό.

«Υπάρχει ένα ρητό ότι όταν ο βιασμός είναι αναπόφευκτος, ξαπλώστε και απολαύστε τον», είπε ο ηγέτης του Κογκρέσου KR Ramesh Kumar απαντώντας στην παρατήρηση του ομιλητή Vishweshwar Hegde Kageri για το χάος στην πολιτειακή συνέλευση.

 Ο συνομιλητής του και ορισμένοι άλλοι γέλασαν, ωστόσο η δήλωση του - και δικαιολογημένα - προκάλεσε οργή με αποτέλεσμα ο Kumar να χρειαστεί να απολογηθεί.

Σύμφωνα με το BBC την Παρασκευή, είπε στη συνέλευση ότι ζητά συγγνώμη «με ανοιχτή καρδιά» από όποιον πληγώθηκε από την παρατήρηση του. «Δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω τις γυναίκες ή να μειώσω το κύρος της συνέλευσης ή να αστειευτώ γι 'αυτό. Δεν είχα κανένα απώτερο κίνητρο», είπε ο κ. Kumar.

Το αμφιλεγόμενο σχόλιό του έγινε όταν ο Vishweshwar Hegde Kageri εξέφρασε την αδυναμία του να μην μπορεί να ελέγξει τους βουλευτές. «Ξέρεις, Ramesh Kumar  τώρα νιώθω ότι πρέπει απλώς να απολαύσουμε την κατάσταση. Αποφάσισα να σταματήσω να προσπαθώ να ελέγξω και να εξορθολογήσω αυτήν την κατάσταση. Απλώς θα τους αφήσω να μιλήσουν» είπε ο Kageri.

Γυναίκες βουλευτές από το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP) και το κόμμα του Κογκρέσου του κ. Kumar χαρακτήρισαν την παρατήρησή του «αναίσθητη» και απείλησαν να διαμαρτυρηθούν εναντίον της.

«Όταν ήρθαμε στη συνέλευση εκτιμούσαμε τον Ramesh Kumar για την κοινοβουλευτική του δεινότητα. Αλλά φαίνεται ότι δεν σέβεται τις γυναίκες» δήλωσε η βοπυελυτής του BJP Poornima Srinivas, η οποία επέκρινε επίσης τον κ. Kageri επιδή γέλασε με το σχόλιο.

«Μια γυναίκα που αντιμετωπίζει σεξουαλική επίθεση υφίσταται τραύμα για όλη της τη ζωή. Είναι λάθος να χρησιμοποιείται αυτό ως αναλογία για κάτι άλλο» δήλωσε η βουλευτής του Κογκρέσου Roopakala M.

Την Παρασκευή, ο κ. Kageri απέρριψε αιτήματα γυναικών βουλευτών να μιλήσουν για το θέμα, λέγοντας ότι ο κ. Kumar είχε ζητήσει συγγνώμη. «Όλοι σεβόμαστε τις γυναίκες και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι ο σεβασμός για τη γυναίκα δεν μειώνεται. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τεθεί το θέμα και να δημιουργηθεί αντιπαράθεση» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, μια μη κυβερνητική οργάνωση στην Καρνατάκα κατέθεσε καταγγελία κατά του Kumar και ζήτησε από τον κυβερνήτη της πολιτείας να κινηθεί νομικά εναντίον του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Kumar δέχεται κριτική για σεξιστικά σχόλια. Το 2019, όταν ήταν ο πρόεδρος της συνέλευσης, σύγκρινε τον εαυτό του με ένα «θύμα βιασμού», ενώ αντιδρούσε σε καταγγελίες για διαφθορά. «Με βίασαν μια φορά. Αλλά όπως κάθε θύμα βιασμού, έτσι και εμένα με κάνουν να νιώθω ότι με βίασαν πολλές φορές» είχε πει. Ζήτησε συγγνώμη μια μέρα αργότερα.

Τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά των γυναικών βρίσκονται στο επίκεντρο μετά τον περιβόητο ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας το 2012 σε λεωφορείο στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Όμως, παρά τον αυξημένο έλεγχο, ο βιασμός παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα, με δεκάδες χιλιάδες νέες υποθέσεις να αναφέρονται ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια, οι γυναικείες οργανώσεις και ακτιβιστές έσπευσαν να κάνουν λόγο για οπισθοδρομικές δηλώσεις που έγιναν από άτομα με επιρροή, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών. Πολλοί αναγκάστηκαν επίσης να ζητήσουν συγγνώμη αφού τα βίντεο με τα σχόλιά τους έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέτοια σχόλια έχουν επίσης πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και διαδικτυακές εκστρατείες που αμφισβητούν τέτοιου είδους πατριαρχικές συμπεριφορές αλλά και υο να κατηγορούνται τα θύματα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ