Μίνα Γκάγκα: 9 στα 10 κρούσματα οφείλονται στην Όμικρον - οι συστάσεις για τον εορτασμό των Θεοφανίων (βίντεο)

Η πανδημία της «όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 290%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση ωστόσο στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

Η πανδημία της «όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για τρίτη εβδομάδα, ωστόσο προς το παρόν συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού θανάτων από την νόσο, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την «όμικρον» και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους», σημείωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι και σε αυτό το κύμα αναδεικνύεται η σημασία του εμβολιασμού τόσο για την ατομική μας προστασία αλλά και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών και επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων.

Για την αυριανό εορτασμό των Θεοφανίων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις. «Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου.

Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 296 εκατ. μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατ. θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 83% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 1,8 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3% και καταγράφηκαν περίπου 5.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 73%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 4%. Καταγράφηκαν 6 εκατ. διαγνώσεις και 20.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Η διασπορά της επιδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 35 χώρες, μέτρια βελτίωση παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα, τη Ρωσία.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 87 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 67 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 276.000.

Γκάγκα: Εννέα στα 10 κρούσματα ανήκουν στην παραλλαγή της Όμικρον

Πλέον εννέα στα 10 κρούσματα ανήκουν στην παραλλαγή της Όμικρον και στη χώρα μας, όπως είπε απόψε, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Αναλυτικά ανέφερε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον ήταν στο 82% του συνόλου των κρουσμάτων και στις 31 Δεκεμβρίου στο 89% του συνόλου των κρουσμάτων.

Η κυρία Γκάγκα παρατήρησε ότι η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σε όλη τη χώρα ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα των κρουσμάτων καλύτερη από τη χθεσινή με δεδομένο ότι έγιναν περισσότερα τεστ.

Η ίδια συνέστησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε, με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους, να τηρούμε τα μέτρα και να ελεγχόμαστε με rapid τεστ εάν εμφανίσουμε συμπτώματα.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό είπε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποκάλυψε ότι πιθανότατα την Παρασκευή θα σταθούν τα φύλλα πορείας, ώστε να προχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών covid ενώ, όπως είπε, ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση στο υπουργείο Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει την στήριξη του.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid να μην σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 43.386 νέα κρούσματα.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ως εξής:

2.064 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

2.680 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

661 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

2.270 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

5.394 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

1.982 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

2.234 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

241 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

4.877 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

628 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

327 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

358 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

205 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

1.366 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

433 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

135 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

432 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

492 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

769 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

142 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

501 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

365 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

1.259 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

167 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

626 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

534 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

76 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

397 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

144 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

279 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

114 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

730 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

606 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

225 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

1.035 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

226 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

271 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

100 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

567 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

420 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

204 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

47 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

286 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

552 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

224 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

350 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

167 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

550 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

78 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

457 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

36 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

97 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

414 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

506 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

261 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

101 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

248 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

630 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

170 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

1.111 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ