Φασκόμηλο: To θαύμα της φύσης με τις θεραπευτικές ιδιότητες - Αντιοξειδωτικό, με αντισηπτική δράση

Όσα ήθελες να ξέρεις για το φασκόμηλο...

Το φασκόμηλο είναι ένας αειθαλής θάμνος, ποώδους ανάπτυξης και αρωματικός. Άλλα ονόματα για το φασκόμηλο είναι το «φασκόμηλο του μήλου» και «Salvia officinalis». Ανήκει στην οικογένεια δυόσμου, όπως και άλλα βότανα σαν τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το βασιλικό και το θυμάρι.

Το ύψος του φασκόμηλου ποικίλει από τα 20 έως και τα 60 εκατοστά. Το κατώτερο μέρος είναι ξυλώδες. Η πάνω επιφάνεια των τετραγωνικών κλάδων καλύπτεται με βελούδινο τρίχωμα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή και το χρώμα τους είναι γκριζοπράσινο. Τα άνθη του είναι μπλε – βιολετί. Αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη του.

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα της Ελλάδος. Η φασκομηλιά εντοπίζεται στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, αλλά κατά κύριο λόγο στη Νότια Ελλάδα. Έχουν βρεθεί περίπου 20 είδη φασκόμηλου. Ευδοκιμεί στις ηλιόλουστες και πετρώδεις περιοχές.

Στο Άγιο Όρος, το καλλιεργούν συστηματικά, καθώς είναι απαραίτητο για την περίθαλψη και για το χειμώνα. Στη χώρα μας, είναι τόσο διαδεδομένο, που οι Γάλλοι το αποτελούν το «τσάι της Ελλάδας». Το φασκόμηλο είναι έντονα αρωματικό και για αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις και οι χρήσεις του είναι ποικίλες.

Φασκόμηλο: Ιστορία

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται αποξηραμένο, σε αφέψημα ή ως έλαιο για τις θεραπευτικές του δράσεις από την αρχαιότητα και παλιότερα. Το βοτανικό όνομα Σάλβια προέρχεται από το λατινικό «salvere», που σημαίνει «θεραπεύω», γεγονός που υποδεικνύει θεραπευτικές ιδιότητες.

Ήδη οι Άραβες πίστευαν ότι το φασκόμηλο μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Ο Καρλοµάγνος είχε δώσει εντολή, να φυτεύεται στους λαχανόκηπους και τους κήπους των μοναστηριών. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Κινέζοι από την άλλη, το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Φασκόμηλο: Ένα βότανο με σημαντικές ιδιότητες-0

Φασκόμηλο: Θρεπτική αξία

Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Για την ακρίβεια, ένα κουτάλι του γλυκού (0,7 γραμμάρια) αλεσμένου φασκόμηλου περιέχει:

  • Θερμίδες: 2
  • Πρωτεΐνη: 0,1 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,1 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Κ: 10%
  • Σίδηρο: 1,1%
  • Βιταμίνη Β6: 1,1%
  • Ασβέστιο: 1%
  • Μαγγάνιο: 1%

Το φασκόμηλο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και βιταμινών Α, C και Ε.

ΦασκόμηλοΙδιότητες

Είναι αντιοξειδωτικό

Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει περισσότερες από 160 πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις, που δρουν αντιοξειδωτικά. Έτσι, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και αποτελεί ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν το σώμα μας. Μάλιστα, το φασκόμηλο φαίνεται να επιδρά θετικά και στη χοληστερίνη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώνει σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη του οργανισμού.

Δρα αντισηπτικά

Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε διάφορες ουσίες, οι οποίες μεταξύ άλλων, το καθιστούν ένα σπουδαίο αντιμικροβιακό και αντιμυκητιασικό φυτό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά του σε σαλβίνη, το καθιστά τον τέλειο εχθρό ενάντια στο σταφυλόκοκκο και την Ε. Coli.

Φασκόμηλο: Ένα βότανο με σημαντικές ιδιότητες-1

 

Στοματική υγιεινή

Λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Εξουδετερώνει μικρόβια και βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την οδοντική πλάκα και άλλες στοματικές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο επιδρά και σε άλλα μικρόβια, τα οποία διαβρώνουν τα δόντια και δημιουργούν κοιλότητες. Παράλληλα, το φασκόμηλο σαν αφέψημα μπορεί να ανακουφίσει την ενόχληση από τραυματισμούς, άφτρες και ουλίτιδα.

Αναπνευστικά

Το φασκόμηλο έχει βλεννολυτική δράση. Παράλληλα με τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του βήχα, της ιγμοριτιδας και της φαρυγγίτιδας, καθώς θεραπεύει από μολύνσεις.

Εμμηνόπαυση

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα ισχυρότερα προοιστρογονικά βότανα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των οιστρογόνων. Έτσι, δρα αποτελεσματικά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της δυσμηνόρροιας, καθώς είναι εμμηναγωγό. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των εφιδρώσεων, που είναι πολύ συχνές στην εμμηνόπαυση.

Φασκόμηλο: Ένα βότανο με σημαντικές ιδιότητες-2

Γνωστικές λειτουργίες

Το φασκόμηλο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο. Η φήμη αυτή φαίνεται ότι τοποθετείται στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ένας Άγγλος βοτανοθεραπευτής υποστήριξε ότι το φασκόμηλο επιδρά θετικά στη μνήμη. Αργότερα μελέτες έδειξαν ότι το φασκόμηλο έχει επίδραση σε μία χημική ουσία, την ακετυλοχολίνης, που σχετίζεται με τη μνήμη.

Σάκχαρο

Έρευνες έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτήν την ιδιότητα του φασκόμηλου αναφέρει το ofarmakopoiosmou.

Καλλυντική δράση

Το φασκόμηλο έχει μία εξαιρετική καλλυντική δράση, για αυτό και εμπεριέχεται σε πολλά καλλυντικά σκευάσματα. Μάλιστα το έλαιο από φασκόμηλο προάγει την ανανέωση των δερματικών κυττάρων και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, γνωστή για τις ιδιότητές της στο δέρμα. Επίσης, το φασκόμηλο είναι ιδανικό για λιπαρά δέρματα και παρέχει βαθύ καθαρισμό σε δέρματα με ακμή. Τέλος, φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψωρίαση.

Μαλλιά

Από την άλλη μεριά, το φασκόμηλο συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών. Καταπολεμά την πιτυρίδα, μπορεί να βελτιώσει τα αδύναμα ή εύθραυστα μαλλιά και να σταματήσει την τριχόπτωση. Το φασκόμηλο βοηθά το σώμα να ελέγξει καλύτερα τις εκκρίσεις φυσικών ελαίων (σμήγματος), τα οποία οδηγούν σε λιπαρά μαλλιά.

Φασκόμηλο: Ένα βότανο με σημαντικές ιδιότητες-3

Άλλες δράσεις

  • Εφαρμογή στο δέρμα σαν εντομοαπωθητικό

  • Ανακούφιση από τη διάρροια
  • Βελτίωση της πέψης
  • Τονωτική δράση
  • Δράση κατά των ρευματισμών, αρθρίτιδας και της κράμπας
  • Ενίσχυση μυών
  • Αποσμητική δράση για τα πόδια

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ