Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη - οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων (βίντεο)

Μέχρι στιγμή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», σημειώθηκε στις 07:08 στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα της ανατολικής Κρήτης. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

«Ο σεισμός αυτός έγινε στη θάλασσα και η τελική τιμή του είναι στα 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 60, τελικά, χιλιόμετρα», τόνισε μιλώντας στο cretapost o ο Άκης Τσελέντης ο οποίος ανέφερε ότι ένιωσε τον μεγάλο σεισμό. «Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου.

Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τσελέντης.

Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου» ενώ η περιοχή αυτή «έδινε κάποιους μικρούς σεισμούς».

Τέλος ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως «η ευρύτερη περιοχή έχει μία έξαρση αλλά ευτυχώς σημειώνονται μεσαίου μεγέθους σεισμοί στη θάλασσα» ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Νίκος Συριγωνάκης, είχε επικοινωνία με όλους τους δημάρχους των «επίμαχων» περιοχών αλλά και κατοίκους και την Πολιτική Προστασία. Όπως είπε ο ίδιος στο Cretalive, αν και ο σεισμός ήταν δυνατός και είχε διάρκεια, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο δήμαρχος Βιάννου, κ. Μηνάς Σταυρακάκης, αναφέρει στο Cretalive πως ο κόσμος ξύπνησε έντρομος και στην Άρβη, όμως, δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμούς ή ζημιές.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός κυρίως στηριζόμενος στο εστιακό βάθος της δόνησης, αποκαλώντας το «ασπίδα» για μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, διαβεβαίωσε δε πως, η σημερινή δόνηση «δεν συσχετίζεται με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, αλλά έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα».

Ο Άκης Τσελέντης εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. «Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ